Cecilie Skomedal led av cancer och sökte sig till alternativmedicin. Det ledde till att hennes föräldrar pantsatte sitt hus för att finansiera hennes behandlig – men de mer än två miljoner norska kronorna misstänks ha gått till att köpa en fastighet på Lidingö istället. Foto: PRIVATCecilie Skomedal led av cancer och sökte sig till alternativmedicin. Det ledde till att hennes föräldrar pantsatte sitt hus för att finansiera hennes behandlig – men de mer än två miljoner norska kronorna misstänks ha gått till att köpa en fastighet på Lidingö istället. Foto: PRIVAT
Cecilie Skomedal led av cancer och sökte sig till alternativmedicin. Det ledde till att hennes föräldrar pantsatte sitt hus för att finansiera hennes behandlig – men de mer än två miljoner norska kronorna misstänks ha gått till att köpa en fastighet på Lidingö istället. Foto: PRIVAT
Sommarstugan som skulle tjäna som behandlingshus visade sig vara inredd som en fritidfastighet. Foto: POLISENSommarstugan som skulle tjäna som behandlingshus visade sig vara inredd som en fritidfastighet. Foto: POLISEN
Sommarstugan som skulle tjäna som behandlingshus visade sig vara inredd som en fritidfastighet. Foto: POLISEN

Cecilie, 43, gav miljoner för cancervård – dog

Publicerad

Den 65-åriga kvinnan utförde omdiskuterade laserbehandlingar på cancersjuka patienter.

Bland annat småbarnsmamman Cecilie Skomedal – vars föräldrar pantsatte sitt hus för att terapeuten skulle få miljoner kronor till ett cancerprojekt vid Karolinska institutet.

Men det blev inget forskningsprojekt och Cecilie dog av sin sjukdom. Och nu åtalas terapeuten: Pengarna från Cecilies familj gick till ett fritidshus på Lidingö, enligt åklagaren.

Småbarnsmamman Cecilie Skomedal var mitt i livet då hon 2014 fick beskedet att cancern hade spridit sig i kroppen, och att den inte gick att bota. 

Genom en tidningsartikel kom hon i kontakt med en nu 65-årig svenska. 

Kvinnan, som hade arbetat som hudterapeut, hade gått från att laserbehandla rynkor till att med hjälp av laserljus ge vård för svåra sjukdomar.

– Dottern valde bort andra behandlingsmetoder som strålning och antihormonbehandlingar på inrådan av kvinnan, säger advokat Michael Fischbein, som företräder kvinnans föräldrar. 

Cecilie sade sig dock må mycket bättre efter kvinnans behandling. 

Bilder från fritidshuset.Foto: POLISEN

Pantsatte sitt hus

Hudterapeuten berättade om ett stundande forskningsprojekt om laserbehandling av cancerpatienter vid KI, Karolinska institutet, enligt åtalet.

– Man ville att hennes behandlingsmetod skulle utvärderas vid någon forskningsstudie som hon sade sig ha på gång, säger Jens Nilsson, åklagare.

 

LÄS ÄVEN: Emma, 3, har cancer – nu uppfylls hennes dröm 

 

Om kvinnan inte fick pengar till projektet skulle behandlingen av cancerpatienterna avbrytas, enligt åtalet. Cecilies föräldrar agerade och fick ihop närmare tre miljoner norska kronor.

– De har litat på henne helt och trott att hon ska bota deras dotter. De har satsat allt de äger och har även belånat sitt hus över taket. I stället har hon använt pengarna till att köpa ett sommarhus, säger Michael Fischbein.

Cecilie dog den 15 juni, 43 år gammal. Hon efterlämnade tre barn. 

– Mina klienter är helt förtvivlade och till råga på allt är de själva sjuka i cancer, säger MIchael Fischbein.

"Intryck av kvacksalveri"

I norska medier har den svenska hudterapeuten ifrågasatts kraftigt. Experter har sett henne som en kvacksalvare. 

På företagets hemsida står det om hennes metod CET, Cell Energy Treatment. Filosofin bakom CET är "att bygga upp styrka i kroppen för att kunna bekämpa sjukdomen".

– Hela hemsidan ger intrycket av kvacksalveri, naturligtvis, säger Mikael Johansson, överläkaren och onkolog vid cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Den åtalade terapeuten.

– Det är brist på beskrivning av metoden och brist på vetenskapliga referenser.

Han har generellt inte något emot att alternativmedicinska behandlingar undersöks vetenskapligt. 

– Däremot har jag väldigt mycket emot att människor tjänar pengar på att behandla desperata människor.

"Kan inte bli mycket värre"

Men pengarna från Cecilies föräldrar, tillsammans med 200 000 norska kronor från en förening som bildats runt cancerdrabbade, gick inte till någon studie vid KI. I stället gick miljonerna in i det företag som kvinnan ägde. 

– Några veckor senare gick samtliga pengar, och mer därtill, åt att köpa en fastighet på Storholmen i Lidingö, säger åklagaren Jens Nilsson. 

– Hon har sagt att hon tänkte använda fastigheten för att behandla patienter där. Men det är nästan omöjligt att ta sig dit halva året – och när polisen var där var den inte inredd annat än som en fritidsfastighet.

 

LÄS ÄVEN: Besegra cancern – ultralöparens nästa utmaning 

 

Hudterapeuten ska visserligen ha förhandlat om ett projekt eller studie med KI, men förhandlingarna avslutades utan att något avtal träffades, enligt åtalet.

– Det kan inte bli mycket värre än så här, kan man tycka. Att utnyttja människor i nöd på det här sättet, säger Michael Fischbein.

Kvinnan nekar till brott

Hudterapeuten har nu åtalats för grovt bedrägeri vid Stockholms tingsrätt. Expressen har via mejl ställt frågor till hennes försvarare, advokat Sargon De Basso, om hennes inställning till åtalet och hur hon beskriver sin verksamhet. 

"Hon förnekar brott och bestrider ansvar och har för närvarande inget ytterligare att kommentera", skriver han i ett svar.

Cecilies anhöriga har godkänt att Expressen publicerar en bild på henne. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag