Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt rysk spion släpps – fortfarande misstänkt

Säpo misstänker att mannen har värvats som agent för främmande makt.
Foto: SÄPO

Den misstänkta ryska spionen som häktades i början av mars släpps på fri fot.

Mannen är dock fortfarande misstänkt för att ha bedrivit olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

– Bevisläget är sådant att den misstänkte inte kan försvåra utredningen om han skulle vara på fri fot. Eftersom det inte heller finns några andra skäl till häktning ska jag häva den, enligt den lagstiftning som finns, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Misstankarna mot mannen har stärkts och utredningen ”går vidare enligt de planer som finns för ärendet”, uppger åklagarmyndigheten.

– Säkerhetspolisens kontraspionage gör ett utmärkt arbete och jag har all anledning att vara nöjd med utredningsläget. Utredningen är känslig och det är därför inte möjligt för mig att kommentera ärendet ytterligare, säger Mats Ljungqvist i pressmeddelandet.

Den misstänkte mannen, en 45-årig flerbarnspappa, misstänks av Säpo ha värvats som agent för främmande makt. Mannen är IT-konsult, egenföretagare och har jobbat som konsult för Volvo.

”Värvats som agent av en rysk underrättelseofficer”

Mannen greps i centrala Stockholm i slutet av februari. Han satt då i ett möte med en rysk underrättelseofficer.

Säpo ska ha spanat en längre tid mot mannen, men man valde att avvakta med att gripa honom. Anledningen: Man ville ta honom på bar gärning, erfar Expressen.

Vid mötet skulle den misstänkte överlämna material till den ryske underrättelseofficeren.

– Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, sa Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen, efter gripandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.