Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkta bombkvinnan jobbade som journalist

Paret greps med en bomb i ett hotellrum i Bromma i Stockholm på fredagen.
Foto: Elmida Magnesjö
Polisens tekniker utanför hotellet på lördagsförmiddagen.
Foto: Carl-Fredrik Eriksson

Två unga personer greps med en bomb i ett hotellrum i Bromma i Stockholm. 

Kvinnan har arbetat som journalist på en av Sveriges största redaktioner. 

Mannen har ett långt brottsregister och ska ha bott på flera olika platser.

Nu är de båda misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Hon förnekar brott och har en rimlig berättelse, säger kvinnans försvarare, advokat Jan Freij.

På fredagen anhölls en man och en kvinna, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.  

I en väska på parets hotellrum hittades, vad tekniker slagit fast, en kraftig bomb, erfar Expressen. 

På lördagen genomförde polisen ytterligare teknisk undersökning på platsen. Vid 13.40-tiden meddelades att avspärrningarna vid hotellet hävts.

Den misstänkta kvinnan är i 25-årsåldern och har tidigare dömts för ringa narkotikabrott. 

Kvinnan har studerat journalistik och kommunikation och har haft flera olika jobb. De senaste åren har hon arbetat som journalist på en av Sveriges större redaktioner. 

Reagerar med chock och förvåning

– Jag är chockad, det här är inte något jag skulle ha förväntat mig av henne. Det känns overkligt och jag blev alldeles tyst när jag hörde det, säger en kvinna som känner till den misstänka kvinnan och hennes familj från orten där de växte upp.

En studiekamrat säger att hon minns kvinnan som ambitiös, utåtriktad och en som "visade framfötterna".

När den unga kvinnan greps av polisen sa hon, enligt uppgift till Expressen, att hon arbetat på ett av Sveriges största medier.

En talesperson för den stora medieredaktionen säger nu:

– Enligt de uppgifter vi har så rör det sig om en person som för ett antal år sedan gjorde en kort praktik. Det är inte någon som varit anställd hos oss.

– De är alltid olämpligt att någon presenterar sig som någonting man inte är, och den här personens kopplingar till vår redaktion finns inte längre.

Det var under första halvan av 2017 som den misstänkta kvinnan gjorde flera publiceringar på den stora medieredaktionen.

Advokaten: "Hon förnekar brott"

Kvinnan misstänks nu förutom förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse också för narkotikabrott, erfar Expressen. 

På lördagen förordnades advokat Jan Freij till kvinnans offentlige försvarare. Han träffade klienten under eftermiddagen.

– Det enda jag kan säga är att hon förnekar brott och hon har en rimlig berättelse. Det är trovärdigt, säger Jan Freij.

Hur mår kvinnan nu?

– Hon mår dåligt, är nervös och ängslig, svarar advokaten och tillägger: 

– Vi ska ha förhör på söndagsförmiddagen och sedan får vi se vad åklagaren beslutar. Om det blir fortsatt anhållande och häktning eller om hon ska släppas fri. 

Kvinnan dömdes för ringa narkotikabrott

Kvinnan dömdes i slutet av förra året till dagsböter för ringa narkotikabrott. Detta efter att personal på en krog i södra Stockholm larmat polis om att de misstänkte att kvinnan var påverkad. Poliserna upptäckte knappt fyra gram cannabis i kvinnans väska och provtagning visade positivt för kokain och cannabis. 

Kvinnan medgav att narkotika hittats i hennes väska och att hon haft narkotika i kroppen – hon menade dock att cannabisen i väskan inte tillhörde henne och att hon inte medvetet hade tagit narkotikan för vilken hon testade positivt. 


Kvinnan som misstänks har tidigare jobbat som journalist.

Den misstänkte mannen fälld för flera brott

Den misstänkte mannen är i 20-årsåldern och har en rad domar mot sig. Han har bland annat dömts flera gånger för ringa narkotikabrott. Han har också dömts för brott mot knivlagen och hot mot tjänsteman, och har tidigare bott på olika ungdomshem. 

