Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkta bedragerskans dubbelliv – kärleksbluffade Sten

Sten Heinsoo och Angella Vivienne Chebet. Foto: Polisen
Angella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet. Foto: Polisen
Under hela tiden som Chebet känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör.

Den misstänkta storbedragerskan Angella Vivienne Chebet, 33, har levt ett dubbelliv i Sverige.

Under fyra års tid lät hon tidigare M-politikern Sten Heinsoo, 71, försörja henne i tron om att de var ett par.

Nu jagas hon av svensk polis – åtalad och häktad i sin frånvaro för att ha bedragit sin tidigare "sugar daddy" på 53 miljoner kronor.

Efter en längre resa till Uganda återvände 33-åriga Angella Vivienne Chebet till Sverige i början av förra året.

Kort därefter greps och anhölls hon misstänkt för delaktighet i ett jättebedrägeri där tidigare M-politikern Sten Heinsoo lurats att skicka 53 miljoner kronor, av pengar han själv till stor del förskingrat, till ett konto i Uganda för att frakta afrikanskt guld till Sverige. Hon nekar till brott.

Chebet – som är svensk medborgare – invandrade från Uganda 2011 och har sedan dess levt ett dubbelliv, framgår av förhören.

Under tiden i Sverige har hon använt sig av flera namn. Angella Chebet är namnet i folkbokföringen, men hon berättar att vännerna kallar henne för "Vivienne". Namnet la hon till efter att ha sett filmen "Pretty Woman". Sedan förra året kallar hon sig även "Jalia".

 

LÄS MER: Jetsetparet Angella Vivienne Chebet och "SK" Mbuga jagas för storbedrägeri

"Började direkt köpa grejer"

Hon träffade Sten Heinsoo 2012 i sin yrkesroll som personlig assistent i samband med ett möte inom kyrkan, berättar hon för polisen.

I förhörsprotokollet står:

”När hon lämnade lokalen så kom Sten fram. Han sa till henne att han aldrig sett en så vacker person förut och lämnade sitt kort. Chebet säger att hon ringde honom fyra dagar senare. De träffades på Åhléns och då började han direkt köpa grejer till henne."

Tillsammans åkte de på semester till Uganda. Hon bodde hos sin familj, han på hotell, berättar hon.

Under hela tiden som Chebet känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör.

Hade "pojkvän" i Sverige – och make i Uganda

Förutom jobbet som personlig assistent har Chebet även varit språklärare i Sverige, men hon berättar att Heinsoo huvudsakligen försörjt henne. Han ville ha en relation och hon säger att han dels var hennes pojkvän men även hennes "sugar daddy".

Hon hade Heinsoo i Sverige. Men hennes riktiga kärlek fanns i Uganda.

Under hela tiden som hon känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör. 

Mbuga är en känd person i Uganda och vida omskriven för att leva ett extravagant jetsetliv. Även han är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört bedrägeriet tillsammans med Chebet.

I november 2016 gifte sig paret på ett storslaget bröllop i Ugandas huvudstad Kampala. Enligt maken låg budgeten på över elva miljoner kronor, rapporterar lokala medier.

Vid tidpunkten ska Heinsoo, enligt åklagaren, regelbundet ha duperats att skicka mångmiljonbelopp till ett bluffbolag i Uganda. Angella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet.

Angella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet.

LÄS MER: M-politikern Sten Heinsoo misstänks ha förskingrat 48 miljoner

Skaffade pass och tömde kontot

Chebet har utretts för bedrägerimisstankarna sedan i februari förra året. Åklagaren begärde tidigt att hon skulle häktas – men tingsrätten ansåg att reseförbud och anmälningsplikt var tillräckliga åtgärder.

Det lyssnade hon till – fram till två veckor innan åtalet. Då dök Chebet aldrig upp på polisstationen för att anmäla sig och när polisen besökte hennes bostad var ingen hemma. Grannarna kunde inte heller säga när hon senast varit där. 

Nu är Chebet jagad av polisen och häktad i sin frånvaro. Av ett polis-PM framgår att hon ansökte om pass för sitt nyfödda barn i mitten av november.

I början av december tömdes hennes bankkonto. Saldot står nu på minus 351 kronor.

– Jag vet inte var hon är, sa hennes advokat Sven Severin på tisdagen.

– Jag förutsätter att hon är internationellt efterlyst.

Guldbluffen: Så misstänks 53 miljoner ha försvunnit från Sverige

Sten Heinsoo, 71, har varit anställd av Einar Mattsson under flera decennier, varav många år som ekonomichef. När förskingringen, strax över 47 miljoner kronor, uppdagades hade han pensionerat sig men hade fortfarande en roll som "senior advisor", med mandat att flytta stora summor pengar. Heinsoo erkände omgående omständigheterna men menade att det rörde sig om osanktionerade lån som han planerade att betala tillbaka.

 

Sammanlagt förde han över 53 miljoner till Uganda och mellanskillnaden kom från hans privata besparingar.

 

Han förklarade för polisen att han ville hjälpa en kvinnlig bekant som påstått att hon hade ärvt ett stort parti guld i Uganda. Att transportera arvet till Sverige var förenat med stora kostnader, som Heinsoo erbjudit sig att hjälpa till med.

 

Kvinnan reste till Uganda med motiveringen att det skulle vara lättare att arbeta med transporten på plats. På kvinnans samt kurirerna "Mr Edwards" och "Mr Mohammeds" direktiv betalade han i flera omgångar in omkring 50 miljoner kronor på ett utländskt konto.

 

När polisen höll första förhöret var Heinsoo i tron att guldet befann sig i New York och inom kort skulle transporteras till Stockholm med diplomatflyg.

Senare har han sagt:

– Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.

Polisen har dömt ut förloppet som "ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till".

 

När förskingringen uppdagades var Sten Heinsoo landstingspolitiker för Moderaterna i Stockholm. Han har även tjänstgjort som nämndeman i Stockholms tingsrätt. Kort efter Expressens första rapportering lämnade han alla uppdrag för partiet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!