De började skrika: "Vaddå tio minuter!?", säger offret i förhör.De började skrika: "Vaddå tio minuter!?", säger offret i förhör.
De började skrika: "Vaddå tio minuter!?", säger offret i förhör.
En i personalen, som precis kommit in till sin arbetsplats, blev därefter offer för männens våldsamheter.En i personalen, som precis kommit in till sin arbetsplats, blev därefter offer för männens våldsamheter.
En i personalen, som precis kommit in till sin arbetsplats, blev därefter offer för männens våldsamheter.

Maten dröjer på McDonald's – då misshandlas personalen

Publicerad

Här hoppar två män över disken på McDonald's norr om Upplands Väsby och går till attack mot personalen med knytnävsslag.

Bara någon minut tidigare hade de tänkt beställa mat i McDonald's drive-through – men tvingats vänta oönskat länge.

– De började skrika: ”Vadå tio minuter!?”, säger offret i förhör.

Händelsen ägde rum på McDonald's vid Stora Wäsby rastplats norr om Upplands Väsby söndagen den 22 oktober i år, vid 06-tiden på morgonen.

De inblandade männen hade planerat att göra en beställning i McDonald’s drive-through. Men han som tog emot beställningar bad dem vänta, eftersom det var flera beställningar före. 

Någon i bilen ska då ha sagt "vad fan menar du med alldeles strax?", berättar mannen som tog emot beställningar i förhör.

Bara någon minut senare kom två yngre män in i butiken, till viss del maskerade. De slog sönder en muffinslåda och hoppade över disken.

En i personalen, som precis kommit in till sin arbetsplats, blev därefter offer för männens våldsamheter.

– Jag såg att de hoppade upp på kassadisken och över. De började skrika: "Vadå tio minuter!?", säger offret i förhör.

Han blev sedan slagen med sex till sju knytnävslag i huvudet.

Offret blev slagen med sex till sju knytnävslag i huvudet.

 

LÄS OCKSÅ: Personal misshandlades på McDonald's 

 

Offret: "Han hade hat i blicken"

Efter misshandeln fortsatte gärningsmännen hota personalen. 

– Killarna stod och skrek mot oss och tog ett paket tomater och kastade mot oss, säger den utsatta mannen i 20-årsåldern i förhör.

Gärningsmännen lämnade McDonald’s, men offret och hans kolleger följde efter. Den nu åtalade 19-åringen gick då emot dem, och höll handen bakom ryggen. 

Enligt åtalet försökte han få det att framstå som om han hade en kniv. Utöver misshandel åtalas 19-åringen därför också för olaga hot.

– Han var väldigt framåtlutad och han hade hat i blicken, säger den misshandlade mannen i förhör.

– Jag var rädd, men höll mitt avstånd.

När en 19-åring greps för händelsen samma dag i sin bostad hittades flera gram kokain och cannabis i jackfickan.

Målsägandebiträdet Mats Cederqvist berättar att hans klient mår bättre i dag, men fortfarande känner obehag inför det som har hänt.

– Han var sjukskriven ungefär en vecka och hade huvudvärk ännu längre. Men han är i alla fall tillbaka i arbete nu, säger Mats Cederqvist.

 

LÄS OCKSÅ: Andreas misshandlades grovt utanför McDonald's

 

Mannen bakom slagen fortfarande fri

När en 19-åring greps för händelsen samma dag i sin bostad hittades flera gram kokain och cannabis i jackfickan. Därför åtalas han också för narkotikabrott, utöver misshandel och olaga hot.

– Bevisläget är gott tack vare att en polis som har jobbat i området i 20 till 30 år har tittat på den här filmen och direkt kände igen den här personen, säger åklagaren Robert Näppi.

Mannen som utdelar själva slagen mot personalen är dock fortfarande inte helt identifierad och är därför inte åtalad.

Tidigare är 19-åringen dömd för bland annat hemfridsbrott, misshandel och narkotikabrott.

I förhör har han svarat samma sak på alla frågor:

– Inga kommentarer.

Han åtalas samtidigt för en annan händelse. I augusti i år ska han ha misshandlat en man i 35-årsåldern som jobbar på en restaurang i Märsta. 

19-åringen ska oprovocerat ha skallat, slagit och sparkat mannen flera gånger utanför dennes arbetsplats.

Expressen har utan framgång sökt hans advokat. Rättegången äger rum på tisdag i Attunda tingsrätt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag