Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilie, 43, gav miljoner för cancervård – dog

Cecilie Skomedal led av cancer och sökte sig till alternativmedicin. Det ledde till att hennes föräldrar pantsatte sitt hus för att finansiera hennes behandlig – men de mer än två miljoner norska kronorna misstänks ha gått till att köpa en fastighet på Lidingö istället.
Foto: PRIVAT
Sommarstugan som skulle tjäna som behandlingshus visade sig vara inredd som en fritidfastighet.
Foto: POLISEN

Den 65-åriga kvinnan utförde omdiskuterade laserbehandlingar på cancersjuka patienter.

Bland annat småbarnsmamman Cecilie Skomedal – vars föräldrar pantsatte sitt hus för att terapeuten skulle få miljoner kronor till ett cancerprojekt vid Karolinska institutet.

Men det blev inget forskningsprojekt och Cecilie dog av sin sjukdom. Och nu åtalas terapeuten: Pengarna från Cecilies familj gick till ett fritidshus på Lidingö, enligt åklagaren.

Småbarnsmamman Cecilie Skomedal var mitt i livet då hon 2014 fick beskedet att cancern hade spridit sig i kroppen, och att den inte gick att bota. 

Genom en tidningsartikel kom hon i kontakt med en nu 65-årig svenska. 

Kvinnan, som hade arbetat som hudterapeut, hade gått från att laserbehandla rynkor till att med hjälp av laserljus ge vård för svåra sjukdomar.

– Dottern valde bort andra behandlingsmetoder som strålning och antihormonbehandlingar på inrådan av kvinnan, säger advokat Michael Fischbein, som företräder kvinnans föräldrar. 

Cecilie sade sig dock må mycket bättre efter kvinnans behandling. 

Bilder från fritidshuset.
Foto: POLISEN

Pantsatte sitt hus

Hudterapeuten berättade om ett stundande forskningsprojekt om laserbehandling av cancerpatienter vid KI, Karolinska institutet, enligt åtalet.

– Man ville att hennes behandlingsmetod skulle utvärderas vid någon forskningsstudie som hon sade sig ha på gång, säger Jens Nilsson, åklagare.


LÄS ÄVEN: Emma, 3, har cancer – nu uppfylls hennes dröm 


Om kvinnan inte fick pengar till projektet skulle behandlingen av cancerpatienterna avbrytas, enligt åtalet. Cecilies föräldrar agerade och fick ihop närmare tre miljoner norska kronor.

– De har litat på henne helt och trott att hon ska bota deras dotter. De har satsat allt de äger och har även belånat sitt hus över taket. I stället har hon använt pengarna till att köpa ett sommarhus, säger Michael Fischbein.

Cecilie dog den 15 juni, 43 år gammal. Hon efterlämnade tre barn. 

– Mina klienter är helt förtvivlade och till råga på allt är de själva sjuka i cancer, säger MIchael Fischbein.

"Intryck av kvacksalveri"

I norska medier har den svenska hudterapeuten ifrågasatts kraftigt. Experter har sett henne som en kvacksalvare. 

På företagets hemsida står det om hennes metod CET, Cell Energy Treatment. Filosofin bakom CET är "att bygga upp styrka i kroppen för att kunna bekämpa sjukdomen".

– Hela hemsidan ger intrycket av kvacksalveri, naturligtvis, säger Mikael Johansson, överläkaren och onkolog vid cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Den åtalade terapeuten.

– Det är brist på beskrivning av metoden och brist på vetenskapliga referenser.

Han har generellt inte något emot att alternativmedicinska behandlingar undersöks vetenskapligt. 

– Däremot har jag väldigt mycket emot att människor tjänar pengar på att behandla desperata människor.

"Kan inte bli mycket värre"

Men pengarna från Cecilies föräldrar, tillsammans med 200 000 norska kronor från en förening som bildats runt cancerdrabbade, gick inte till någon studie vid KI. I stället gick miljonerna in i det företag som kvinnan ägde. 

– Några veckor senare gick samtliga pengar, och mer därtill, åt att köpa en fastighet på Storholmen i Lidingö, säger åklagaren Jens Nilsson. 

– Hon har sagt att hon tänkte använda fastigheten för att behandla patienter där. Men det är nästan omöjligt att ta sig dit halva året – och när polisen var där var den inte inredd annat än som en fritidsfastighet.


LÄS ÄVEN: Besegra cancern – ultralöparens nästa utmaning 


Hudterapeuten ska visserligen ha förhandlat om ett projekt eller studie med KI, men förhandlingarna avslutades utan att något avtal träffades, enligt åtalet.

– Det kan inte bli mycket värre än så här, kan man tycka. Att utnyttja människor i nöd på det här sättet, säger Michael Fischbein.

Kvinnan nekar till brott

Hudterapeuten har nu åtalats för grovt bedrägeri vid Stockholms tingsrätt. Expressen har via mejl ställt frågor till hennes försvarare, advokat Sargon De Basso, om hennes inställning till åtalet och hur hon beskriver sin verksamhet. 

"Hon förnekar brott och bestrider ansvar och har för närvarande inget ytterligare att kommentera", skriver han i ett svar.

Cecilies anhöriga har godkänt att Expressen publicerar en bild på henne. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.