Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren brände sönder huden på våldtäktsman inför 18 fångar

Björn Olsen avtjänar ett 16 år långt fängelsestraff för att ha mördat sin flickvän Therese Palmkvist i Långshyttan utanför Hedemora i Dalarna. Efter mordet gömde han kroppen under ved och en matta i källaren. Foto: Polisen
Våldtäktsmannen är dömd till 2,5 års fängelse för att ha våldtagit en 16-årig flicka och sen hotat att knivhugga henne och skada hennes familj. Foto: Polisen

Björn Olsen brände sönder huden på en våldtäktsman med inför 18 andra fångar i häktet.

– Nu är du inte så kaxig längre, sa Olsen och hånlog efter attacken.

Våldtäktsmannen säger att det fortfarande ”rinner skinn” från hans ansikte och att han blivit rädd för varmvatten – nu döms kvinnomördaren för misshandeln.

Björn Olsen avtjänar ett 16 år långt fängelsestraff för att ha mördat sin flickvän Therese Palmkvist i Långshyttan utanför Hedemora i Dalarna. Efter mordet gömde han kroppen under ved och en matta i källaren.

Innan mördaren låstes in på anstalten Hall, där han säger sig vara ”mycket nöjd”, satt han på häktet i Huddinge. Det var där han valde att gå till attack mot den dömde våldtäktsmannen genom att bränna sönder hans hud med hett vatten.

Våldtäktsmannen är en man i 30-årsåldern som dömts till 2,5 års fängelse för att ha våldtagit en 16-årig flicka och sen hotat att knivhugga henne och skada hennes familj.

Björn Olsen mördade sin flickvän Therese Palmkvist i Långshyttan i slutet av 2016. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Olsen brände våldtäktsmannen inför 20 andra

Björn Olsen angrep våldtäktsmannen inför minst 18 andra fångar och två kriminalvårdare.

Kriminalvårdarna gick i korridoren med honom när Björn Olsen, som just varit och hämtat vatten från en varmvattenberedare, kom:

– När vi kommer ut i korridoren ser jag en komma bakom mig från höger sida. Jag ser honom springa förbi på min högersida och sen gör han en tvärvändning, säger en kriminalvårdare i förhör.

– Samtidigt som han svänger runt ser jag att han har en termos i handen och slänger vatten från termosen mot den andra klienten.

Våldtäktsmannen fick vatten i ansiktet, på halsen och bröstet innan Björn Olsen fortsatte attacken med slag mot huvudet.

Våldtäktsmannen fick vatten i ansiktet, på halsen och bröstet innan Björn Olsen fortsatte attacken med slag mot huvudet. Foto: Polisen

Björn Olsen: ”Så går det när man är kaxig”

Mördaren knuffades bort och tvingades ner på marken av kriminalvårdare. I samband med det sa Olsen hånleendes till sitt nya offer:

– Så går det när man är kaxig.

– Nu är du inte så kaxig längre.

En kriminalvårdare berättar i förhör om våldtäktsmannens skador:

– Han flagnade i ansiktet och halsen från det kokheta vattnet, skinnet släppte.

I journalen från Karolinska universitetssjukhuset framgår att han fick brännskador kring läpparna, på bröstkorgen, i ansiktet och på bröstet.

Nu har Björn Olsen dömts för den publika skållningen förra sommaren. Han ska betala 8 000 kronor i skadestånd och får fyra månaders fängelse för misshandel, som läggs till på det 16-åriga straffet för mordet på flickvännen.

I journalen från Karolinska universitetssjukhuset framgår att våldtäktsmannen fick brännskador kring läpparna, på bröstkorgen, i ansiktet och på bröstet. Foto: Polisen

Domen: Våldtäktsmannen har blivit rädd för vatten

Exakt vad som föranledde vattenattacken är oklart. I polisutredningen framkommer uppgifter om att mördaren och våldtäktsmannen ska ha haft en ”dispyt” ute på rastgården, att de ska ha haft en ”diskussion med varandra under en promenad”.

I rättsdokument säger den dömde våldtäktsmannen att han ”aldrig upplevt en sådan smärta i hela sitt liv”.

”Han trodde att han hade förlorat synen. Han har i dag ärr på halsen och det rinner fortfarande skinn från hans ansikte. Han vågar inte komma i närheten av varmvatten”, står i domen från Södertörns tingsrätt.

Björn Olsen själv säger att han inte känner igen våldtäktsmannen, att han inte har något minne av händelsen och att han inte ens minnas om han var frihetsberövad vid tidpunkten.

”Han minns inte om han har kastat vatten på någon eller slagit någon vid denna tidpunkt. Han vet inte varför han inte har några minnesbilder”, står i domen.

Björn Olsen själv säger att han inte känner igen våldtäktsmannen, att han inte har något minne av händelsen och att han inte ens minnas om han var frihetsberövad vid tidpunkten. Foto: TT NYHETSBYRÅN