Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt rånare törstade ihjäl – häkteschef frikänns

Häktet i Sollentuna. Foto: SVEN LINDWALL EXP

På väg till akuten törstade den misstänkte rånaren ihjäl.

Häktechefen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel, men frikänns nu på båda punkter.

Det meddelar Attunda tingsrätt.

Den 20 april 2017 häktades en 23-årig man misstänkt för rån. Han led av en psykisk sjukdom och kastade mat och vätska omkring sig. Han vägrade äta eller dricka under sin tid i Sollentunahäktet.

Den 9 maj kördes han till S:t Görans sjukhus för bedömning – något som enligt såväl åklagaren som anställda på häktet borde ha skett tidigare.

23-åringens skick var så dåligt att han skickades mot akuten på Danderyd. På vägen dog han av uttorkning.

I september i fjol åtalades den ansvarige kriminalvårdsinspektören för vållande till annans död och tjänstefel.

Frikänns av tingsrätten

Chefen har "bland annat haft ansvar för, eller i vart fall haft att tillse, att en intagen som behöver hälso- och sjukvård undersöks av läkare eller på annat sätt kommer under nödvändig vård", beskrivs i åtalet.

Enligt åklagaren har häkteschefen inte reagerat i tid och därmed vållat 23-åringens död. Men Attunda tingsrätt frikänner häkteschefen på båda åtalspunkter. I domen står att läsa:

”Annat är inte utrett än att (chefen) kunde utgå från att (23-åringens) hälsa inte var i fara och att han fick i sig föda och vätska.”

Domaren: "Inte varit oaktsam"

”(Chefen) har inte heller underlåtit att lämna information om (23-åringens) tillstånd till de personer som haft att besluta om läkarundersökning eller annan vård och/eller åtgärdsplan avseende kontroll av mat- och vätskeintag. (Chefen) har därför inte varit oaktsam.”

Rättens ordförande, rådman Mikael Swahn, säger i en kommentar:

– För vållande till annans död krävs att det är bevisat att den tilltalade har varit oaktsam. Vi har i detta fall funnit att det inte är bevisat att avdelningschefen har nåtts av sådana signaler att han har haft en straffrättsligt sanktionerad skyldighet att agera. Han har alltså inte varit oaktsam, säger rådman Mikael Swahn.

LÄS OCKSÅ: Häkteschef åtalas för vållande till annans död