Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG

Tillåts besök – utan övervakning

Publicerad

Johanna Möller har dömt ut sina häktesförhållanden som "barnmisshandel i lagens namn"

Nu lättar åklagaren på vissa av restriktionerna.

För första gången på över ett år kommer Arbogakvinnan att få träffa sina minsta barn utan polis närvarande.

Det har gått mer än 13 månader sedan Johanna Möller häktades misstänkt för mordet på sin pappa Göran Möller, mordförsöket på sin mamma och senare anstiftan till mord på sin man Aki Paasila.

Sedan dess har hon dömts i tingsrätten på samtliga åtalspunkter.

Under hela häktestiden har Möller, som fortfarande sitter häktad i väntan på hovrättsförhandling, haft restriktioner. Det innebär att hon i flera avseenden har blivit avskärmad från omvärlden.

Johanna Möller får ta emot besök från sina barn

Sedan några månader tillbaka får hon ta emot besök från flera av sina barn, samt skriva och ta emot brev från omvärlden så länge det inte bedöms påverka utredningen.

Möller har dömt ut restriktionerna som "barnmisshandel i lagens namn".

Nu väljer åklagare Jessica Wenna att lätta på Möllers restriktioner. Det nya beslutet, som registrerades av Kriminalvården på onsdagen, innebär att polis inte längre behöver vara närvarande när Möller får besök av sina två minsta barn.

Möller får nu träffa alla sina barn, med undantag för tonårssonen som varit ett viktigt vittne under rättegången.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Precis som tidigare kommer de dock att vara i sällskap av en tjänsteman från socialtjänsten.

– Det är naturligtvis jobbigt för en person att vara utsatt för begränsningar i sina kontakter med familj och omvärld. Jag tycker inte längre att det är nödvändigt att just de besöken ska vara övervakade av polis eftersom de också sköts i samband med socialtjänsten. Det finns ingen anledning att misstro dem kring de här frågorna, säger åklagare Jessica Wenna.

Jessica Wenna: "Tillåts inte besökas av honom"

Möller får nu träffa alla sina barn, med undantag för tonårssonen som varit ett viktigt vittne under rättegången. I ett brev till Aftonbladet har Möller skrivit att hon aldrig kommer att förlåta åklagaren för att sonen inte har fått höra sin mammas röst på över ett år.

– I nuläget tillåts hon inte besök av honom, nej, säger Jessica Wenna.

Hon poängterar:

– Hon vill ju bli av med restriktionerna överlag. Hon vill kunna bestämma helt och hållet själv kring sina kontakter med omvärlden.

– Den absoluta majoriteten av hennes korrespondens låter vi gå igenom. Av de besök som har begärts är det ett fåtal som har nekats, säger Wenna.

 

LÄS ÄVEN: Johanna Möller vill slippa sina restriktioner i häktet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag