Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren anses för farlig – nekas tidsbestämt straff

Natalia Pshenkina säger till tingsrätten att ”hon vill fortsätta att arbeta med sig själv och sina svårigheter för att bli en bättre människa”. Foto: RICHARD STRÖM

Hon anses för farlig för att släppas ut i samhället.

Mördaren Natalia Pshenkina, 38, får inta ha permissioner och nu säger tingsrätten – för andra gången – nej till att tidsbestämma hennes livstidsstraff.

Men advokat Robin Söder tänker överklaga.

– Det här är ren förvaring, säger han.

Det var i februari 2005 som Natalia Pshenkina rånmördade sin före detta sambo i hans lägenhet i Gnesta, tillsammans med två män. Först drygt fyra månader senare hittades kroppen, då en fastighetsskötare gick in i bostaden och möttes av en makaber syn:

Mannen låg död i badkaret.

Under tiden hade Natalia Pshenkina och hennes medbrottslingar levt lyxliv på exsambons pengar. Under rånmordet torterade de honom, tvingade till sig hans kortkoder och länsade sedan hans konton på runt 200 000 kronor.

Dömd till livstid för mord

I februari 2006 dömdes Natalia Pshenkina, mot sitt nekande, till livstids fängelse och utvisning för mord av Svea hovrätt.

Hon har nu suttit inlåst i drygt 13 år – men anses fortfarande för farlig för samhället. Hon har till exempel inte beviljats regelbundna permissioner.

 

LÄS MER: Så lever Sveriges farligaste kvinnor inne på fängelset 

 

Natalia Pshenkina vill att hennes straff ska tidsbestämmas till 21 år. Men Örebro tingsrätt säger nej.

Det ”finns en viss risk för återfall i allvarlig brottslighet”, skriver rätten i sin bedömning från den 17 september.

Även i februari 2016 avslog tingsrätten den dömda mördarens ansökan.

Flera incidenter i fängelset

Natalia Pshenkinas vistelse i fängelse har inte varit helt problemfri.

2008 dömdes hon för misshandel efter att ha slagit en annan kvinna – känd som ”Bobbys mamma” efter att ha torterat sin tioårige son till döds tillsammans med hans styvpappa – i ansiktet med en tallrik. Kriminalvården skriver i ett yttrande att Pshenkina fram till 2015 ”vid upprepade tillfällen gjort sig skyldig till allvarlig misskötsamhet”.

Örebro tingsrätt skriver i sin dom: ”Osäkerhet föreligger enligt tingsrättens bedömning vad gäller riskbedömningens beständighet över tid och i andra miljöer än en kriminalvårdsanstalt i viss säkerhetsklass”. Foto: LISA MATTISSON

Därefter har antalet incidenter minskat. Enligt Kriminalvården har hon sedan 2016 gjort sig skyldig till misskötsamhet vid två tillfällen.

Natalia Pshenkina har även varit omskriven för annat under sina år i fängelse. Hon har tidigare avtjänat sitt straff på Hinseberg, men sitter nu i Ystad. Förra året ansökte hon om att få flytta till en anstalt för män. Hon ville genomgå ett behandlingsprogram med inriktning mot våld, som inte finns på någon av Sveriges kvinnoanstalter.

Pshenkina fick avslag.

Det blev också rubriker när hon våren 2015 gifte sig med en medfånge: En då 45-årig kvinna som dömts för att ha misshandlat sin exmake med en gjutjärnspanna.

 

LÄS MER: Mördaren vill gifta sig - med sin medfånge

 

Risk Natalia Pshenkina återfaller i brottsighet

Både Kriminalvården och Rättsmedicinalverket anser nu att 38-åringen har bättrat sig. I myndigheternas yttranden till tingsrätten står bland annat att hon ”medverkat till att främja sin anpassning i samhället” och att hon ”visat prov på förmåga till beteendeförändring i form av en bättre självkontroll”.

Rättsmedicinalverket bedömer ändå att risken för att Pshenkina ska återfalla i brottslighet har gått från hög till medelhög, dock ”med riktning mot låg”.

”Trots att hennes personlighetsmässiga problematik mattats av kvarstår den till viss del, vilket uppenbarligen fortsatt att leda till konflikter med andra”, skriver myndigheten.

Själv uppger hon i förhör att hon i dag är lugn och sansad, men att hon inser att hon inte är perfekt. Hon ångrar att hon mördade sin exsambo och säger att det aldrig var meningen att döda.

– Jag vill fortsätta att arbeta med sig själv och mina svårigheter för att bli en bättre människa, säger Natalia Pshenkina till tingsrätten.

 

LÄS MER: Möllers liv i fängelset med Sveriges farligaste kvinnor 

 

Så säger Örebro tingsrätt

Tingsrätten skriver i sin bedömning att det ”alltjämt finns en viss risk för återfall i allvarlig brottslighet, om än att Natalia Pshenkina synes ha genomgått en stor förändring”. Rätten menar också att det är osäkert hur länge den lägre riskbedömningen kommer att bestå, och anser att det föreligger försvårande omständigheter om man ser till brottets art.

Tingsrätten tycker därmed att straffvärdet uppgår till 24 år – i motsats till Pshenkinas önskan om 21 år.

”Tingsrätten är i vissa delar inte helt logisk”, säger Natalia Pshenkinas advokat Robin Söder. Foto: Tobias Regell / Link Image AB

Advokaten: ”Vi ska överklaga”

Det vänder sig 38-åringens advokat emot:

– Jag delar inte tingsrättens bedömning i två avseenden. Dels när det gäller bedömningen om det föreligger risk för återfall, dels bedömningen av straffvärdet, säger Robin Söder.

Han fortsätter:

– Det som är problematiskt är att det finns två andra personer hon dömdes tillsammans och i samråd med. Där har Örebro tingsrätt ansett att straffvärdet är 21 år, vilket är jättemärkligt.

Han och hans klient kommer att överklaga domen.

Robin Söder är också kritisk mot livstidsstraff när det kommer till rehabilitering.

– Om du inte vet om du någonsin kommer ut, eller när, är det svårt att fortsätta kämpa. När man söker en omvandling och får nej blir vem som helst blir nedslagen.

– Det här är bara ren förvaring och det mår ingen människa bra av.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!