Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtäktsmisstänkta släpps fria – ska kräva skadestånd

Tre män åtalades för gruppvåldtäkt, men friades.
Foto: Polisen
Tingsrätten i Södertörn har beslutat att tre män som suttit häktade för en misstänkt gruppvåldtänkt i Fittja ska släppas fria.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: BARBRO BERGFELDT
Platsen där våldtäkten ska ha skett enligt undersökningen. Männen har friats.
Foto: Polisen

Tre män som åtalats för en gruppvåldtäkt under knivhot släpps på fri fot i väntan på dom.

"Min klient reagerar mycket starkt och känner sig rättslös", skriver kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz i en kommentar.

– Min klient är naturligtvis väldigt lättad, säger advokat Robin Grönvall, som försvarar en av männen.

Det var i somras som tio män greps misstänkta för att ha gruppvåldtagit en kvinna i Fittja söder om Stockholm. Själva händelsen ska ha ägt rum i ett trapphus i augusti 2016, men ärendet drog ut på tiden.

– Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet fullt ut förrän, sa åklagare Markus Hankkio i september.

I november – över ett år efter den anmälda våldtäkten – väckte han åtal mot fem män. Tre åtalades för grov våldtäkt, två för medhjälp. Åklagaren beskrev händelseförloppet så här:

"Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning."


LÄS OCKSÅ: Polisen undersökte fel trapphus


Hotades med kniv enligt åtalet

Men nu, efter att rättegången avslutats, släpps de tre män som åtalades för grov våldtäkt på fri fot i väntan på dom. 

– Av det kan man i varje fall dra slutsatsen att de inte kommer att dömas för den rubricerade gärningen. Men de kan fortfarande dömas för någon lindrigare gärning, det är inte uteslutet, säger Anders Hirsch, vice chefsåklagare.

– Allt vi kan göra nu är att avvakta tingsrättens dom.

Expressen har sökt åklagaren Markus Hankkio på fredagen.

Advokat Robin Grönvall företräder en av männen som släppts på fri fot efter rättegången.

– Han är glad och upplever att någon äntligen lyssnat på honom. I första polisförhöret berättade han sin upplevelse angående händelseförloppet och det är den berättelse han gett i tingsrätten också.

Advokaten: "Det var ingen våldtäkt"

Männens version är att kvinnan frivilligt haft sex med dem och velat ha droger i utbyte.

– Min klient har varit häktad sedan den 15 juni. När vi har en dom som vunnit laga kraft som frigör honom från misstankarna kommer han gissningsvis att begära skadestånd, säger Robin Grönvall.

Kristofer Stahre försvarar en av männen som åtalades för medhjälp till våldtäkt. Han säger att en "stor skadeståndsprocess" nu väntar och att hans klient tog emot beslutet med glädje.

– Det var ingen våldtäkt, säger Stahre.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som målsägandebiträde. Hon skriver i sms att kvinnan i fråga reagerat starkt på beskedet att männen släpps på fri fot, att hon känner sig "rättslös."

Kvinnan reagerar starkt på att männen släppts fria, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.
Foto: BARBRO BERGFELDT

"Kvinnan känner sig rättslös"

"Jag som är hennes advokat är förstås förbannad på att denna grupp utsatta kvinnor inte tas på allvar. Jag kommer att kämpa för min klient eftersom hon har varit utsatt för en allvarlig våldtäkt", skriver Massi Fritz.

Kvinnan själv lämnar via Massi Fritz följande kommentar:

”Vem ska tro på mig jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid."

De misstänkta har nekat till anklagelserna. I förhör har de hävdat att kvinnan frivilligt gått med på att ha sex i utbyte mot droger.

Uppemot 20 personer ska ha funnits på platsen och runt åtta av dem skulle enligt utredningen ha förgripit sig på henne. Men i slutändan åtalades tre för grov våldtäkt, och två för medhjälp.

De två som åtalades för medhjälp har enligt åtalet bland annat filmat händelsen. Polis och åklagare har inte lyckats komma över filmmaterialet under utredningen. Männen som filmat menar enligt åklagaren att det "inte varit en övergreppsituation, inte en våldtäkt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.