Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Möller: ”Önskar han levde så jag kunnat döda honom”

Johanna Möller i Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
En tidigare okänd inspelning med Johanna Möller når dagens ljus i SVT:s "Arbogafallet". Foto: ALEX LJUNGDAHL
Möller i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sommarstugan. Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Jag önskar han levde så jag hade kunnat döda honom själv."

Så säger Johanna Möller om sin nyss avlidne make Aki Paasila i en tidigare okänd inspelning som når dagens ljus i SVT:s nya dokumentärserie "Arbogafallet." 

Där träder också Aki Paasilas systrar Tuija och Saija fram:

– Det hänger med varje dag, säger Tuija om sorgen efter brodern, som hittades död vid Möllers sommarstuga.

Aki Paasilas död sommaren 2015 avfärdades först som en drunkningsolycka. Den simkunnige och omvittnat vältränade 42-åringen låg död på en meters djup i vattnet vid sommarstugan, efter vad Johanna Möller kallat en trevlig födelsedagsfest.

Ett år senare mördades Johanna Möllers pappa Göran i sommarstugan samtidigt som mamman Anki skadades svårt.

Aki Paasila, 42, hittades död vid Möllers sommarstuga. Foto: PRIVAT

Först då, och efter att försäkringsbolag fattat misstankar, började Akis död utredas som mord. En utredning som slutade med att Möller fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten.

LÄS OCKSÅ: Johanna Möllers mamma Anki talar ut: Hon är inte min dotter 

Okänd inspelning med Möller

I nya SVT-dokumentären "Arbogafallet", som börjar sändas på söndag, undersöker Nils Bergman – som till vardags gör "Rättegångspodden" – bland annat Aki Paasilas död.

– Vi kommer Johanna Möller ganska nära. Samtidigt får tittaren en större förståelse för varför brotten hon har begått är så unika, säger han.

Arbogakvinnan Johanna Möller. Foto: ALEX LJUNGDAHL

I det tredje avsnittet intervjuas Gunilla Andrén och Mårten Sällström, utredningsinspektörer på försäkringsbolaget If, som skötte kontakten med Johanna Möller när hon ville få ut försäkringsmiljonerna efter Aki Paasilas död. En tidigare okänd inspelning från ett möte mellan försäkringsutredarna och Johanna Möller når dagens ljus i "Arbogafallet."

MER OM ARBOGAFALLET: Johanna Möllers förvandling från skolflicka till mördare

Möller: "Gör mig förbannad"

Där påstår Möller bland annat att Aki Paasila använde hennes mejl, telefon och dator när han tecknade sin försäkring.

Gunilla Andrén anade oråd:

– Vi hade uppgifter att den (försäkringen) var tecknad med en Androidenhet och att IP-adressen fanns i Eskilstuna – medan vi visste att Aki Paasila jobbade på Karolinskaområdet i Stockholm.

Gunilla Andrén och Mårten Sällström, utredningsinspektörer på försäkringsbolaget If. Foto: SVT

Johanna Möllers uppgifter om vad som hände morgonen då Aki hittades död går heller inte ihop. Hon lämnar en annan version jämfört med vad hon sa när hon ringde SOS Alarm den morgonen.

I inspelningen hörs Johanna Möller också prata illa om Aki och säga:

– Jag önskar han levde så jag hade kunnat döda honom själv. 

LÄS MER: Johanna Möller lurade pappa Göran att betala lyxlivet 

Aki Paasilas systrars sorg

Aki Paasilas anhöriga kände redan från början att uppgifterna om drunkningsolycka knappast kunde stämma. När hans död togs in i mordutredningen upplevde de att de äntligen fått gehör.

Aki Paasilas syster Tuija i SVT:s "Arbogafallet." Foto: SVT

I "Arbogafallet" träder Akis systrar Saija och Tuija fram. Tuija minns när hon blev uppringd av Akis ex som lämnade dödsbudet.

– Den känslan jag fick där och då var inte rolig alls, utan alltihop var liksom först och främst: Det här stämmer inte. Han är en duktig simmare, han springer, han är på gym, han rör på sig. Han kan inte drunkna i det vattnet. Det är omöjligt. Hemskt.

Aki Paasilas syster Saija. Foto: SVT

Enligt systrarna skulle Aki aldrig frivilligt ha begett sig till sommarstugan vid det tillfället – han var rädd för Johanna Möller som upprepade gånger hotat honom, enligt systrarna – och deras misstankar stärktes när Möller kort efter dödsfallet ville kremera Akis kvarlevor.

LÄS OCKSÅ: Johanna Möllers liv i fängelset – med Sveriges farligaste kvinnor 

Möller får inte kontakta exet

Johanna Möller åtalades för anstiftan till mord liksom för flera fall av stämpling till mord gällande Aki Paasila. Bland annat har hennes egna barn vittnat om att Möller bett dem att döda Aki Paasila.

Göran Möller mördades 2016 av dottern Johanna och hennes pojkvän Mohammad Rajabi. Foto: PRIVAT

Åklagarnas bevisning för att Aki mördats handlade till stor del om halten kiselalger i hans lungor, som enligt dem tydde på att han dött någon annanstans än där han hittades. Men Svea hovrätt frikände Johanna Möller från delen om anstiftan till mord. Hon fälldes dock även där för flera fall av stämpling till mord.

Arbogakvinnans expojkvän Mohammad Rajabi förs in i Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samtidigt dömdes hon till livstids fängelse för mord på sin pappa Göran och mordförsök på sin mamma Anki, efter en knivattack som utfördes i samråd med pojkvännen Mohammad Rajabi. Möller avtjänar i dag sitt straff på Ystadsanstalten.

Nyligen stoppades hon från att kontakta Mohammad Rajabi, som känner sig ofredad av hennes upprepade försök att få honom att ensam ta på sig skulden.  

LÄS OCKSÅ: Leif GW: "Då är Möller en liten tant" 

 

"Arbogafallet" är en dokumentär i sex delar som börjar sändas i SVT1 söndag 21.45. Alla avsnitt blir samtidigt tillgängliga på SVT Play.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!