Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mohammad Rajabi ska ha dödat förut

Mohammad Rajabi ska vara äldre än vad han påstått.Foto: Polisen
Mohammad Rajabi ska vara äldre än vad han påstått.Foto: Sven Lindwall
Sommarstugan i Arboga.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Mohammad Rajabi kände sig sviken av Arbogakvinnan efter mordet på pappan Göran, 67 – så sviken att han tänkte mörda henne.

I förhör har han berättat hur han stått vid Arbogakvinnans säng och tänkt "sticka kniven i henne."

Tillsammans med sin sambo, den 42-åriga Arbogakvinnan, åtalas Mohammad Rajabi nu för att ha mördat hennes pappa och försökt mörda hennes mamma i familjens sommarstuga i Arboga.

På en presskonferens på fredagen berättade åklagarduon Johan Fahlander och Jessica Wenna att 42-åringen och Mohammad Rajabi lämnade hemmet i Eskilstuna på kvällen den 3 augusti.

De åkte till 42-åringens arbetsplats, bytte bil och begav sig sedan vidare till sommarstugan där 42-åringen ska ha lämnat över en kniv till Mohammad Rajabi.

Med kniv i hand ska han ha klivit in i föräldrarnas sovrum, där de låg och sov, och började hugga dem. Pappan dog i sängen medan mamman överlevde med svåra skador.

Tidigt i utredningen erkände Rajabi att han hade utfört knivdådet. Han säger att kvinnan "i princip tjatat på honom varje dag" om att mörda föräldrarna så att Arbogakvinnan skulle få ut ett arv om tio miljoner kronor.

Efter dådet kände sig Mohammad Rajabi så sviken av kvinnan att han funderade på att mörda även henne, framkommer i förhör.

"Han har i förhör sagt att han stått vid (kvinnans) huvudända när hon sovit och han har då tänkt att han ska sticka en kniv i henne", står i förundersökningen.

42-åriga Arbogakvinnan med Mohammad Rajabi.

 

LÄS MER: Arbogakvinnan nekar till brott - har lämnat nio olika berättelser

 

Kan ha dödat förut

Omständigheterna kring det påstådda dödandet är oklara.

– Vi vet egentligen inget om det men vi vet att uppgiften har förekommit. Det är något som den 42-åriga kvinnan har vetat om och det kan vara en anledning till att hon vände sig till just honom, säger åklagare Jessica Wenna.

I motsatt riktning ska Rajabi ha känt till uppgifter om att Arbogakvinnan hade mördat sin make 2015. I samband med utredningen efter sommarstugemordet har det framgått att Rajabi har berättat om det påstådda mordet på exmaken för flera personer.

När fallet nu går till åtal siktar åklagarna in sig på Mohammad Rajabis verkliga ålder. I Sverige är han registrerad som 18 år gammal, men det bygger på uppgifter han själv har lämnat i samband med att asylprocessen inleddes.

Åklagarna menar att Rajabi sannolikt är 25 år gammal, eller i vart fall minst 22 år gammal.

Mordmisstänkta 42-åriga kvinnan.Foto: Sven Lindwall

Till stöd har åklagarna handlingar från Kroatien samt svenska gränspolisen som talar för att Rajabi är född 1 januari 1994. I sms mellan Arbogakvinnan och Rajabi så skriver Rajabi att han fyller 25. Samma sak har han påstått i samtal som fångats upp av polisens avlyssning.

 

LÄS MER: Mohammad Rajabi högg ihjäl 42-åringens pappa

 

Höjd ålder öppnar för livstidsstraff

Detaljen kan vara av stor vikt när det blir dags att bestämma påföljd. Om rätten går på åklagarnas linje så innebär det att Rajabi inte får någon straffrabatt. Samtidigt höjs det eventuella maxstraffet till livstids fängelse.

Tidigare har Expressen rapporterat att afghanske Mohammad Rajabi i samtal med rättspsykiatriker har berättat om sin tuffa uppväxt i Teheran, Irans huvudstad. Att han i skolan ofta blev retad och hamnade i slagsmål.

"Vad gäller våldsbenägenhet menar Rajabi att han aldrig reagerat med våld utan att detta varit befogat", skrev psykiatern i utlåtandet efteråt.

Efter att ha träffat Arbogakvinnan på dennes asylboende i slutet av 2015 flyttade Rajabi in i hennes stora lägenhet. De inledde ett förhållande som växte sig starkare under förra året.

Enligt uppgifter som Expressen publicerade under onsdag är Rajabi och Arbogakvinnan inte längre något par.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.