Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren får rabatt på hälften av straffet

Mördaren Jacob Svensson, 19.
Mördarens budskap på spegeln. Foto: POLISEN
Mordplatsen: En offentlig toalett. Foto: POLISEN

Han knivmördade på en offentlig toalett och skrev med offrets blod på en spegel: "Why so serious?".

Fängelse i 16 år, bedömer Göta hovrätt straffvärdet.

Men mördaren Jacob Svensson får med anledning av sin ålder – 18 år vid tillfället – rabatt på halva straffet.

En död man på toaletten – med hugg i nacke, hals och ansikte. På spegeln där inne: "Why so serious?". Mördarens budskap skrivet i offrets blod.

Den synen mötte Örebropolisen den 6 januari i år.

I bakgrunden låg en tänkt knarkaffär, enligt polisens utredning. 19-årige Jacob Svensson hade stämt träff med mannen för att köpa droger. Flera gånger försökte han swisha tusentals kronor till säljaren, men pengarna gick inte fram. Det var då Jacob Svensson mördade, enligt domen.

I somras dömde Falu tingsrätt honom till tolv års fängelse för mord. Tingsrätten radade upp försvårande omständigheter och bedömde straffvärdet till livstids fängelse.

Halva straffet i rabatt

"Med hänsyn till Jacob Svenssons ålder ska han dömas till fängelse i 12 år för den samlade brottsligheten", skrev rätten i sin dom – som nu rivs upp av Göta hovrätt.

Hovrätten håller med om att omständigheterna talar för ett hårdare straff än 14 år, som är normalstraffet för mord. Bland de försvårande omständigheterna nämns att Jacob Svensson tagit med en kniv till mötet, att förloppet varit utdraget och att Svensson förnedrat sitt offer genom att skriva med dennes blod på spegeln.

Straffvärdet, enligt Göta hovrätt, är fängelse i 16 år.

Men med anledning av sin ålder vid mordtillfället – han var 18 år – får han så kallad straffrabatt på halva tiden.

"Vid gärningstillfället hade han emellertid ännu inte fyllt nitton år. Med hänsyn till hans ungdom bör en straffnedsättning ske till fängelse åtta år", skriver domstolen.

Inte vuxen enligt lagen förrän vid 21

Anledningen till straffrabatten är att Jacob Svensson bara var 18 år när han genomförde mordet.

– Man är inte vuxen i lagens mening förrän man fyller 21. Om han hade fyllt 21 så hade han säkerligen dömts till livstid. Men eftersom han är under 21 så kan han inte dömas till livstid även om det är ett mord, säger advokat Ingela Ekman Hessius.

Hon fortsätter:

– Man är straffmyndig när man är 15 och då får man störst rabatt och ju närmare 21 man är ju mindre rabatt får man. Lagen har bestämts så eftersom man inte är vuxen i lagens mening och det gäller alla typer av brott.

Praxis i Sverige är att man avtjänar två tredjedelar av straffet innan man blir villkorligt frigiven.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!