Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördade pojkarna i Sala hedrades av sina vänner

Prästen Sara Kjellerhag berättar om helgens minnesstund. Foto: Sara Kjellerhag
Runt 100 personer kom till kyrkan. Foto: Sara Kjellerhag
Många kom för att tända ljus. Foto: Sara Kjellerhag
Minnestunden hölls i strålande vintersol i Sala. Foto: Sara Kjellerhag

I helgen hölls en minnestund i Möklinta för de två pojkar som i förra veckan mördades av sin pappa, som sedan själv också tog sitt liv. 

Runt 100 personer slöt upp i kyrkan för att hedra de tre döda.

– Vi kände ett behov av att det fanns en samlingspunkt för alla under helgen, säger prästen Sara Kjellerhag.

Det var på onsdagskvällen den 23 januari som polisen larmades till en bostad i Sala. Pappan, även en profilerad idrottsman, hade då i en livesändning på Facebook berättat att han skjutit sina två söner. 

När mannen avslutade sändning tog han även sitt eget liv.

I Sala har många påverkats av händelsen och Sara Kjellerhag, präst i pastoratet för Sala, Norrby och Möklinta berättar hur man bestämde sig för att ge människor på orten en möjlighet att samlas för att sörja och bearbeta sorgen tillsammans.

– Vi kände ett behov att det  fanns en samlingspunkt för alla under helgen. Och då skapade vi en minnesstund, och en möjlighet att tända ljus och på något sätt också visa på medmänskligheten. Att vi faktiskt får ta hand om varandra.

”Alla känner någon som är nära”

Runt 100 personer samlades på lördagen för att tända ljus och hedra de mördade pojkarna. Till kyrkan kom både vuxna och barn, flera av dem vänner med de barn som gått bort.

– Alla är ju påverkade och alla känner någon som är nära, berättar Sara Kjellerhag, som tillägger:

– Det finns ju både rädsla och ilska och allting liksom och sorg. Man är ledsen liksom. Särskilt barnen, deras bästa kompisar är borta. De finns inte längre och det tar ju tid att smälta.

 

Många av barnen ritade teckningar för att minnas de som dött. Foto: Sara Kjellerhag
Kyrkan i Sala. Foto: Sara Kjellerhag

”Prata om det hemska”

Sara Kjellerhag reflekterar även över vad hon själv kan göra i sin roll som präst och betonar hur viktigt det är att människor i ett läge som dessa kan prata om det som inträffat.

– Det är ju att visa på kärleken och också att kunna gå vidare. När man drabbas av sorg och det både blir sorg och rädsla, då är det ju precis det här med att hålla om varandra. Det är jätteviktigt att bry sig om varandra. Och sen att kanske ta en kopp kaffe och fika, lite saft till barnen. Det är jätteviktigt att man äter någonting också. Då kan man prata om det hemska. 

På minnestunden spelades en hel del musik, bland annat psalmer som ”Blott en dag”, och besökarna fick också med sig en varsin så kallad kärlekspärla från minnesstunden. Många av barnen ritade också teckningar prydda med hjärtan tillägnade de döda.

– Det var mycket hjärtan till alla, berättar Sara Kjellerhag.