Här tror polisen att den misstänkte småbarnspappan flyr efter dubbelmordet. Foto: PolisenHär tror polisen att den misstänkte småbarnspappan flyr efter dubbelmordet. Foto: Polisen
Här tror polisen att den misstänkte småbarnspappan flyr efter dubbelmordet. Foto: Polisen
Den misstänkte 24-åringen under häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt. Foto: STEFAN JERREVANGDen misstänkte 24-åringen under häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt. Foto: STEFAN JERREVANG
Den misstänkte 24-åringen under häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt. Foto: STEFAN JERREVANG
Ann-Christine Lekander, 62, som tillsammans med maken Tor hittades fasttejpade och mördade i sitt hem. Foto: PRIVATAnn-Christine Lekander, 62, som tillsammans med maken Tor hittades fasttejpade och mördade i sitt hem. Foto: PRIVAT
Ann-Christine Lekander, 62, som tillsammans med maken Tor hittades fasttejpade och mördade i sitt hem. Foto: PRIVAT
Tor Lekander, 70. Foto: PRIVAT / PRIVATTor Lekander, 70. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Tor Lekander, 70. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Det var den 11 juni förra året som paret mördades i sitt hem i Mantorp. Foto: ExpressenDet var den 11 juni förra året som paret mördades i sitt hem i Mantorp. Foto: Expressen
Det var den 11 juni förra året som paret mördades i sitt hem i Mantorp. Foto: Expressen

Misstänkte mördarens iskalla agerande efter dubbelmordet

Publicerad

Här fångas den misstänkte småbarnspappan på en övervakningsfilm när han misstänks fly efter dådet.

Kort senare går han in på restaurangen Texas Longhorn i Linköping och äter ryggbiff med bakad potatis – en måltid han betalar med det mördade parets pengar, enligt åklagaren.

– Det känns lite overkligt, säger Jenny Lija som arbetar på restaurangen.

Polisens utredning visar att den misstänkte 24-årige småbarnspappan agerade iskallt efter dubbelmordet i Mantorp.

Drygt en timme efter morden fastnar en Volvo på en övervakningskamera vid en bensinmack.

En bil som 24-åringen körde under sin flykt, enligt polisen.

– Det går inte säga mycket mer än att det är en silverfärgad Volvo V70 av den årsmodellen som den misstänkte disponerar vid tillfället. Men i sitt sammanhang med telefoner och sina egna utsagor tror vi att det är den här bilen, säger Patrik Sjögren, polisens biträdande utredningsledare.

Texas Longhorn i Linköping där den misstänkte småbarnspappan åt efter dubbelmordet.Foto: Brottscentralen

Åt på restaurang kort efter morden

24-åringen ska ha tagit ut pengar från det mördade parets konto i en bankomat i Borensberg där övervakningskameran var avstängd vid tidpunkten. Därefter körde han vidare till Linköping, parkerade bilen och gick in på restaurangen Texas Longhorn. Där beställde han in ryggbiff med bakad potatis och vitlökssmör samt två Fanta, enligt förundersökningen.

– När jag kommer in då så blir jag nedsatt, får menyn och beställer in en köttbit med nån dricka, säger den misstänkte i förhör.

Han berättar att han var på restaurangen i minst en timme.

"Kändes lite overkligt"

Notan på 381 kronor betalades med det mördade parets pengar, enligt åklagaren.

Jenny Lilja jobbar som restaurangchef på Texas Longhorn och fick hjälpa polisen ta fram den misstänktes kvitto ur kassan. Hon säger att det känns bra att ha kunnat hjälpa till i utredningen.

– Polisen berättade att det gällde dubbelmord, det kändes lite overkligt. Jag hjälpte till så gott jag kunde.

Jenny Lilja, restaurangchef på Texas Longhorn, är glad att hon kunde hjälpa polisen i utredningen.Foto: Brottscentralen

Efter måltiden åkte den misstänkte småbarnspappan hem till sin familj i en mindre ort i Västergötland.

DNA-bevis på mordplatsen

Det var den 11 juni som paret Tor och Ann-Christine Lekander brutalt mördades i sitt hem. 

De hittades döda av anhöriga dagen efter, fasttejpade vid köksstolar.

Den misstänkte 24-åringen ska enligt åtalet ha fantiserat om att döda och på morddagen köpte han en soft air gun, en filékniv samt två sorters tejp, visar utdrag från hans kontokort.

På tisdagsmorgonen väcktes åtal mot mannen och de starkaste bevisen består i både DNA och fingeravtryck som hittats på mordplatsen som kopplas till 24-åringen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag