Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte 18-åringens larm – efter Elins död

Tvåbarnsmamman Elin Skogqvist blev ihjälkörd på julafton. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
Elin Skogqvist, 31. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE

Den 18-årige mannen är åtalad misstänkt för att ha kört ihjäl Elin Skogqvist, 31.

Direkt efter den våldsamma kraschen på julafton larmade han SOS – och gick fram till tvåbarnsmammans demolerade bil.

– Helvete. Jag tror det är någon som har dött, säger han till larmoperatören.

Den 18-årige mannen hade tagit körkort fem dagar innan julafton och när familjefirandet var över på julaftonkvällen hörde han av sig till en kompis och frågade om han ville följa med ut och köra en sväng.

18-åringen lånade sin pappas Audi och tillsammans med två kompisar körde han längs Bodenvägen mot McDonalds i Luleå strax efter 20 på kvällen.

Samtidigt svängde tvåbarnsmamman Elin Skogqvist ut i en korsning till samma väg. Hon var på väg hem efter att ha firat jul med sin mamma och styvpappa, baksätet var fullt med julklappar till hennes två små barn som hon skulle träffa på juldagen.

"Hallå! Vi har krockat"

Men Elin Skogqvist nådde aldrig hemmet. Audin kraschade med full kraft rakt in i sidan på hennes bil och hon avled på olycksplatsen.

Direkt efter olyckan ringde 18-åringen – som i fredags åtalades för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik – till SOS Alarm och larmade om olyckan visar polisens förundersökningsutredning.

– Hallå! Vi är...vi har krockat utanför Max-parke...Max i Lule, säger 18-åringen.

Larmoperatören frågar honom om det är några personskador och ber honom att gå fram till den bil Elin Skogqvist färdades i och kontrollera situationen.

– Helvete. Jag tror det är någon som har dött, säger han.

Och fortsätter:

– Ja, ni måste sky...ring ambulanserna hit för fan..snabbt.

Elin Skogqvist nådde aldrig hemmet. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE

Körde i 102 kilometer i timmen visar analys

Flera vittnen beskriver hur mannen körde omkring 100 kilometer i timmen på en vägsträcka där hastighetsbegränsningen är 70 och hur Audin rusade fram mot korsningen trots att trafikljuset visade rött.

En analys av de två krockade bilarna har även kunnat fastställa att Audin körde i en hastighet av 102 kilometer i timmen i samband med kollisionen.

Men den misstänkte 18-åringen förnekar alla anklagelser och hävdar i förhör att hans hastighet var lagliga 70 kilometer i timmen samt att trafikljuset visade grönt för honom.

"Ljussignalen visade fortfarande grönt när han närmade sig korsningen" förklarar 18-åringen i förhör med polisen.

Och fortsätter:

"Han körde max 70 km/h."

18-åringen ska gå igenom åtal

Den misstänkte 18-åringen ska träffa sin advokat Magnus Ericsson i början på nästa vecka för att diskutera de uppgifter som åklagare Ulla-Karin LIndström presenterat i åtalet mot mannen.

"Jag kommer inte lämna några kommentarer förrän jag gått igenom åtalet med min klient." skriver Magnus Ericsson i ett sms.

 

LÄS MER: Elin, 31, kördes ihjäl – 18-årig man åtalas

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!