Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänks skjutit mot polisbostad – häktad

Det var i oktober som någon eller några sköt mot en polis bostad i Västerås. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
På polisens ytterdörr syns hål efter skotten. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 31-årige mannen har suttit anhållen misstänkt för mordförsök efter skotten mot en polisbostad i Västerås.

På torsdagen häktades han.

– Jag är nöjd med utgången och att han blev häktad, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Mannen häktades på torsdagen i Västmanlands tingsrätt, som SVT Västmanland var först med att berätta.

Han är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för mordförsök, alternativt medhjälp till mordförsök. Han häktas också på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

– Det är en liten framgång eftersom åklagaren ville ha sannolika skäl även för mordförsök. Men tingsrätten gick ju på försvarets linje, där vi sa möjligen skäligen misstänkt, säger 31-åringens advokat Peter Eklund, vars klient förnekar brott.

Hans DNA på automatkarbinen

Det var ett fynd av en automatkarbin av typen AK 47, som har knutits till skotten mot bostaden, som möjliggjorde gripandet av mannen. På vapnet hittades nämligen 31-åringens DNA.

– Jag är nöjd med utgången och att han blev häktad. Det var det viktiga. Sen på vilken grund   är mindre väsentligt i det här skedet. Nu fann tingsrätten att han är skäligen misstänkt till försök till mord och på sannolika skäl för grovt vapenbrott, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

En ny häktningsförhandling kring mordförsöket väntas om en vecka men mannen kommer oavsett att vara häktad två veckor för grovt vapenbrott. Åtal kring vapenbrottet ska vara väckt den 1 februari. 

21-åring släpptes men är fortfarande misstänkt

Också en 21-årig man häktades i höstas, men släpptes senare på fri fot. Han är dock fortfarande skäligen misstänkt för försök till mord.

Attacken inträffade den 28 oktober i fjol. Ett tjugotal skott avlossades mot ett hus där en polisman och hans familj låg och sov. Skotten orsakade stor förödelse i huset och några av dem gick rakt igenom det. Ingen människa skadades i attacken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!