Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marzieh Amiri, 16, levde i skräck – innan hon dödades

”Hon var ett barn som kom att krypa mig under skinnet i förtvivlan av att reaktionerna uteblev, det gjorde mig så fruktansvärt ont”, säger Juno Blom. Foto: SUSANNA FORSELL
Marziehs asylärende lades ner den 18 april 2016. Den 30 maj samma år hittades hon död i ett skogsparti i Hökarängen i södra Stockholm. Foto: PRIVAT
Khader Amiri höll sig undan svenska myndigheter i två år – men nu sitter han häktad misstänkt för mord. Foto: INTERPOL

Marzieh Amiri, 16, levde i skräck.

Hon hade tänkt skilja sig från maken Khader Amiri, 40, så fort hon fick uppehållstillstånd.

I stället dödades hon och maken sitter nu häktad misstänkt för mord – efter två år på flykt.

– Ovärdigt att det här får ske i Sverige, säger Juno Blom på nationella kompetensteamet.

Marzieh Amiri mördades våren 2016. Men när hon hade identifierats och misstankarna snart riktades mot maken hade han lämnat landet.

Efter två år på flykt kunde Khader Amiri gripas i Iran i början av maj i år. Nu sitter han – mot sitt nekande – häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Och Marzieh Amiris öde väcker känslor.

– Jag minns fallet väldigt väl. Hon var ett ensamkommande barn som var gift och blev mördad, säger Juno Blom, nationell samordnare mot hedersrelaterat förtryck.

Det är den 30 maj 2016, en vacker försommardag i Hökarängen i Stockholm. En kvinna är ute och går med sin hund när hon gör ett makabert fynd:

En kropp i skogen, delvis nedgrävd.

Det visar sig vara Marzieh Amiri. En 16-årig flicka, som misstänks ha mördats ett par månader tidigare.

Marzieh Amiri sökte asyl i Sverige

Marzieh Amiri var afghansk medborgare och kom till Sverige strax före den stora flyktingvågen hösten 2015. Hon sökte asyl den 3 september – men processen hann aldrig bli klar.

I mars 2016 försvann Amiri från det HVB-hem hon bodde på i Farsta.

Och Migrationsverket avskrev hennes ansökan.

 

LÄS MER: Uppgifter: Så avslöjades Khader Amiris gömställe 

 

Enligt uppgifter levde Marzieh Amiri i skräck för sin make. Foto: PRIVAT

 

När Marzieh Amiri senare hittades död riktades misstankarna snart mot Khader Amiri, 40. Även han en afghansk medborgare, som hade anlänt till Sverige fem år tidigare: sommaren 2011.

Den 14 juli 2012 beviljades han permanent uppehållstillstånd.

Han var gift med den på papperet 22 år yngre Marzieh Amiri. Det finns dock uppgifter om att hon var något äldre än 16.

– Jag kan bekräfta att de var gifta, har åklagare Tomas Malmenby tidigare sagt.

Uppgifter: Var rädd för Khader Amiri

Enligt uppgifter levde Marzieh Amiri i skräck för sin make. Sveriges radio har tidigare granskat fallet och då sa personer i flickans närhet att Khader Amiri övervakade och hotade henne under lång tid.

– Marzieh sökte skydd i Sverige, och Sverige kunde inte skydda henne, sa en släkting till SR i februari.

Personen fortsatte:

– Marzieh var rädd och ledsen. Någon av alla dem som fanns omkring henne borde ha frågat henne om hennes rädsla.

 

Khader Amiri sitter nu häktad misstänkt för mord. Foto: INTERPOL

 

Även Dagens Nyheter har skrivit att det fanns en hotbild mot flickan. Samtidigt märkte personalen på det HVB-hem hon bodde på att hon bar på ”en oro och en ångest”.

Det har boendets ägare Lars Odenfors tidigare berättat för KIT.

– När hon försvann gjorde vi vad vi skulle, vi anmälde. Vi misstänkte att hon kanske ville gömma sig för att hon var skyldig pengar, sa Odenfors till KIT i december 2016.

Och:

– Vi sa att hon kände sig rädd.

Hade kvar exmake och son i Iran

När Marzieh Amiri kom till Sverige berättade hon för Migrationsverket att hon hade bott i Iran, och där varit gift med en 30-årig man och hade en tre år gammal son.

Men hon blev tvungen att fly.

– Min före detta makes vän ville gifta sig med mig och jag ville inte ha honom och inte heller mina föräldrar. Han misshandlade min bror och till slut kunde jag inte stanna i Iran, sa Marzieh Amiri.

Hon sa dock inte ett ord om maken i Sverige: Khader Amiri.

Släktingen som Sveriges radio pratat med säger att hon inte ville berätta om äktenskapet, då hon trodde att det skulle påverka hennes asylansökan. Enligt släktingen hade Marzieh Amiri också planer på att skilja sig från Khader Amiri så fort hon fått uppehållstillstånd. 

Men det hann hon aldrig.

Enligt uppgifter till Expressen misstänks maken ha mördat flickan med trubbigt våld mot huvudet. Motivet ska ha varit svartsjuka: Marzieh Amiri uppges ha haft en relation med en jämnårig pojke.

Expressen har sökt Khader Amiris advokat Frida Wallin utan resultat. Hon har tidigare sagt att hennes klient mår bra.

– Han mår väl som alla frihetsberövade gör, det är jobbigt att vara inlåst men efter omständigheterna verkar han må bra, säger Frida Wallin.

Jobbar mot hedersförtryck – JO-anmälde

Nationella kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland, som arbetar mot hedersförtyck, anmälde hösten 2016 fallet Marzieh Amiri till justitieombudsmannen (JO).

”Det har framkommit att det funnits en hotbild mot flickan. Flickan hade haft en relation med en jämnårig pojke. Få åtgärder verkar ha vidtagits från myndigheter”, stod det i anmälan.

 

Juno Blom - utvecklingsledare för arbetet mot hedersrelaterat våld vid länstyrelsen i Östergötland. Foto: SUSANNA FORSELL

 

Juno Blom är nationell samordnare vid nationella kompetensteamet och har länge jobbat med frågor kring hedersrelaterat våld. Hon berättar att redan hösten 2015 hade de fått in flera samtal om barnäktenskap, och uppmärksammat det som ett problem.

Hon minns vad som hände Merzieh Amiri.

– Jag kände en klump i magen, att nu var ett gift och ensamkommande barn tvungen att bli mördad för att det skulle bli tydliga reaktioner från samhället. Men reaktionerna uteblev. Då blev jag ännu mer frustrerad, säger Juno Blom.

Juno Blom om JO-anmälan

Hon fortsätter:

– Om en flicka som hade levt i Sverige i fyra generationer hade hittats nedgrävd och det kom fram att hon var i ett barnäktenskap och att hennes betydligt äldre man hade mördat henne tror jag alla medier hade skrivit om det och att varenda människa hade haft det på sina läppar.

Juno Blom försökte lyfta problemet på flera sätt.

Men reaktionerna fortsatte att lysa med sin frånvaro, upplevde hon.

– Då kände jag att är det något vi ändå kan göra för flickan är det att JO-anmäla för att granska vad som gick fel. Vi måste lära oss vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Anmälaren riktades mot flera inblandade myndigheter – men JO beslutade att inte gå vidare med utredningen.

 

LÄS MER: Khader Amiri jagas för mord på sin 16-åriga fru

 

Åklagare: Utredningen fortsätter

Juno Blom säger i dag, nästan två år senare, att myndigheterna i Sverige har ett enormt ansvar – och en skyldighet – att skydda barn. Att göra vad de kan för att se till att sådana här saker inte kan ske.

Hon efterlyser bland annat bättre rutiner och tydligare riktlinjer redan tidigt i Migrationsverkets process.

– Vi måste bli bättre på att signalera till barn och unga att myndigheter finns för att skydda och ge stöd. Generellt kan vi göra så mycket mer, säger Juno Blom.

Khader Amiri häktades den 26 juni, efter att ha blivit överlämnad från Iran efter en internationell efterlysning. Han förnekar brott.

Åklagare Tomas Malmenby säger:

– Framför allt hålls det förhör med honom och utifrån vad han lämnar för uppgifter görs kontroller och utredningen fortsätter.

 

Åklagare Tomas Malmenby. Foto: JAN DÜSING

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!