Foto: ROGER M CARLSSONFoto: ROGER M CARLSSON
 Foto: ROGER M CARLSSON

Misstänkte mördaren utvisad åtta gånger

Publicerad

Den 40-årige mannen var dömd för grova brott och utvisad ur Sverige på obestämd tid.

Trots utvisningen blev han påkommen med att vistas i landet illegalt vid åtta tillfällen.

I april dömdes mannen för grov misshandel mot sin hustru i Västervik – men en oenig hovrätt rev upp fängelsedomen efter att hon dragit tillbaka sin medverkan.

Nu misstänks han ha mördat hustrun – för att dagen efter ta sitt eget liv.

Det var vid 11-tiden i torsdags som polisen ryckte ut till en bostad i Västervik efter larm om ett allvarligt våldsbrott.

På plats fann man en död 37-årig kvinna och en förundersökning gällande mord alternativt dråp inleddes. Kort därefter utfärdades rikslarm gällande hennes 40-årige make, som då var anhållen i sin frånvaro misstänkt för mordet.

Polisjakten på den misstänkte mördaren tog slut på fredagen. Då ringde han själv polisen, och kort därefter hittades han svårt skadad i närheten av brottsplatsen. Enligt polisen, som nu meddelat att mannen har avlidit, orsakade han själv skadorna med ett skjutvapen.

 

LÄS MER: Misstänkt mördare död – tros ha mördat kvinna 

 

Tingsrätten dömde för grov misshandel – hovrätten friade

Mannen har ett långt kriminellt förflutet. 2005 utvisades han ur Sverige på obestämd tid i samband med att han dömdes för våldtäkt. Trots det har mannen "vanemässigt" vistats i Sverige och sedan 2008 har han dömts för brott mot utlänningslagen vid åtta tillfällen.

Mordet i torsdags är inte första gången som mannen misstänks ha utövat våld mot hustrun. I april dömdes han av Kalmar tingsrätt till ett fängelsestraff på ett år och tio månader för grov misshandel och misshandel.

Nyligen friade en oenig hovrätt honom på den allvarligaste åtalspunkten, om grov misshandel, och straffet sänktes till sex månaders fängelse.

Åklagaren: Tog livsfarligt strypgrepp

Vid minst två tillfällen det senaste året har den 37-åriga kvinnan uppsökt akutvård med svåra misshandelsskador.

I februari kom hon in till sjukhus med flera revbensfrakturer. I ett första polisförhör berättade hon att maken hade sparkat henne i sidan och slagit henne hårt i huvudet. Hon sa samtidigt att detta hade hänt "många gånger", enligt domen i Kalmar tingsrätt.

I samma förhör berättade kvinnan att maken ett halvår tidigare hade slagit och sparkat henne över hela kroppen och sedan tagit strypgrepp om halsen till hon svimmade av.

Under rättegången beskrev åklagaren det som att misshandeln innebar fara för kvinnans liv:

"Brottet ska bedömas som grovt eftersom strypgreppet varit livsfarligt och NN visat särskild hänsynslöshet och råhet", står det i domen under åklagarens yrkande.

 

LÄS MER: Stort polispådrag efter misstänkt mord 

 

Sjukhuspersonal slog larm

Vid nästa kontakt med polisen drog kvinnan tillbaka sin historia och menade att hon hade ljugit ihop allting. Under rättsprocessen valde kvinnan att inte medverka.

I september upprättade personal på sjukhuset en orosanmälan och det gifta paret fick vid flera tillfällen hembesök av socialsekreterare. För sekreteraren berättade kvinnan att hon hade fått skadorna när hon "kånkat" på saker i källaren.

Expressen har varit i kontakt med polisen och åklagarmyndigheten som hänvisar till att frågor om fallet besvaras först på måndag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag