Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Möllers liv i fängelset med Sveriges farligaste kvinnor

Arbogakvinnan Johanna Möller, 42, är dömd till livstids fängelse för mordet på sin pappa Göran Möller, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin make Aki Paasila, 42.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Britt-Mari Melén, 50, flyttad från Hinseberg En sommarnatt 2011 sköt Britt-Mari Melén ihjäl sin make med en älgstudsare. Hon sköt honom i nacken i parets sovrum i deras gula trävilla i Filipstad i Värmland. 2012 dömde hovrätten henne till 14 års fängelse. Avtjänade straffet på Hinseberg men har nu flyttats till anstalten Färingsö.Foto: POLISEN / POLISEN
Jeanette Javell, 47, Hinseberg På midsommarafton 2012 knivmördade hon sin sambo med en filékniv i parets bostad utanför Sandviken. Dömdes i januari 2013 till 14 års fängelse.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Mördarkvinnorna sitter inlåsta för mord på sina partners, föräldrar och kärleksrivaler.

Arbogakvinnan Johanna Möller är dömd för samma sak.

Nu väntar ett liv i fängelse med Sveriges farligaste kvinnor.

Den så kallade Arbogakvinnan Johanna Möller vidtog drastiska åtgärder för att slippa undan ett fängelsestraff efter mordet på pappan Göran Möller och mordförsöket på mamman.

Under rättsprocessen lämnade hon ett tiotal olika versioner om vad hon gjorde under mordkvällen. Hon uppmanade sina barn att ljuga till hennes fördel och hon försökte muta en häktesvakt att smuggla ut brev.

Utan framgång.

För två veckor sedan meddelade Högsta domstolen att man inte kommer att ta upp fallet. Därmed står livstidsdomen fast.

Johanna Möller sitter fortfarande fängslad på häktet i Sollentuna – men inom kort kommer hon att förflyttas till riksmottagningen på kvinnoanstalten Hinseberg.

Där ska en cirka sex veckor lång utredning bestämma vilken av Sveriges två högsäkerhetsanstalter hon ska avtjäna sitt straff på – Ystad eller just Hinseberg.

Oavsett utgång väntar ett nytt liv i fängelse för Johanna Möller – tillsammans med Sveriges farligaste kvinnor.

 

LÄS MER: Johanna Möllers ex-pojkvän berättar om förhållandet 

 

Carina Frödin, 56, HinsebergKallas "Svarta änkan" och "Drottningen på Hinseberg" efter att ha mördat sin make, strypt en pojkvän till döds och skurit en kärlekspartner illa när han sov. Dömdes 2010 till livstids fängelse.Foto: TOMMY PEDERSEN

Farliga kvinnorna på Hinseberg

På Hinseberg avtjänar i dag Carina Frödin, 56, sitt livstidsstraff. Hon kallas "Svarta änkan" efter att ha mördat sin make, strypt en pojkvän till döds och skurit en kärlekspartner när han sov. Enligt uppgifter kallas hon även "Drottningen på Hinseberg".

Under långa perioder har Frödin själv bett om att få sitta isolerad, arbetsvägrat och vägrat att lämna ett drogprov.

– Det är inte roligt att sitta för mord, att ha tagit livet av folk. Det är fruktansvärt. Jag får inte in det, nu när jag är nykter och drogfri. Jag har knappt något svar, har hon tidigare sagt till Expressen inifrån fängelset.

Jonna Henningsson, 28, HinsebergSommaren 2014 överföll hon sin kärleksrival, mördade henne och styckade därefter kroppen. Dömd till livstids fängelse för mordet.

En annan intagen är "Hästtjejen" Jonna Henningsson, 28. Sommaren 2014 tog hon sig till sin kärleksrivals hem i Askersund, utrustad med hammare, förskärare, sprutor, sömnmedel och sprit. Där överföll hon rivalen, mördade henne och styckade kroppen.

Kriminalvården bedömer att risken för att Jonna Henningsson använder sig av våld eller hot är hög. I slutet av 2017 kom uppgifter om att Henningsson anklagats och polisanmälts för förföljelse och svartsjukt beteende inifrån Hinseberg. En 22-årig kvinna berättade då att styckmördaren med hot om våld försökt få in henne i ett giftermål.

En av de senaste kvinnorna att flytta in på Hinseberg är småbarnsmamman Linda Granvold, 30.

En kort tid efter att vännen Gert Lindgren låtit henne flytta in hos honom blev han strypt till döds i bostaden. Granvold blev friad i tingsrätten men dömdes för mord till 14 år i hovrätten.

 

LÄS MER: Mördarens fru skyller på småbarnsmamman Linda Granvold 

 

Linda Granvold, 30, Hinseberg. En kort tid efter att vännen Gert Lindgren låtit henne flytta in hos honom blev han strypt till döds i bostaden. Granvold blev friad i tingsrätten men dömdes för mord till 14 år i hovrätten.

Under en helg befann hon sig på flykt från rättvisan. Från gömstället efterlyste hon juridisk hjälp för att slippa fängelsestraffet. Till Expressen sa hon via telefon att hon inte planerade att överlämna sig till polisen.

– Om de griper mig kommer de att skicka mig raka vägen till Hinseberg, och då kommer jag inte kunna hitta någon som kan hjälpa mig.

I mars i år vann domen laga kraft och sedan dess har hon suttit fängslad på just Hinseberg.

Sara Lundblad, 29, YstadTillsammans med pojkvännen Martin Törnblad mördade hon sin pappa Göran Lundblad 2012. Pappan låg i sin säng när han sköts till döds utanför Kalmar, därefter grävde mördarna ner kroppen. Dömdes till 18 års fängelse 2015.Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Sara Lundblads pojkvän och medmördare Martin Törnblad avtjänar ett 18 år långt fängelsestraff på Kumlaanstalten.Foto: MICKE ÖLANDER

Mördade tillsammans med sin pojkvän

På anstalten i Ystad sitter Sara Lundblad, 29. År 2012 mördade hon, tillsammans med pojkvännen Martin Törnblad, 26, fadern Göran Lundblad. Pappan låg i sin säng när han sköts till döds i Förlösa utanför Kalmar. Efter mordet, som grundades i en arvs- och kärlekskonflikt, grävde Sara Lundblad och Martin Törnblad ner Görans kropp. Den upptäcktes inte förrän efter två år, när Törnblad erkände dådet.

2015 dömdes hon till 18 års fängelse för mordet.

Martina Kveldstad, 41, HinsebergStrypmördade 2010 sin mamma och sin väninna. Brotten, som ägde rum kring Värnamo, försökte hon sedan maskera som självmord. Dömd till livstids fängelse.Foto: LARS ANDERSSON

På samma anstalt satt fram till nyligen även dubbelmördaren Martina Kveldstad, 41, som strypmördade både sin mamma och en väninna 2010. För morden, som hon försökte maskera som självmord, dömdes hon till livstids fängelse.

Under åren på anstalt har hon fått flera varningar, bland annat för bråk och droginnehav. Efter flera fall av misskötsamhet flyttades Kveldstad till Hinseberg i december.

Advokat Olof Larsson, som försvarade henne i rättegången säger att de fortfarande håller kontakten.

– Hon sköter sig på Hinseberg och håller på att utbilda sig inom missbruksvård, säger han.

 

LÄS MER: Martina Kveldstad, 40, mördade två – så lever hon i fängelset 

 

HINSEBERGSANSTALTEN

• Hinseberg är Sveriges största kvinnoanstalt speciellt anpassad för kvinnor dömda till långa straff och har 93 platser i säkerhetsklass 2, den högsta säkerhetsklassningen på en kvinnoanstalt. Anstalten ligger cirka två mil norr om Örebro. 

• Anstalten har nio fasta avdelningar. Riksmottagningen har 11 platser. 

• Intagnas bostadsrum på avdelningarna låses upp vid 07.30-tiden och låses vid 19. Anstaltens sysselsättningstid är ungefär mellan kl. 8.30 och 16.30 alla vardagar med uppehåll för lunch och promenad. Dagscheman kan variera beroende på vilken avdelning det gäller. De intagna på normalavdelningarna har möjlighet till en timmes utomhusvistelse varje dag. 

• I verkstaden sker montering, förpackning, tryckeri och sömnad. Det finns en arbetsmarknadsutbildning i svetsning.

• Representanter för NAV (Nämnden för andlig vård), besöker anstalten regelbundet samt en grupp från en frikyrka i Frövi.

Källa: Hinsebergsanstalten

 

YSTADSANSTALTEN

• Ystad är en anstalt med enbart kvinnliga intagna. Anstalten har 65 platser i säkerhetsklass 2.

• Anstalten har två avdelningar.

• Intagnas bostadsrum låses upp efter kl. 07.00 och låses kl. 19.00. Tiden för sysselsättning är ungefär mellan kl. 08 och 11.20 samt kl. 13.25 till 16.25. 

• Anstalten har en större rastgård. Intagna på avdelning A/B får vistas där i 30 minuter vid lunchen. De har även tillgång till en terrass i anslutning till gymmet som är öppen en halvtimme dagligen. Intagna på avdelning F får vistas på den stora rastgården en timme dagligen.

• De intagna har tillgång till präst.  

• De intagna erbjuds sex timmars sysselsättning som kan innehålla allt från lättare förpacknings- monteringsarbete till studier. Kvinnorna har möjlighet att efter ansökan delta i vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma. De har tillgång till idrottshall, gym, motionslokaler samt fotbollsplan och kan delta i yoga och mindfulness. Det finns en datasal och två mindre rum med dator samt bibliotek. 

• Anstalten har en särskild hälsosatsning för kroppsligt och själsligt välbefinnande. Den omfattar samtliga intagna som får en personlig tränare.

Källa: Ystadsanstalten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.