Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mitt i Stockholm: Knark, våld och spottloskor mot poliser

Sergels torg är en stor och rörlig plats, med hög genomströmning. Enligt polisen är det också många hemlösa, ungdomar och många med psykisk ohälsa som uppehåller sig där.
Foto: Colourbox
Tidigare uppehöll sig många marockanska gatubarn kring Medborgarplatsen och Björns trädgård, men enligt kommunpolisen Anders Lindberg minskade de ”avsevärt” förra året.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Den man som greps – och sen dömdes – för knivattacken mot en polis på Medborgarplatsen.
Foto: LÄSARBILD
Tre gärningsmän fastnade på polisens övervakningsfilm vid Medborgarplatsen i december 2017, precis innan de attackerade en fjärde person med kniv och sparkar. En av dem dömdes för mordförsök, två av dem för grov misshandel vid Svea hovrätt i somras.
Foto: Polisen
1 / 8

Våldsbrott, stölder och narkotikahandel.

På Sergels torg mitt i Stockholm är kriminaliteten vardag – enligt polisen kan det vara ”den största öppna drogscenen i Sverige.”

Kvällens Brottscentralen gästas av bokaktuelle polisen Viktor Adolphson, mer känd som YB Södermalm:

”En timme på Plattan. Sedan har en av aspiranterna blivit spottad i ansiktet”.

Det är en höstnatt, september 2017. Två poliser patrullerar i centrala Stockholm och befinner sig på ”plattan” på Sergels torg när en av dem plötsligt får syn på en kille som springer efter två tjejer – med en såg höjd i luften.

Polisen hoppar ur bilen och pepparsprejar killen, som är narkotikapåverkad och gör våldsamt motstånd.

Planen med plattan var att den skulle vara en tillåtande, öppen och klasslös plats att träffas på. I stället upplever många den som otrygg.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Tomt på plattan efter att en person i februari i fjol ringt polisen om ett misstänkt föremål i en papperskorg.
Foto: OLA WESTERBERG /TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett år senare: En man har återfallit i narkotikamissbruk och beger sig till plattan för att köpa droger. Han får kontakt med en man med guldfärgat skägg och möter strax därpå upp en kvinna vid Gallerian, ett stenkast därifrån. Mitt framför en polis säljer kvinnan fem bollar heroin.

Brottsligheten på Sergels torg

Två separata händelser – med en gemensam nämnare:

Sergels torg.

https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/1103327297514414080

Polisen hårdsatsar nu för att få bukt med brottsligheten i city, och fallen ovan har lett till fällande domar. Men kriminalitet har länge varit vardag omkring plattan – särskilt narkotikahandel.

– Sergels torg är enligt min bedömning den största öppna drogscenen i Stockholm, kanske i landet, säger Lennart Karlsson, polisens operative samordnare för Klarakvarteret.

Polisens medborgarlöfte

Polisen har gått ut med ett medborgarlöfte för stadsdelen Norrmalm, där Sergels torg ingår. Man vill under 2019 öka tryggheten och minska brottsligheten.

Polisen utgår från sex områden, som ska förbättras: 

Våld i offentlig miljö, kriminella nätverk i centrala Stockholm, ungdomars narkotikabrott, illegala bosättningar, fickstölder och bedragare samt trafikbrott.

På sin hemsida listar polisen på Norrmalm konkreta åtgärder under 2019:

Riktade insatser mot kriminella nätverk, mot unga ostraffade narkotikamissbrukare och trafikinsatser samt att man ska vara ”en central och pådrivande kraft” i olika samverkansforum.

Källa: Polisen

Förutom narkotikabrott rymmer området allt från stölder till olika våldsbrott.

– Men vår hypotes är att många av brotten är sprungna ur narkotikahandeln, säger Lennart Karlsson.

Samverkan kring ”plattan” i Stockholm

En orsak till problemen är den stora genomströmningen av folk. Och att missbrukare, stökiga ungdomar och personer med psykisk ohälsa uppehåller sig vid plattan. Enligt Karlsson upplever boende i Klarakvarteret en större otrygghet än de som bor i andra delar av Stockholms innerstad.

Polisen Viktor Adolphson, känd som YB Södermalm, twittrade nyligen om sin tjänstgöring på Sergels torg och hur en medborgare kallat platsen en ”vårta i Stockholms ansikte”.

https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/986671476769218561

För att stävja brottsligheten har polisen nu i allt högre grad börjat jobba med samverkan. Bland annat tillsammans med Stockholms stad, socialtjänster och ordningsvakter.

