Sten Heinsoo och Angella Vivienne Chebet. Foto: PolisenSten Heinsoo och Angella Vivienne Chebet. Foto: Polisen
Sten Heinsoo och Angella Vivienne Chebet. Foto: Polisen
Angella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet. Foto: PolisenAngella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet. Foto: Polisen
Angella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet. Foto: Polisen
Under hela tiden som Chebet känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör.Under hela tiden som Chebet känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör.
Under hela tiden som Chebet känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör.

Misstänkta bedragerskans dubbelliv – kärleksbluffade Sten

Publicerad

Den misstänkta storbedragerskan Angella Vivienne Chebet, 33, har levt ett dubbelliv i Sverige.

Under fyra års tid lät hon tidigare M-politikern Sten Heinsoo, 71, försörja henne i tron om att de var ett par.

Nu jagas hon av svensk polis – åtalad och häktad i sin frånvaro för att ha bedragit sin tidigare "sugar daddy" på 53 miljoner kronor.

Efter en längre resa till Uganda återvände 33-åriga Angella Vivienne Chebet till Sverige i början av förra året.

Kort därefter greps och anhölls hon misstänkt för delaktighet i ett jättebedrägeri där tidigare M-politikern Sten Heinsoo lurats att skicka 53 miljoner kronor, av pengar han själv till stor del förskingrat, till ett konto i Uganda för att frakta afrikanskt guld till Sverige. Hon nekar till brott.

Chebet – som är svensk medborgare – invandrade från Uganda 2011 och har sedan dess levt ett dubbelliv, framgår av förhören.

Under tiden i Sverige har hon använt sig av flera namn. Angella Chebet är namnet i folkbokföringen, men hon berättar att vännerna kallar henne för "Vivienne". Namnet la hon till efter att ha sett filmen "Pretty Woman". Sedan förra året kallar hon sig även "Jalia".

 

LÄS MER: Jetsetparet Angella Vivienne Chebet och "SK" Mbuga jagas för storbedrägeri

"Började direkt köpa grejer"

Hon träffade Sten Heinsoo 2012 i sin yrkesroll som personlig assistent i samband med ett möte inom kyrkan, berättar hon för polisen.

I förhörsprotokollet står:

”När hon lämnade lokalen så kom Sten fram. Han sa till henne att han aldrig sett en så vacker person förut och lämnade sitt kort. Chebet säger att hon ringde honom fyra dagar senare. De träffades på Åhléns och då började han direkt köpa grejer till henne."

Tillsammans åkte de på semester till Uganda. Hon bodde hos sin familj, han på hotell, berättar hon.

Under hela tiden som Chebet känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör.

Hade "pojkvän" i Sverige – och make i Uganda

Förutom jobbet som personlig assistent har Chebet även varit språklärare i Sverige, men hon berättar att Heinsoo huvudsakligen försörjt henne. Han ville ha en relation och hon säger att han dels var hennes pojkvän men även hennes "sugar daddy".

Hon hade Heinsoo i Sverige. Men hennes riktiga kärlek fanns i Uganda.

Under hela tiden som hon känt svensken har hon samtidigt haft en parrelation med "SK" Mbuga, 34, berättar hon i förhör. 

Mbuga är en känd person i Uganda och vida omskriven för att leva ett extravagant jetsetliv. Även han är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört bedrägeriet tillsammans med Chebet.

I november 2016 gifte sig paret på ett storslaget bröllop i Ugandas huvudstad Kampala. Enligt maken låg budgeten på över elva miljoner kronor, rapporterar lokala medier.

Vid tidpunkten ska Heinsoo, enligt åklagaren, regelbundet ha duperats att skicka mångmiljonbelopp till ett bluffbolag i Uganda. Angella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet.

Angella Chebet skickade kärleksfulla meddelanden och bilder där hon höll i guld som Heinsoo lurades tro att han betalade fraktkostnaden för, enligt åtalet.

LÄS MER: M-politikern Sten Heinsoo misstänks ha förskingrat 48 miljoner

Skaffade pass och tömde kontot

Chebet har utretts för bedrägerimisstankarna sedan i februari förra året. Åklagaren begärde tidigt att hon skulle häktas – men tingsrätten ansåg att reseförbud och anmälningsplikt var tillräckliga åtgärder.

Det lyssnade hon till – fram till två veckor innan åtalet. Då dök Chebet aldrig upp på polisstationen för att anmäla sig och när polisen besökte hennes bostad var ingen hemma. Grannarna kunde inte heller säga när hon senast varit där. 

Nu är Chebet jagad av polisen och häktad i sin frånvaro. Av ett polis-PM framgår att hon ansökte om pass för sitt nyfödda barn i mitten av november.

I början av december tömdes hennes bankkonto. Saldot står nu på minus 351 kronor.

– Jag vet inte var hon är, sa hennes advokat Sven Severin på tisdagen.

– Jag förutsätter att hon är internationellt efterlyst.

Guldbluffen: Så misstänks 53 miljoner ha försvunnit från Sverige

Sten Heinsoo, 71, har varit anställd av Einar Mattsson under flera decennier, varav många år som ekonomichef. När förskingringen, strax över 47 miljoner kronor, uppdagades hade han pensionerat sig men hade fortfarande en roll som "senior advisor", med mandat att flytta stora summor pengar. Heinsoo erkände omgående omständigheterna men menade att det rörde sig om osanktionerade lån som han planerade att betala tillbaka.

 

Sammanlagt förde han över 53 miljoner till Uganda och mellanskillnaden kom från hans privata besparingar.

 

Han förklarade för polisen att han ville hjälpa en kvinnlig bekant som påstått att hon hade ärvt ett stort parti guld i Uganda. Att transportera arvet till Sverige var förenat med stora kostnader, som Heinsoo erbjudit sig att hjälpa till med.

 

Kvinnan reste till Uganda med motiveringen att det skulle vara lättare att arbeta med transporten på plats. På kvinnans samt kurirerna "Mr Edwards" och "Mr Mohammeds" direktiv betalade han i flera omgångar in omkring 50 miljoner kronor på ett utländskt konto.

 

När polisen höll första förhöret var Heinsoo i tron att guldet befann sig i New York och inom kort skulle transporteras till Stockholm med diplomatflyg.

Senare har han sagt:

– Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.

Polisen har dömt ut förloppet som "ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till".

 

När förskingringen uppdagades var Sten Heinsoo landstingspolitiker för Moderaterna i Stockholm. Han har även tjänstgjort som nämndeman i Stockholms tingsrätt. Kort efter Expressens första rapportering lämnade han alla uppdrag för partiet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag