Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt kinesisk spion åtalas – ska ha spionerat åt regimen

En 49-årig man från Kina åtalas för misstänkt spioneri på tibetaner i bland annat Sverige.

Mannen har enligt åklagaren spionerat på uppdrag av kommunistregimen i Peking.

Mannen har enligt åtalet spionerat på tibetaner i Stockholm och på andra platser i Sverige. Han misstänks ha samlat in information om personliga förhållanden såsom boende, familjeförhållanden och resor som gjorts till politiska möten och "möten beträffande vissa för den kinesiska regimen särskilt viktiga personer".

Syftet var att "överlämna dessa uppgifter till företrädare för den kinesiska staten", enligt åtalet.

 

LÄS MER: Man gripen för att ha spionerat på flyktingar 

 

Spioneriet skedde mellan juli 2015 och februari 2017

Spioneriet har ägt rum åtminstone mellan juli 2015 och februari 2017, enligt åtalet.

Mannen har enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist haft kontakter med kinesiska regimföreträdare i Polen och Finland. Särskilt nämns en ambassadsekreterare vid Kinas beskickning i Warszawa.

Dit misstänks den åtalade ha begett sig flera gånger och fått betalt för sina uppgifter. Vid åtminstone ett tillfälle ska han ha fått motsvarande cirka 50 000 kronor. Pengarna stoppades i en medicinförpackning.

Brottet är enligt åklagaren grovt eftersom det ”varit satt i system, pågått under lång tid och kan ha orsakat eller kan komma att orsaka ett stort antal personer allvarlig skada”. I åtalet betonas att Kina är en ”mycket resursstark totalitär stormakt”.

Mannen av tibetansk härkomst

Mannen, som själv är av tibetansk härkomst, har utgett sig för att sympatisera med tibetaner och tibetansk självständighet.

49-åringen har bland annat som reporter för protibetanska ”Voice of Tibet” rapporterat om ett besök som den tibetanske andlige ledaren Dalai lama gjort i Norge.

Mannen har varit häktad. Han släpptes ur häktet för knappt nästan två veckor sedan men belades då med anmälningsplikt.