Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mönstereleven blev en mördare

Mohammad Rajabi har erkänt attacken på Johanna Möllers föräldrar. Foto: SVEN LINDWALL
Johanna Möllers pappa Göran blev mördad. Foto: PRIVAT

Mohammad Rajabi började sin bana som mönsterelev och skomakarlärling.

Men redan i de tidiga tonåren påbörjades en förvandling – kantad av våld och missbruk.

Nu riskerar han lagens strängaste straff för den ursinniga knivattacken på Johanna Möllers föräldrar.

Mohammad Rajabi står – tillsammans med Johanna Möller – åtalad för mord och mordförsök på hennes föräldrar i parets sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti förra året. Rajabi har erkänt och tingsrätten har slagit fast både hans och Möllers skuld.

Under de senaste veckorna har Rajabi genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Under utredningssamtalen berättade han en scen ur sina tidiga tonår:

Det är någon gång under tidigt 2000-tal som det hålls matematikprov för de mest begåvade eleverna i årskurs sex på mellanstadieskolan i Irans huvudstad Teheran. En av dem är Mohammad Rajabi, född i staden men med afghanska rötter.

För Rajabi blir provet en flopp med nio rätt av 15 möjliga.

Det dåliga resultatet fordrar bestraffning och läraren kallar fram pojken till katedern för att dela ut slag med bältet. Mohammad Rajabi lyckas få tag i bältet och svarar med att rappa läraren mot huvudet.

Rajabi blir avstängd från skolan. Efter att hans pappa vädjat till skolan erbjuds pojken att återuppta studierna – men han vägrar. Han kan inte förstå att pappan har nedlåtit sig till att böna och be.

LÄS MER: Rajabi: Jag avlyssnade Arbogakvinnan i hemlighet 

Polisens rekonstruktion av hur Mohammad Rajabi attackerade Johanna Möllers föräldrar. Foto: POLISEN

Stegrande våldsspiral och narkotikamissbruk

Rättspsykiatrin poängterar att det inte finns någon dokumentation från tiden i hemlandet – och att det i huvudsak är Rajabi som berättar sin egen historia.

I samtalen beskriver han händelsen från sjätte klass som sin första konflikt. Den blir startskottet på en stegrande våldsspiral och narkotikamissbruk.

Han började röka hasch och ta metamfetamin, hamnade i knivbråk med iranska ungdomar och dömdes till sju månaders ungdomsfängelse efter att ha attackerat en polis.

Livsstilen leder till slitningar i familjen. Vid ett tillfälle kastar fadern ut honom på gatan. Vid ett annat skriver föräldrarna in honom på avvänjningsklinik. Men kaoset fortsätter och slutligen skickar familjen Rajabi med en människosmugglare till Europa.

I december anländer han till Sverige och hamnar inom kort på Johanna Möllers boende i Arboga. Under en sjukhusvistelse får han besök av henne.

– Hon talade om att jag kunde följa med och ligga i hennes säng. Samma kväll hade vi sex, berättade Rajabi under rättegången.

LÄS MER: Rajabi om Arbogakvinnans mordplan 

Johanna Möller och ex-pojkvännen Mohammad Rajabi. Foto: PRIVAT

”Han åkte runt i min bil på nätterna och glänste”

De inledde ett förhållande. I ett brev som Johanna Möller skrivit i häktet berättar hon om Rajabis nya liv:

"M klev direkt upp från gatan till gräddhyllan, en svensk kvinna som ska gifta sig med honom, han lever lyxliv, märkeskläder, hotell, Smögen, champagne, mitt Visakort. Han åkte runt i min bil på nätterna och glänste".

I Möllers och Rajabis bekantskapskrets fanns ett rykte som sa att Rajabi hade mördat tidigare. Det ska Möller ha försökt dra nytta av när hon försökte förmå honom att mörda hennes föräldrar, enligt Rajabi.

– I cirka två månader har hon hållit på och pressat mig, berättade han under förhör.

Rajabi påstår att han tydligt framförde till Möller att han inte skulle utföra något mord. Det beskedet gäller fram till kvällen den 3 augusti. Han har rökt hasch och heroin samt tagit kokain, när han och Johanna Möller befinner sig utanför föräldrarnas sommarstuga.

LÄS MER: Johanna Möllers kärleksbråk med pappan

Här mördades Johanna Möllers pappa. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Pressades under fyra månaders tid

I psykutlåtandet står:

”Plötsligt bestämde han sig dock för att utföra brottet, utan att själv förstå varför. Han förnekade att han kände sig tvingad liksom han förnekade att han såg någon vinning för egen del."

Rajabi och Möller häktades så småningom. Rajabi pressades i förhör under fyra månaders tid innan han berättade om Johanna Möllers inblandning i mordet.

Efteråt frågade polisens förhörsledare varför han ställde upp på att utföra knivdådet.

– Tjatade för mycket. Jag blev väldigt nervös, svarade Rajabi.

– Då sa jag okej, om det är det som du vill så ska jag göra det.

Rättegången återupptas

Den 7 augusti återupptas Arbogarättegången i Västmanlands tingsrätt.

Tingsrätten har redan slagit fast att Johanna Möller och Mohammad Rajabi är skyldiga på samtliga åtalspunkter – och Rättsmedicinalverkets utlåtande visar att ingen av de två lider av någon allvarlig psykisk störning.

För att dömas till livstids fängelse krävs att man har fyllt 21 vid tidpunkten för brottet. Rajabis ålder är ännu inte fastställd. En undersökning har gjorts men svaren är ännu inte klara.

Rättegången avslutas med att samtliga parter pläderar för vilket straff som är rimligt för Möller och Rajabi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!