Men så här har det sett ut länge kring plattan, varför fortsätter det?

– Det har blivit lite bättre. Men tidigare har man inte tillräckligt tydligt fokuserat på samverkan, det måste man göra. Det är också en resursfråga, säger Lennart Karlsson.

Otryggt vid Medborgarplatsen

Ett par kilometer söderut, på Södermalm, jobbar Anders Lindberg som kommunpolis. Där har man liknande problem – många upplever Medborgarplatsen och intilliggande Björns trädgård som otrygga.

I januari i fjol blev två personer knivskurna vid Medborgarplatsen. Det är inte ovanligt i området.
Foto: HANNES BERGDAHL
Stort pådrag vid Medborgarplatsen efter att polisen Ted Eriksson blivit knivhuggen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Medborgarplatsen är en arena för många olika saker vilket gör att vi bland annat ser våldsbrott i offentlig miljö – även om det har sjunkit genom åren – och stölder, en hel del ordningsstörningar och narkotikahandel, säger Anders Lindberg.


Området klassas liksom Sergels torg som ”en öppen drogscen”.

– Det många Södermalmsbor känner otrygghet kring är missbrukare i den offentliga miljön. Och Medborgarplatsen är en sådan plats där de träffas, säger Lindberg.

Kameraövervakning i centrala Stockholm

 Den 22 augusti i fjol införde lokalpolisområde Norrmalm i Stockholm tillfällig kamerabevakning på Sergels torg. Syftet är att använda kamerorna som ett ”komplement i syfte att förebygga, förhindra, upptäcka, utreda och lagföra allvarlig brottslighet”.

 Redan 2012 inledde polisen ett treårigt försök med kameraövervakning på Medborgarplatsen och Stureplan.

 2015 släppte Brå en rapport som pekade på att kamerorna hade haft marginell effekt på kriminaliteten – men 2016 beslutade ändå förvaltningsrätten att de blir kvar minst fem år till.

 Polisen på Södermalm och Norrmalm har också gett ett medborgarlöfte att öka tryggheten.

 Samtidigt har Stockholm stad satsat på mobila ordningsvakter för ökad trygghet. I november i fjol skrev SVT Nyheter att det politiska styret skjuter till ytterligare 50 miljoner kronor för att anställa fler.

Problem med missbrukare

Enligt honom har polisen på Södermalm stort fokus på missbruksproblematiken.

– Vi har en narkotikagrupp i gång som är oerhört effektiv men vi skulle kunna ha tre, säger han.

Björns trädgård har länge dragits med problem – här är en bild från 2014 då en man hittats död i parken.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN
I höstas anmälde en kvinna att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Björns trädgård. Tre män häktades. Även tidigare har våldtäkter skett i parken.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett färskt exempel på vad som är näst intill vardag kring Medborgarplatsen är en dom från förra veckan, där en minderårig flicka dömdes till böter efter att ha ertappats med cannabis tillsammans med en grupp ungdomar i Björns trädgård.

Men även långt grövre brottslighet förekommer.

Otryggheten kring Medborgarplatsen hamnade till exempel i fokus i samband med knivattacken på polisen Ted Eriksson i augusti 2017, och när en kvinna anmälde en gruppvåldtäkt i november i fjol.

Fler brott i centrala Stockholm

Här är ett urval av anmälda brott – som har lett till fällande dom – vid Sergels torg och Medborgarplatsen det senaste dryga året:

 Oktober 2017: En man i 30-årsåldern fångas med en stulen mobiltelefon, köpt på plattan. Han döms för häleri.

 Mars 2018: Polisen ska kontrollera en minderårig pojke för misstänkt narkotikapåverkan på plattan, men han spjärnar emot. Pojken döms senare för bland annat ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd.

 Maj 2018: En man i 30-årsåldern påträffas med cannabis och tre knivar på sig i Björns trädgård. Han döms för ringa narkotikabrott med frias från brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

 Juni 2018: Två män i 30- respektive 40-årsåldern gör Hitlerhälsning vid Björns trädgård. De döms för hets mot folkgrupp.

 September 2018: Två minderåriga flickor träffar tre okända killar vid Sergels torg. De tar sällskap därifrån men kvällen slutar katastrofalt: en av flickorna blir våldtagen. En minderårig pojke döms för grov våldtäkt.

 Oktober 2018: En man i 25-årsåldern ertappas med cannabis på Sergels torg. Han döms för ringa narkotikabrott, och för ringa stöld tillsammans med en person polisen menar ingår i en löst sammansatt gruppering som säljer narkotika på plattan.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.