Eva Kristoffersson fick vänta i tio timmar på polisen efter att inbrottstjuvar sågat upp kassaskåpet i hennes butik och försvunnit med 200 000 kronor. Foto: ÅZA NEJNEEva Kristoffersson fick vänta i tio timmar på polisen efter att inbrottstjuvar sågat upp kassaskåpet i hennes butik och försvunnit med 200 000 kronor. Foto: ÅZA NEJNE
Eva Kristoffersson fick vänta i tio timmar på polisen efter att inbrottstjuvar sågat upp kassaskåpet i hennes butik och försvunnit med 200 000 kronor. Foto: ÅZA NEJNE
Mikael Hannu är bekymrad över situationen: ”Vi känner i många fall att vi aldrig varit så här långt ifrån medborgarna än vi är nu”. Foto: BrottscentralenMikael Hannu är bekymrad över situationen: ”Vi känner i många fall att vi aldrig varit så här långt ifrån medborgarna än vi är nu”. Foto: Brottscentralen
Mikael Hannu är bekymrad över situationen: ”Vi känner i många fall att vi aldrig varit så här långt ifrån medborgarna än vi är nu”. Foto: Brottscentralen

Mikaels ilska mot politikerna: ”Är verklighetsfrämmande”

Publicerad

Camilla Appelqvist fick vänta på polisen i fem timmar efter ett inbrott, Eva Kristoffersson i tio.

Orsaken: I norra Lappland finns två polisbilar – som ska täcka Sveriges tre största kommuner.

– Vi känner i många fall att vi aldrig varit så långt ifrån medborgarna som vi är nu, säger Mikael Hannu, polisinspektör och skyddsombud i Gällivare.

I september förra året bröt sig tjuvarna in i Camilla Appelqvists närbutik i Dorotea, vilket SVT var först med att rapportera om.

Från att Camilla larmade dröjde det fem timmar innan polisen anlände – då hade hon också ringt och påmint en gång.

– Det är skittråkigt när man bedriver en verksamhet och inte kan få hjälp. Det blir ett inkomstbortfall helt klart. Du kan ju aldrig få tag i några tjuvar heller om du ska vänta fem timmar, de hinner ganska långt på den stunden, säger Camilla.

Camilla Appelqvist fick vänta i fem timmar på polis efter inbrottet i hennes butik.Foto: Privat

Eva fick vänta i tio timmar

Inbrottet var det tredje mot Camillas butik, som minst har hon behövt vänta på polisen i ungefär fyra timmar.

– För oss är det bara att gilla läget, vi har inget val. Men nog tycker jag att man ska kunna kosta på att det finns fler poliser.

 

LÄS OCKSÅ: En polisbil i ett landskap lika stort som Storstockholm

 

Eva Kristoffersson har en liknande historia. I somras bröt sig i tjuvarna in i hennes butik i Klimpfjäll utanför Vilhelmina, sågade upp ett kassaskåp och försvann med 200 000 kronor. 

Väntetiden på polisen: Tio timmar.

– De som kom till slut åkte ända från Kiruna med helikopter, det är väl en 50-60 mil bort. Poliserna försökte säkra spår men det hade ju gått så lång tid så de la ner utredningen nästan på en gång.

Allmänheten kommer i kläm

Eva oroas över vad som skulle hända om det skulle inträffa ett ännu värre brott.

– Pengar är ju bara pengar, men tänk om det skedde ett våldsbrott. Det skulle ju vara katastrofalt om man fick vänta så länge, då hinner det ju hända jättemycket.

Att Eva och Camilla fått vänta länge på polisen grundar sig i polisbristen. Norra Lappland har två polisbilar på dygnet runt-bevakning. Problemet är att de två polisbilarna ska täcka Sveriges tre, till ytan, största kommuner, Kiruna, Jokkmokk och Gällivare.

Här är Evas butik där tjuvarna slog till.Foto: ÅZA NEJNE

”De är mina hjältar”

Mikael Hannu, polisinspektör och skyddsombud i Gällivare, är bekymrad över situationen som både ger poliserna en dålig arbetsmiljö och gör att hjälpen inte når ut i tid när patrullerna ibland måste åka sträckor på 40-50 mil.

– Det spelar ingen roll hur angeläget det är, det tar sin tid att transportera sig, ofta på dåligt väglag. De som kommer i kläm är ju de som ringer och vill ha vår hjälp, säger Hannu som vill lyfta fram sina kolleger som sitter i en svår sits.

– Poliserna som jobbar där ute är mina hjältar, de gör ett kanonjobb varje dag och försöker göra skillnad. Men de ska ha bättre löner, bättre arbetsmiljö och bättre förmåner för de gör verkligen mycket för allmänheten, det glöms gärna bort i debatten.

”Verklighetsfrämmande”

Enligt Mikael Hannu har polisen i norra Lappland brottats med polisbristen i många år.

Socialdemokraterna har föreslagit 10 000 fler polisanställda till 2024, något Hannu ställer sig frågande till.

– Som jag ser det går matematiken inte ihop. Polisskolorna står med tomma stolar trots att vi ska ha fler poliser. Det är en reaktion mot att vi har dålig arbetsmiljö och att statusen just nu är låg. Polis är ett lågstatusjobb just nu, säger Hannu och fortsätter:

– Det är mycket som kommer från politiken som är verklighetsfrämmande, de vet inte hur det ser ut och vad vi verkligen behöver.

”Polis är ett lågstatusjobb just nu”, säger polisinspektör Mikael Hannu.Foto: HENRIK JANSSON

Största satsningen på 20 år

Hannu menar också att det finns mycket jobb att göra även inom polismyndigheten.

– Det finns ju saker man kan ta till, att använda de resurser som finns inom polisområdet bättre till exempel. Men självklart behöver vi fler poliser. Då är det politikernas sak att ge oss förutsättningarna, och det är att höja statusen på polisyrket.

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare hävdat att regeringen nu gör den största satsningen på polisen på 20 år – 7,1 miljarder kronor över tre år. 

Men regeringen vill inte lägga sig i lönesättningen.

– Jag vill inte ha en ordning där regering och riksdag sätter löner. Då hamnar vi i en farlig situation, sa Morgan Johansson i P1 Morgon i vintras

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag