Omar Basim dömdes till 16 års fängelse för mord. Foto: POLISENOmar Basim dömdes till 16 års fängelse för mord. Foto: POLISEN
Omar Basim dömdes till 16 års fängelse för mord. Foto: POLISEN
Sonja Sabas Costich levde i skräck för Omar Basim. Foto: PRIVATSonja Sabas Costich levde i skräck för Omar Basim. Foto: PRIVAT
Sonja Sabas Costich levde i skräck för Omar Basim. Foto: PRIVAT

Mördaren Omar Basim kräver att slippa straff

Publicerad

Han knivhögg flickvännen Sonja och lämnade henne att förblöda på ett hotellrum, enligt tingsrätten.

– Ett kallblodigt mord, har hennes son sagt.

Men mördaren Omar Basim vägrar acceptera sitt straff.

För Sonja hade relationen till pojkvännen präglats av rädsla. Enligt anhöriga var hon så rädd att hon inte vågade lämna honom.

Förhållandet slutade med att Omar Basim högg henne med kniv och lämnade henne att förblöda på ett hotellrum i Bromma. Det slog Solna tingsrätt fast i sin dom i slutet av september.

"Gärningen har begåtts mot en person som Omar Basim hade en kärleksrelation med i det som för tillfället var hennes bostad där han har sökt upp henne", står att läsa i domen.

 

LÄS OCKSÅ: Catarina Lundbäck: 62 varningar – men ingen stoppade Sonjas mördare 

 

Beviset: Colaflaska

"Även om själva gärningen måste ha varit över på någon minut framgår det av blodbildsanalysen att Sonja Sabas Costich inte dog omedelbart utan kunde ta sig ut från badrummet till hallen där hon drogs ner på golvet."

Omar Basim vägrar acceptera sin morddom och överklagar nu till Svea hovrätt.Foto: POLISEN

Omar Basims fall blev bland annat en flaska Coca-Cola.

En övervakningsfilm strax före dådet visar hur han snattar läskflaskan på en butik i närheten av hotellet. Flaskan – med mördarens DNA på – hittades sedan på brottsplatsen.

Han dömdes till fängelse i 16 år.

En dom som han vägrar acceptera.

I sin överklagan skriver Basims advokat Tomas Nilsson:

 

LÄS OCKSÅ: Omar Basim döms till 16 års fängelse för mord 

 

Sonen: "Kallblodigt mord"

"Omar Basim yrkar att hovrätten, med ändring av tingsrättens dom, ogillar åtalet avseende mord samt till följd härav ogillar de framställda skadeståndsanspråken. Under alla förhållanden yrkar Omar Basim på att påföljden ska lindras."

Mördade Sonjas anhöriga har i ett uttalande beskrivit henne som "världens bästa människa."

Hennes son har sagt:

– Det är ett kallblodigt mord. Vår mamma har blivit mördad och lämnad på platsen som om inget hade hänt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag