Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hovrätten säger nej till mördade Nellas familj

Nella Olander, 28, mördades av Johan Fallqvist. Foto: Privat

Småbarnsmamman Nella Olander, 28, mördades och våldtogs i en gångtunnel i Fagersta.

Livstidsdömde Johan Fallqvist kräver en ny rättegång och sänkt straff – medan Nellas anhöriga vill ha större skadestånd.

Men familjen får nobben av Svea hovrätt, står nu klart.

Nella Olander kom cyklande mot en gångtunnel i Fagersta natten den 27 juli i fjol. Där väntade Johan Fallqvist och hans 14-årige kompanjon. Duon var, enligt Fallqvists egen utsago, ute och "letade efter en kvinna att döda."

Johan Fallqvist beordrade pojken att våldta Nella innan han själv mördade henne. För det dömdes han i Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse: Mord och grov våldtäkt. Men Fallqvist vill inte ta sitt straff. I slutet av januari lämnade han in sin överklagan med krav på lindring.

Fick 80 000 kronor var i tingsrätten

Han hänvisar till att hans psykiska tillstånd "låg i paritet med en allvarlig psykisk störning", trots att Rättsmedicinalverket redan slagit fast att så inte var fallet.

I samma veva överklagade Nellas anhöriga, genom sitt målsägandebiträde Maria Wilhelmsson, domen vad gäller skadestånd. I tingsrätten dömdes Johan Fallqvist till att betala 80 000 kronor var till tre anhöriga för psykiskt lidande. Det överstiger schablonbeloppet som är 60 000 kronor.

 

Gångtunneln där mördaren väntade på Nella. Foto: POLISEN

Jämför med Arbogafallet

Resonemanget löd att det får "anses visat att målsägandena lidit sådana psykiska besvär att det finns skäl att döma ut ett belopp som överstiger schablonbeloppet."

Inför rättegången i Svea hovrätt vill Nellas anhöriga att beloppet höjs till 100 000 kronor, och jämför bland annat med sommarstugemordet där Arbogakvinnan Johanna Möller mördade sin pappa Göran och försökte mörda sin mamma Anki.

Hovrätten säger nej

"Jämför särskilt med Svea hovrätts dom den 27 februari 2018 (...), det s k 'sommarstugemordet', där man utdömde 100 000 kronor för psykiskt lidande", skriver Maria Wilhelmsson i sitt överklagande.

Men Svea hovrätt kommer inte att ta upp den delen, står redan nu klart. "Hovrätten har gått igenom målet och kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd i detta fall", står i ett beslut Svea hovrätt fattat. Anhöriga har dock möjligheten att överklaga beslutet till Högsta domstolen.

LÄS OCKSÅ: Nellas mördare gav pojke våldtäktsorder 

Johan Fallqvist, mördare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!