Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt våldtäktsman utreddes för misshandel

Den misstänkta våldtäkten ska ha skett i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm.
Foto: GOOGLE MAPS

Tre män häktades på måndagen för en gruppvåldtäkt i Björns trädgård i Stockholm.

Aftonbladet skriver att kvinnan ska ha lurats in i en lekpark där övergreppet skedde.

En av de häktade har tidigare utretts, men friats, för en misshandel kopplad till ett misslyckat sexköp.

Enligt egen uppgift betalade han en tjej 1 500 kronor för sex.

När hon visade sig vara en kille blev det bråk om pengarna, sa mannen i rätten.

Strax före midnatt i fredags kväll kontaktades polisen av en kvinna i 25-årsåldern som ska ha blivit rånad och våldtagen av flera gärningsmän i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm.

Kort därefter kunde polisen i närområdet gripa tre män, 18, 20 och 29 år gamla, som alla anhölls under den tidiga morgonen. 

Nu har de tre männen häktats misstänkta för rån och grov våldtäkt.

Uppgift: övergreppet skedde i leksakståg

Enligt uppgifter till Aftonbladet lurade två av gärningsmännen in kvinnan i en lekpark i Björns trädgård. Där ska den tredje mannen ha anslutit sig. Alla tre ska sedan ha förgripit sig på kvinnan i ett leksakståg.

Efter övergreppet ska de tre männen ha rånat kvinnan på hennes tillhörigheter, skriver Aftonbladet.

Åklagaren Alexandra Bopp har angett att brotten skedde mellan klockan 23.15 och 23.45 på fredagskvällen. Hon vill inte berätta något om förloppet eller bekräfta ifall uppgifterna om att våldtäkten skett inne på lekplatsen stämmer. 

Inget tyder enligt Alexandra Bopp på att fler personer är inblandade i händelsen.

– Det finns absolut fler personer att förhöra även om man hunnit ganska långt under helgen, säger hon.

Utreddes för misshandel mot kvinna

Ingen av de tre männen har dömts för sexbrott tidigare.

18-åringen har dömts för ringa misshandel och ringa narkotikabrott och fått en åtalsunderlåtelse för brott mot ordningslagen. 

Förra året åtalades han för misshandel, men friades i tingsrätten. Vid 02-tiden på natten den 6 september i fjol kom en taxichaufför körande på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm.

Taxichauffören såg en man som stod böjd över en kvinna slog henne med knytnävarna medan hon låg på marken. Taxichauffören stannade bilen och hoppade ur för att avbryta händelsen.

Kvinnan sprang från platsen. Polisen kom dit och grep 18-åringen. Han erkände då att han slagit kvinnan och uppgav att orsaken var ett ”missförstånd”.

Skulle köpa sex

I rätten tog han tillbaka sitt erkännande. Han uppgav då att han träffade på en person som han trodde var en tjej och att han gav henne 1 500 kronor för att hon skulle ha sex med honom. Det visade sig att hon var en kille och han ville ha sina pengar tillbaka men killen sa nej. Det blev då bråk mellan dem. Han slog inte killen men försökte ta tillbaka sina pengar, sade 18-åringen i tingsrätten, som alltså friade honom från åtalet.

Enligt domen led han vid tidpunkten för händelsen av så allvarliga psykiska besvär att han måste tvångsvårdas, varför hans erkännande i polisförhöret måste bedömas med försiktighet. Målsägandens identitet förblev okänd.

Har ett begåvningshandikapp

Den andre häktade mannen, 20-åringen, har dömts och fått åtalsunderlåtelser för ringa narkotikabrott och ringa stöld. 

Efter en dom i kammarrätten år 2016 omhändertogs den då 17-årige mannen enligt lagen om vård av unga på grund av att han ska ha misshandlats psykiskt och fysiskt av sin pappa.

Enligt vad socialnämnden anför i domen har han ett begåvningshandikapp. Vid tillfället gick han i en introduktionsklass för analfabeter på en läronivå motsvarande årskurs tre.

Den tredje häktade mannen, 29-åringen, är tidigare ostraffad.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har männen i förhör sagt att de haft frivilligt sex med kvinnan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.