Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mikaels ilska mot politikerna: ”Är verklighetsfrämmande”

Eva Kristoffersson fick vänta i tio timmar på polisen efter att inbrottstjuvar sågat upp kassaskåpet i hennes butik och försvunnit med 200 000 kronor. Foto: ÅZA NEJNE
Mikael Hannu är bekymrad över situationen: ”Vi känner i många fall att vi aldrig varit så här långt ifrån medborgarna än vi är nu”. Foto: Brottscentralen

Camilla Appelqvist fick vänta på polisen i fem timmar efter ett inbrott, Eva Kristoffersson i tio.

Orsaken: I norra Lappland finns två polisbilar – som ska täcka Sveriges tre största kommuner.

– Vi känner i många fall att vi aldrig varit så långt ifrån medborgarna som vi är nu, säger Mikael Hannu, polisinspektör och skyddsombud i Gällivare.

I september förra året bröt sig tjuvarna in i Camilla Appelqvists närbutik i Dorotea, vilket SVT var först med att rapportera om.

Från att Camilla larmade dröjde det fem timmar innan polisen anlände – då hade hon också ringt och påmint en gång.

– Det är skittråkigt när man bedriver en verksamhet och inte kan få hjälp. Det blir ett inkomstbortfall helt klart. Du kan ju aldrig få tag i några tjuvar heller om du ska vänta fem timmar, de hinner ganska långt på den stunden, säger Camilla.

Camilla Appelqvist fick vänta i fem timmar på polis efter inbrottet i hennes butik. Foto: Privat

Eva fick vänta i tio timmar

Inbrottet var det tredje mot Camillas butik, som minst har hon behövt vänta på polisen i ungefär fyra timmar.

– För oss är det bara att gilla läget, vi har inget val. Men nog tycker jag att man ska kunna kosta på att det finns fler poliser.

 

LÄS OCKSÅ: En polisbil i ett landskap lika stort som Storstockholm

 

Eva Kristoffersson har en liknande historia. I somras bröt sig i tjuvarna in i hennes butik i Klimpfjäll utanför Vilhelmina, sågade upp ett kassaskåp och försvann med 200 000 kronor. 

Väntetiden på polisen: Tio timmar.

– De som kom till slut åkte ända från Kiruna med helikopter, det är väl en 50-60 mil bort. Poliserna försökte säkra spår men det hade ju gått så lång tid så de la ner utredningen nästan på en gång.

Allmänheten kommer i kläm

Eva oroas över vad som skulle hända om det skulle inträffa ett ännu värre brott.

– Pengar är ju bara pengar, men tänk om det skedde ett våldsbrott. Det skulle ju vara katastrofalt om man fick vänta så länge, då hinner det ju hända jättemycket.

Att Eva och Camilla fått vänta länge på polisen grundar sig i polisbristen. Norra Lappland har två polisbilar på dygnet runt-bevakning. Problemet är att de två polisbilarna ska täcka Sveriges tre, till ytan, största kommuner, Kiruna, Jokkmokk och Gällivare.

Här är Evas butik där tjuvarna slog till. Foto: ÅZA NEJNE

”De är mina hjältar”

Mikael Hannu, polisinspektör och skyddsombud i Gällivare, är bekymrad över situationen som både ger poliserna en dålig arbetsmiljö och gör att hjälpen inte når ut i tid när patrullerna ibland måste åka sträckor på 40-50 mil.

– Det spelar ingen roll hur angeläget det är, det tar sin tid att transportera sig, ofta på dåligt väglag. De som kommer i kläm är ju de som ringer och vill ha vår hjälp, säger Hannu som vill lyfta fram sina kolleger som sitter i en svår sits.

– Poliserna som jobbar där ute är mina hjältar, de gör ett kanonjobb varje dag och försöker göra skillnad. Men de ska ha bättre löner, bättre arbetsmiljö och bättre förmåner för de gör verkligen mycket för allmänheten, det glöms gärna bort i debatten.

”Verklighetsfrämmande”

Enligt Mikael Hannu har polisen i norra Lappland brottats med polisbristen i många år.

Socialdemokraterna har föreslagit 10 000 fler polisanställda till 2024, något Hannu ställer sig frågande till.

– Som jag ser det går matematiken inte ihop. Polisskolorna står med tomma stolar trots att vi ska ha fler poliser. Det är en reaktion mot att vi har dålig arbetsmiljö och att statusen just nu är låg. Polis är ett lågstatusjobb just nu, säger Hannu och fortsätter:

– Det är mycket som kommer från politiken som är verklighetsfrämmande, de vet inte hur det ser ut och vad vi verkligen behöver.

”Polis är ett lågstatusjobb just nu”, säger polisinspektör Mikael Hannu. Foto: HENRIK JANSSON

Största satsningen på 20 år

Hannu menar också att det finns mycket jobb att göra även inom polismyndigheten.

– Det finns ju saker man kan ta till, att använda de resurser som finns inom polisområdet bättre till exempel. Men självklart behöver vi fler poliser. Då är det politikernas sak att ge oss förutsättningarna, och det är att höja statusen på polisyrket.

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare hävdat att regeringen nu gör den största satsningen på polisen på 20 år – 7,1 miljarder kronor över tre år. 

Men regeringen vill inte lägga sig i lönesättningen.

– Jag vill inte ha en ordning där regering och riksdag sätter löner. Då hamnar vi i en farlig situation, sa Morgan Johansson i P1 Morgon i vintras

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!