Klockan var cirka 06 på morgonen en söndag när två män, däribland en 19-åring, hoppade över disken på McDonald's vid Stora Wäsby rastplats.
Klockan var cirka 06 på morgonen en söndag när två män, däribland en 19-åring, hoppade över disken på McDonald's vid Stora Wäsby rastplats.

Misshandlade McDonald's personal när maten dröjde

Publicerad

Den 19-årige mannen hoppade över disken på McDonald's och misshandlade en i personalen - för att han tvingats vänta för länge på sin mat.

Nu har mannen dömts till två månaders fängelse.

– Han var väldigt framåtlutad och hade hat i blicken, säger den misshandlade mannen i förhör.

Övervakningskameror fångade hela förloppet av den minst sagt märkliga misshandeln. Klockan var cirka 06 på morgonen en söndag när två män, däribland en 19-åring, hoppade över disken på McDonald's vid Stora Wäsby rastplats.

Enligt offret och vittnen skrek männen något i stil med ”vadå tio minuter?” samtidigt som de tog sig in bakom disken. Sedan gick en av gärningsmännen till attack mot en i personalen med sex till sju knytnävsslag i huvudet.

Enligt åtalet ska bakgrunden ha varit att de inblandade männen försökte göra en beställning i McDonald’s drive-through. Men de blev uppmanade att vänta. 

Därefter tog de sig in i butiken och gick till attack.

– Killarna stod och skrek mot oss och tog ett paket tomater och kastade mot oss, säger den drabbade mannen i 20-årsåldern i förhör.

Enligt åtalet ska bakgrunden ha varit att de inblandade männen försökte göra en beställning i McDonald’s drive-through. Men de blev uppmanade att vänta.

Hindrade en annan från att avbryta

Nu har en av männen, en 19-årig man, dömts i Attunda tingsrätt – både för misshandeln och för flera andra händelser.

19-åringen är inte den person som utdelade själva slagen, men tingsrätten finner att de båda gick in med ”en gemensam avsikt, det vill säga uppsåt, att utföra misshandel”. 

Dessutom hindrade 19-åringen en annan person från att stoppa misshandeln.

19-åringen döms även för olaga hot – riktat mot den misshandlade mannen -, för narkotikabrott och för en misshandel tidigare i år utanför en restaurang i Märsta.

Straffet: två månaders fängelse

19-åringen döms även för olaga hot – riktat mot den misshandlade mannen -, för narkotikabrott och för en misshandel tidigare i år utanför en restaurang i Märsta. 

Då ska 19-åringen oprovocerat ha skallat, slagit och sparkat en 35-åring flera gånger utanför dennes arbetsplats.

Påföljden för alla brott blev två månaders fängelse. 

19-åringen tvingas också betala skadestånd på 16 995 kronor till mannen på McDonald’s, och 8 200 kronor till den andre misshandlade mannen.

Tidigare är 19-åringen dömd för bland annat misshandel, narkotikabrott och hemfridsbrott.

Den andre mannen som deltog i misshandeln är fortfarande inte identifierad.

Expressen har utan framgång sökt åklagare och advokat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag