Misstänkt dubbelmord i Östergötland

En stor polisinsats pågår på platsen.
Foto: GUSTAV SVEIDQUIST
Polisavspärrningar på platsen.
Foto: LÄSARBILD
Polisen arbetade intensivt i området under måndagskvällen.
Foto: Expressen

Det gifta paret hittades döda i sitt hem av en familjemedlem.

Nu misstänker polisen att makarna mördats – och det pågår en intensiv jakt efter den eller de personer som är skyldiga till brottet.

Värdeföremål ska saknas från hemmet enligt uppgifter till Aftonbladet och polisen misstänker därför att det rör sig om rånmord.

– De var som vilka Svenssons som helst, jag förstår inte varför någon skulle vilja mörda dem, säger en boende i området.

Klockan 7 på morgonen var fortfarande ingen gripen. 

De mörka regnmolnen hänger tunga över det röda huset som omgärdas av gröna vajande fält, polisband spärrar av den smala vägen som leder fram till gården.

Det var här – i en sommaridyll mitt ute på landet mellan Linköping och Mjölby – som det gifta paret, hon i 60-årsåldern, han i 70-årsåldern, hittades döda strax efter klockan 18 på måndagskvällen när en anhörig kom hem till dem.

Polisen konstaterade snabbt att makarna bragts om livet och har inlett en förundersökning om två fall av misstänkt mord.

– Av det som vi har sett visar omständigheterna att de inte gjort det här själva. Det är ett väldigt allvarligt brott, misstänkt mord, och detaljer om personernas identitet kan därför inte lämnas i nuläget, säger Björn Öberg. 

Polisens tekniker arbetar nu i fastigheten, som ligger på landet mellan Linköping och Mjölby.
Foto: LÄSARBILD

Inlett förundersökning om mord

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att det nu kan röra sig om ett rånmord. Bland annat ska värdeföremål saknas och särskilda omständigheter kring kropparna när de hittades ska också peka i den riktningen, skriver Aftonbladet.

Björn Öberg vill inte kommentera de uppgifterna:

– Det har bara gått några timmar och vi håller fortfarande på att samla in uppgifter. Det är för tidigt att ge några snabba besked.

Mordplatsen.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Bröt upp bakluckan på misstänkt bil

Polisen arbetade intensivt i området under måndagskvällen. Tekniker försöker säkra spår efter en eller flera gärningspersoner samtidigt som de närmaste grannarna förhörts av polisen för att få information om någon har sett något ovanligt i området den senaste tiden. 

– Teknikerna blev klara alldeles nyligen, säger Jan Fryksén, vakthavande befäl på polisen i Östergötland klockan 03 natten mot tisdag.

Man har även gjort flera sökningar med hund i området.

– Vi söker spår i anslutning till huset, där vet vi att någon har varit, säger Björn Öberg.

Polisen arbetade intensivt i området under måndagskvällen.
Foto: Expressen

Enligt Aftonbladet bröt polisen i natt upp bakluckan på en bil som misstänks ha samband med brottet. Bilen ska ha observerats i mordområdet och hittades övergivet på en parkeringsplats i ett litet samhälle. Enligt uppgifter till tidningen hade polisen redan tidigare under kvällen kunnat konstatera att värdeföremål låg synliga i bilen. Bilen bärgades bort från parkeringsplatsen vid 03-tiden.

En uppgift som kommit fram är att det stått flera öl- och spritflaskor i anslutning till en grusväg bara några hundra meter från det mördade parets bostad. Det är dock ännu oklart om det kan kopplas till dubbelmordet.

Polisen försöker nu kartlägga vad det mördade paret gjort de senaste dagarna eftersom det ännu är oklart när exakt morden skedde. Personer som Expressen talat med kan konstatera att makarna var i livet i fredags förra veckan.

– Jag vet att jag såg mannen i fredags, då var han ute med röjsågen, säger en granne.

Gården ska ligga mellan Mjölby och Linköping, enligt polisen.
Foto: GOOGLE MAPS

Grannen: Jag vågar inte gå och lägga mig

Dubbelmorden har skakat om de familjer som bor i närområdet. Många är oroliga över att en eller flera mördare fortfarande är på fri fot.

– Det känns väldigt obehagligt, det kommer alldeles för nära men vi försöker att inte vara rädda, säger en boende.

Samtidigt har de som kände paret svårt att förstå att någon ville dem illa.

– De var snälla och trevliga och har bott här i över 20 år, de var som vilka Svenssons som helst, jag förstår inte varför någon mördade dem, säger en boende.

En annan granne säger: 

– Jag är så jäkla rädd. Jag vågar inte gå och lägga mig. 

Hon körde förbi mordplatsen och berättade att hon besökte paret för tre veckor sen

– Nu finns det ju poliser här, men inte där jag bor, säger hon och pekar bort mot skogen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.