Tvåbarnsmamman Elin Skogqvist blev ihjälkörd på julafton. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅTvåbarnsmamman Elin Skogqvist blev ihjälkörd på julafton. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
Tvåbarnsmamman Elin Skogqvist blev ihjälkörd på julafton. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
Elin Skogqvist, 31. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖEElin Skogqvist, 31. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE
Elin Skogqvist, 31. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE

Misstänkte 18-åringens larm – efter Elins död

Publicerad

Den 18-årige mannen är åtalad misstänkt för att ha kört ihjäl Elin Skogqvist, 31.

Direkt efter den våldsamma kraschen på julafton larmade han SOS – och gick fram till tvåbarnsmammans demolerade bil.

– Helvete. Jag tror det är någon som har dött, säger han till larmoperatören.

Den 18-årige mannen hade tagit körkort fem dagar innan julafton och när familjefirandet var över på julaftonkvällen hörde han av sig till en kompis och frågade om han ville följa med ut och köra en sväng.

18-åringen lånade sin pappas Audi och tillsammans med två kompisar körde han längs Bodenvägen mot McDonalds i Luleå strax efter 20 på kvällen.

Samtidigt svängde tvåbarnsmamman Elin Skogqvist ut i en korsning till samma väg. Hon var på väg hem efter att ha firat jul med sin mamma och styvpappa, baksätet var fullt med julklappar till hennes två små barn som hon skulle träffa på juldagen.

"Hallå! Vi har krockat"

Men Elin Skogqvist nådde aldrig hemmet. Audin kraschade med full kraft rakt in i sidan på hennes bil och hon avled på olycksplatsen.

Direkt efter olyckan ringde 18-åringen – som i fredags åtalades för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik – till SOS Alarm och larmade om olyckan visar polisens förundersökningsutredning.

– Hallå! Vi är...vi har krockat utanför Max-parke...Max i Lule, säger 18-åringen.

Larmoperatören frågar honom om det är några personskador och ber honom att gå fram till den bil Elin Skogqvist färdades i och kontrollera situationen.

– Helvete. Jag tror det är någon som har dött, säger han.

Och fortsätter:

– Ja, ni måste sky...ring ambulanserna hit för fan..snabbt.

Elin Skogqvist nådde aldrig hemmet.Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE

Körde i 102 kilometer i timmen visar analys

Flera vittnen beskriver hur mannen körde omkring 100 kilometer i timmen på en vägsträcka där hastighetsbegränsningen är 70 och hur Audin rusade fram mot korsningen trots att trafikljuset visade rött.

En analys av de två krockade bilarna har även kunnat fastställa att Audin körde i en hastighet av 102 kilometer i timmen i samband med kollisionen.

Men den misstänkte 18-åringen förnekar alla anklagelser och hävdar i förhör att hans hastighet var lagliga 70 kilometer i timmen samt att trafikljuset visade grönt för honom.

"Ljussignalen visade fortfarande grönt när han närmade sig korsningen" förklarar 18-åringen i förhör med polisen.

Och fortsätter:

"Han körde max 70 km/h."

18-åringen ska gå igenom åtal

Den misstänkte 18-åringen ska träffa sin advokat Magnus Ericsson i början på nästa vecka för att diskutera de uppgifter som åklagare Ulla-Karin LIndström presenterat i åtalet mot mannen.

"Jag kommer inte lämna några kommentarer förrän jag gått igenom åtalet med min klient." skriver Magnus Ericsson i ett sms.

 

LÄS MER: Elin, 31, kördes ihjäl – 18-årig man åtalas

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag