Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Peder Hägglöf på rymmen

Mördaren Peder Hägglöf har rymt en gång tidigare. Bilden visar gripandet då han återfanns 2014.
Foto: Roger Vikström
Även den gången avvek han från sin permission.
Foto: Roger Vikström

Den dömde mördaren Peder Hägglöf, 46, rymde under söndagen från rättspsykiatrin.

Han hade beviljats fyra timmars obevakad permission i Sala för gudstjänst hos pingstkyrkan – men kom inte tillbaka.

Under måndagsmorgonen tog sig en okänd man in i en villa genom att krossa ett fönster – i Peder Hägglöfs gamla bostadsområde i Skultuna.

Det är okänt om det var den förrymde psykpatienten.

– Min syster tog ett skohorn och ropade till honom: "Vem fan är du?!" Då såg han henne och sprang ut, berättar en kvinna som bor i huset.

Peder Hägglöf mördade en 44-årig man i sitt torp i Skultuna utanför Västerås, i september 2012.

Han levde ett ensligt liv men hade bjudit hem mannen för att dricka öl.

– För jag ville vara i fred. Det var därför jag flytta till torpet, berättade Peder Hägglöf senare i polisförhör.

Mannen befann sig i den lilla stugan när Peder Hägglöf vaknade till under natten och gick till attack med sparkar och slag. Han förde sedan offret till området Kokpunkten i Västerås hamn.

Peder Hägglöf hade beviljats fyra timmars obevakad permission i Sala för en gudstjänst hos pingstkyrkan.
Foto: Alex Ljungdahl

Peder Hägglöf hävdar att han egentligen hade tänkt skjutsa mannen till sjukhus.

– Men jag vågade inte åka till lasarettet, akuten. Jag åkte därifrån sen åkte jag ner till hamnen, berättade Peder Hägglöf i förhör.

Han dömdes till rättspsykiatrisk vård – och nu är han på rymmen.

Slog in fönsterruta i området vid torpet

Det pågår under måndagsförmiddagen en polisinsats i Skultuna, utanför Västerås. Strax efter klockan åtta på måndagsmorgonen kom ett larmsamtal.

– Det kom in som ett inbrottsförsök. Det var en okänd man som krossade ett fönster och tog sig in i en villa. Och när han såg de boende, då sprang han från platsen, säger Mikael Hedström, presstalesman för polisen i Västmanland.

Någon, oklart om det är Peder Hägglof, bröt sig in i en villa i hans gamla bostadsområde.
Foto: Polisen

Det är okänt om det var Peder Hägglöf. Expressen reporter på plats, Alex Ljungdahl, har varit i kontakt med en av de boende i villan i Skultuna.

– Vi låg i sovrummet när vi hörde att det var någon som ryckte i handtagen. Jag gick upp och kollade i sovrummet och köket om det var någon där. Då såg jag en man som gick upp från källaren och hämtade byggvirke som låg utanför. Sedan gick han ner igen och slog sönder fönstret till källardörren, berättar kvinnan som sedan sprang och låste in sig med sina barn i ett rum varifrån hon larmade polisen.

Signalement: Solbränd, mössa, skinnjacka

Under tiden tog hennes syster ett skohorn och öppnade dörren till källaren – där hon såg mannen i trappan.

– Min syster tog ett skohorn och ropade till honom: "Vem fan är du?!" Då såg han henne och sprang ut, berättar kvinnan för Alex Ljungdahl.

Hon beskriver mannen som i 50-årsåldern, solbränd, med grått i håret och bärandes en mössa. Han kan även ha haft på sig en brun skinnjacka.

Det är inte utrett om det handlar om Peder Hägglöf.

– Man kopplar samman det här med att han har anknytning till just det här området i Skultuna, han har anhöriga boende där men inte just på den här adressen, säger Mikael Hedström.

Enligt lokaltidningen VLT så klev polisen under morgonen på en buss där de trodde att Peder Hägglöf befann sig. Det visade sig dock vara en man som liknande psykpatienten till utseendet.

Polisen: "Skulle han vara väldigt farlig är det ju märkligt att de ger honom en obevakad permission"

Den bedömning som gäller, och grundar sig på rättspsykiatrins, är fortfarande att Peder Hägglöf inte är farlig för allmänheten.

– Någon från psykiatrin kommer under den närmaste tiden att ta kontakt med polisen om patienten. Om det förändrar bilden vet vi inte. Han är dömd för ett allvarligt brott men det finns inget i efterlysningen som tyder på att han skulle vara farlig, han har bara inte återkommit från en permission, säger Mikael Hedström, och lägger till:

– Skulle han vara väldigt farlig så är det ju märkligt att de ger honom en obevakad permission. Vi måste lita på rättpsykiatrins bedömning, och om de nu skulle göra en annan bedömning får de väl meddela oss.

Beviljats permission för "speciellt ändamål"

Bengt Jarl, verksamhetschef för rättspsykiatriska kliniken i Sala där Peder Hägglöf vårdades, nämner inte patienten vid namn men bekräftar att en patient har rymt.