Enligt Expressens uppgifter ska vapen ha påträffats i rummet och mannen misstänks även för grovt vapenbrott.

Advokat Emanuel Öz har förordnats som mannens offentlige försvarare. Han vill ännu inte kommentera misstankarna mot klienten.

– Jag kan inte säga så mycket eftersom jag inte hunnit träffa honom ännu. Jag var inte med när han blev delgiven och känner att jag måste tala med honom innan jag kan säga något mer. Förhoppningsvis kan det ske under lördagen, säger Emanuel Öz till Expressen. 

Mannen berättade för en anhörig att han var beväpnad

En uppgiftslämnare berättar för Expressen att mannen, i 20-årsåldern, under torsdagen ska ha kontaktat en anhörig, berättat att han mådde dåligt och att han var beväpnad. 

Under fredagseftermiddagen greps han och kvinnan, som jobbat som journalist, på ett rum på hotellet Mornington i Bromma.  

En bomb med kraftig sprängverkan säkrades i en väska i rummet. 

Mannen är enligt Expressens uppgifter misstänkt för grovt vapenbrott – utöver den misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse som bombfyndet ledde till.  

Kvinnan ska under insatsen på hotellrummet ha gått till attack mot poliserna genom sparkar men det finns inga uppgifter om att mannen ska ha gjort våldsamt motstånd. 

Mannen drog kniv mot beväpnade poliser

Mannen har dock utsatt sig för livsfara genom att trotsa poliser tidigare.  

Hösten 2015 kom en polispatrull till mannens hem. Han var ännu inte myndig och poliserna skulle ta honom till ett låst ungdomsvårdboende – ett så kallat SIS-hem. 

Allt verkade lugnt. Men när mannen höll på att packa en väska drog han plötsligt upp en kniv – och krävde att få ringa sin socialsekreterare. 

Poliserna gjorde honom inte till viljes, den ena drog sitt tjänstevapen och den andra plockade fram en pepparsprej. 

Gav upp efter sju timmars förhandling

I domen beskrivs att det sedan hur situationen fortsatte i 20 minuter där poliserna beordrade mannen att lägga ner kniven – och han vägrade. 

Först efter att en förhandlare och insatsgruppen kallats in gav mannen upp efter en sju timmar lång process. 

Mannen dömdes till ungdomsvård för hot mot tjänsteman.

Mannen har fällts och åtalats för en rad mindre narkotika- och fordonsbrott de senaste åren – men inget som liknar det han nu misstänks för. 

”Explosivt föremål” 

Mannen och kvinnan sitter nu frihetsberövade, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt åklagarmyndigheten kommer förhör att hållas under lördagen eller söndagen. Både mannen och kvinnan förnekar brott.

En eventuell begäran om häktning kan ske senast på måndag klockan 12, skriver åklagarmyndigheten.

Enligt Expressens uppgifter var det en kraftig bomb som hittades i väskan på hotellrummet. 

– Det är av flash powder-typ. En blandning av kaliumnitrat och aluminium. Skulle den ha smällt av så skulle minst tre personer i närheten ha blivit smulor, säger källan. 

Polisen bekräftar på lördagsmorgonen att de i väskan har funnit ett explosivt föremål. 

– Det var ett explosivt föremål, säger Ola Lindgren, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Bromma. 

Hade de planer på att utlösa det här föremålet? 

– Vi har inga sådana uppgifter i nuläget. 

– Vi har två anhållna som ska förhöras ytterligare under dagen. Sedan får vi se vad jouråklagare fattar för beslut i ärendet. De är inte häktade än, säger Ola Lindgren. 

Enligt uppgift till Expressen pågår en febril aktivitet med att kartlägga de misstänkta personerna och eventuella terrorkopplingar.  

Säkerhetspolisen är informerad om ärendet.

– Det här är ett polisärende. Vi känner till det men det är inte vårt ärende utan polisens, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef för Säkerhetspolisen. 

Vet du mer om händelsen? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.