Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren rymde – nu frias ”akut kissnödig” personal

Kristofers Kastellanoss, 26, befinner sig fortfarande på flykt.
Platsen utanför Laxå där Kristofers Kastellanoss lyckades fly. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Mördaren Kristofers Kastellanoss lyckades fly från Kriminalvårdens fångtransport förra sommaren.

Transportledaren åtalades för tjänstefel – men frikänns nu i domstol.

Han var så ”akut kissnödig” att han inte kunde axla sin yrkesroll, resonerar domstolen.

Kristofers Kastellanoss, 26, var dömd av tingsrätten till 14 års fängelse för mord. Den 7 november 2017 dödade han en man i Tullinge med åtta dödande knivhugg i samband med ett bråk, enligt domen.

I samband med att tingsrättens dom överklagades fördes Kastellanoss till Göteborg för en rättspsykiatrisk undersökning. På väg tillbaka till häktet lyckades han utföra en spektakulär rymning.

Transportledaren åtalades för tjänstefel i samband med rymningen – men frikänns nu av Örebro tingsrätt.

Detta trots att det redan sedan tidigare står klart att det funnits flera allvarliga brister i hur personalen hanterat situationen, sett till Kriminalvårdens regelverk och rutiner.

Frikänns – var ”akut kissnödig”

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten:

”Tingsrätten har nu helt friat transportledaren. Huvudsakligen till följd av att tingsrätten bedömt att tjänstemannen i den rådande situationen av akut kissnödighet var förhindrad att axla ansvaret som transportledare.”

När fångtransporten stannade invid vägkanten i ett grönområde utanför Laxå, för en kisspaus, såg Kristofers Kastellanoss chansen att – barfota och handfängslad – springa från sina vakter.

Personalen sprang efter honom i 250 meter, men gav sedan upp jakten trots att de hade honom i sikte. Då var en av de jagande kriminalvårdarna trött och den andre rädd, har framkommit av Kriminalvårdens egen utredning.