– Det här är en patient som enligt förvaltningsrätten har beviljats fyra timmars permission för ett speciellt ändamål. Han gick på sin permission som det var tänkt, men var inte tillbaka klockan 13.40 som han skulle och han efterlystes klockan 14.20, säger Bengt Jarl.

Hur lyckades han rymma?

– Det här är en permission som var förankrad i systemet, som han hade på egen hand.

En obevakad permission?

– Ja.

Först gudstjänst – sedan rymning

Domen från förvaltningsrätten, som meddelades den 22 mars, visar att Peder Hägglöf beviljats fyra timmars permissioner under söndagar för att delta i gudstjänst hos pingstkyrkan i Sala.

"Han kommer sköta sig och inte avvika. Han vill kunna besöka pingstkyrkan i Sala då han sedan många år är troende", står det om Peder Hägglöfs inställning och han beskrev sig själv som "samarbetssökande, trevlig och insiktsfull. Han svarar väl på medicineringen, är i det närmaste symptomfri samt är fokuserad på att vården ska fortskrida".

Anna-Karin Sköld, 57, barnskötare, Skultuna: "Jag jobbar på en förskola och polisen var hos oss och informerade om läget på morgonen, men jag känner mig inte speciellt orolig ändå".
Foto: Alex Ljungdahl

Chefsöverläkaren gav sitt medgivande till obevakade permissioner och berättade för förvaltningsrätten om patientens sjukdomsbild: "Peder Hägglöf lider av en allvarlig psykisk störning som bland annat föranleder svårigheter att ta till sig pedagogiska insatser syftande till beteendeförändring samt bidrar till impulskontrollsvårigheter. Hans brottslighet är kopplad till hans återfall i alkoholmissbruk".

Chefsöverläkare och åklagare medgav permission

Samtidigt berättade chefsöverläkaren att Peder Hägglöf under senare tid visat tydliga tecken på förbättring. Läkaren ansåg att Hägglöf skulle beviljas obevakade permissioner om han inte ägnade sig åt "hotfullt och kriminellt beteende, att han avhåller sig från alkohol- och drogintag samt underkastar sig de åtgärder som chefsöverläkaren finner nödvändiga för att kontrollera nykterhet, att permissionerna ska ske i samråd och samförstånd med pingstkyrkan samt att Peder Hägglöf i övrigt iakttar de villkor som chefsöverläkaren finner nödvändiga", som det står i domen.

Andreas Westin, 29, deltidsbrandman, Skultuna: "Det känns inte speciellt bra att det kan vara en mördare på rymmen här i bygden. Jag har hört talas om honom tidigare och att han har gjort mycket men jag känner mig ganska lugn trots det. Ser jag honom ringer jag polisen direkt."
Foto: Alex Ljungdahl

Inte heller kammaråklagare Johan Fahlander motsatte sig att Peder Hägglöf skulle få obevakade permissioner för att gå på gudstjänst "om de förenas med de villkor som cheföverläkaren föreslagit samt med villkoret att Peder Hägglöf ska följa de villkor som cheföverläkaren finner nödvändiga".

Brottsoffer har informerats

Den här personen har dömts för mord. Bör allmänheten vara orolig att han är ute?

– Det jag kan säga är att vi alltid har som rutin att informera målsägare i den mån de önskar bli informerade. Och det har vi gjort enligt våra rutiner. Sedan är det så att vi har bedömt att han ska kunna ha den här permissionen, och i den bedömningen ligger att vi har värderat riskerna och utifrån det tillåtit den här aktiviteten. Domstolen har beviljat det ytterst men vi har föredragit det här i förvaltningsrätten, säger Bengt Jarl.

Har rymt från rättspsykiatrin tidigare

För tre år sedan rymde Peder Hägglöf under en permission – som då var bevakad. Polisen utfärdade då rikslarm. Han kunde sedan gripas utanför ett hotell som han checkat in på i centrala Stockholm efter att ha spårats genom sitt bankkort.

Det här är ju en patient som har avvikit tidigare?

– Jag sitter på tåget just nu och har inte tillgång till sådan information, så jag vill inte kommentera det, säger Bengt Jarl.

Expressen har talat med Peder Hägglöfs tidigare advokat, Christoffer Örngård, som inte har någon kännedom om händelsen och inte vill bekräfta om han fortfarande är försvarare åt Peder Hägglöf av hänsyn till klientsekretessen.

Kerstin Karlström, 55, snickare, Skultuna: "Jag känner mig inte speciellt orolig. Jag vill inte gå och vara rädd här hemma, sen vet man ju aldrig om han skulle kunna göra något igen."
Foto: Alex Ljungdahl

Peder Hägglöf dömdes den 21 maj 2013 av Svea hovrätt för mord, stöld, häleri samt skadegörelse och överlämnades till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Förvaltningsrätten beslutade senast den 16 november 2016 att den rättspsykiatriska vården av Peder Hägglöf inte skulle upphöra och att den skulle fortsätta ges i sluten form. I samma dom medgavs chefsöverläkaren rätt att besluta om frigång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.