Det var i oktober som någon eller några sköt mot en polis bostad i Västerås. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅNDet var i oktober som någon eller några sköt mot en polis bostad i Västerås. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var i oktober som någon eller några sköt mot en polis bostad i Västerås. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
På polisens ytterdörr syns hål efter skotten. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅNPå polisens ytterdörr syns hål efter skotten. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
På polisens ytterdörr syns hål efter skotten. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Misstänks skjutit mot polisbostad – häktad

Publicerad
Uppdaterad

Den 31-årige mannen har suttit anhållen misstänkt för mordförsök efter skotten mot en polisbostad i Västerås.

På torsdagen häktades han.

– Jag är nöjd med utgången och att han blev häktad, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Mannen häktades på torsdagen i Västmanlands tingsrätt, som SVT Västmanland var först med att berätta.

Han är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för mordförsök, alternativt medhjälp till mordförsök. Han häktas också på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

– Det är en liten framgång eftersom åklagaren ville ha sannolika skäl även för mordförsök. Men tingsrätten gick ju på försvarets linje, där vi sa möjligen skäligen misstänkt, säger 31-åringens advokat Peter Eklund, vars klient förnekar brott.

Hans DNA på automatkarbinen

Det var ett fynd av en automatkarbin av typen AK 47, som har knutits till skotten mot bostaden, som möjliggjorde gripandet av mannen. På vapnet hittades nämligen 31-åringens DNA.

– Jag är nöjd med utgången och att han blev häktad. Det var det viktiga. Sen på vilken grund   är mindre väsentligt i det här skedet. Nu fann tingsrätten att han är skäligen misstänkt till försök till mord och på sannolika skäl för grovt vapenbrott, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

En ny häktningsförhandling kring mordförsöket väntas om en vecka men mannen kommer oavsett att vara häktad två veckor för grovt vapenbrott. Åtal kring vapenbrottet ska vara väckt den 1 februari. 

21-åring släpptes men är fortfarande misstänkt

Också en 21-årig man häktades i höstas, men släpptes senare på fri fot. Han är dock fortfarande skäligen misstänkt för försök till mord.

Attacken inträffade den 28 oktober i fjol. Ett tjugotal skott avlossades mot ett hus där en polisman och hans familj låg och sov. Skotten orsakade stor förödelse i huset och några av dem gick rakt igenom det. Ingen människa skadades i attacken.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag