Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannens löfte till mamman innan mordet på pizzerian

Foto: Polisen

Mannen satt och åt på pizzerian när han sköts ihjäl med två skott, bland annat i huvudet. 

Han lovade efter att han släppts ur fängelset att han aldrig mer skulle göra något dumt, säger den mördade mannens mamma i förhör.

En 17-årig pojke döms för mord, narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Påföljden blir sluten ungdomsvård i tre år. 

Dådet misstänks enligt polisen ha varit en hämnd på ett mord i Rinkeby på nyårsafton – då en man sköts ihjäl med åtta skott i ett garage

På bilder från förundersökningen syns hur en man den 8 januari kommer in på pizzerian med huva neddragen över ansiktet och grå arbetshandskar. 

En annan man utan maskering står och håller upp dörren. 

På pizzerian finns flera andra middagsgäster, bland annat en mamma och hennes son. 

Gärningsmannen skjuter två skott mot brottsoffret, en man i 25-årsåldern. Han överlever inte och dör på sjukhus. 

Läs mer: Uppgifter: Pizzeriamordet hämnd på garagemord 

Mamman: Ville inte acceptera

I förhör berättar mamman om sorgen efter sin förstfödde son.

Hon berättar att hon inte kunnat sova. Att hon länge inte kunde acceptera att det var hennes son som blivit skjuten. Tills hon fick se honom på visningen så trodde hon att han levde, att det var någon annan som blivit skjuten. Under hans uppväxt har hon varit ensamstående mamma. Hon berättar att sonen alltid hjälpt henne.

I förhör står nedtecknat om mammans ord om sin mördade son:

”Om han ser något litet började han kräkas. Alltid om det hände något, dåligt eller bra, så ringde han sin mamma. Han lovade efter att han släppts ur fängelset att han aldrig mer skulle göra något dumt.

LÄS MER: Misstänks för sju mord – så slog polisen ut gängen 

Påföljden: Tre års ungdomsvård

Tingsrätten dömer 17-åringen skyldig till bland annat mord. Tingsrätten skriver:

"Straffvärdet för NN reduceras kraftigt med hänsyn till att han endast var 16 år vid gärningstillfället. Påföljden bestäms till sluten ungdomsvård i 3 år."

Pojken nekar till brott.

Tingsrätten skriver att den viktigaste bevisningen vid tingsrättens prövning varit att 17-åringens DNA hittats på två patroner som fanns i den pistol som användes vid mordet. Övervakningsfilm visar att gärningsmannen har en likadan skada som 17-åringen, att han bär likadana skor samt att 17-åringen använde en nyckel på sin hemadress i direkt anslutning till mordet. 

Advokaten: Kommer att överklaga

– Tingsrätten har gjort en sammanvävd bedömning av bevisningen i målet och kommit fram till en felaktig slutsats, säger 17-åringens advokat Nicolaus Rubensson och fortsätter: 

– Jag har ingen särskild kommentar om påföljden men vi kommer givetvis att överklaga i målet. 

Åklagare: ”Velat hämnas” 

Åklagare Olof Calmvik säger om offrets koppling till tidigare skjutningar och mordet i garaget: 

– Man har trott att han (offret) var inblandad i det tidigare mordet. Han har ju känt personen som blev mördad i garaget och var även på plats i anslutning till garaget. Och då har det här nätverket trott att han var inblandad i det här mordet och bestämt sig för att hämnas på honom. Och det har man gjort helt enkelt.

Kopplas till gängkonflikt

Mordet kopplas till en pågående gängkonflikt mellan grupperingarna ”Dödspatrullen” och Shottaz. Den skjutne mannen hade kopplingar till Shottaz, enligt polisens misstankar.  

Ur förundersökningen framkommer att det varit mycket oroligt bland männen i de aktuella grupperingarna och att personer velat hämnas mordet på nyårsafton. På avlyssnade telefonlinjer hör polisen hur misstänkta gärningsmän för nyårsmordet flytt utomlands eller bor på olika hotell. Avlyssnade personer får uppgifter om uppbackning från andra grupperingar om något händer. Misstänkta pratar om snabba bilar, att skydda varandra. 

De cirkulerar meddelanden om att personer ska "likvideras" och att personer finns på olika dödslistor.

Enligt ett PM från polisen finns det inom ledarskiktet för Dödspatrullen fyra personer. Därunder finns ett antal "lojala personer" – en av dem som påstår tillhöra detta skikt är aktuella gärningsmannen.

Vapen som hittades i samband med polisens husrannsakan under utredningens gång.
Vapen som hittades i samband med polisens husrannsakan. Foto: Polisen
Vapen som hittades i samband med polisens husrannsakan. Foto: Polisen
Vapen som hittades i samband med polisens husrannsakan. Foto: Polisen

Offret känt av polis 

Den ihjälskjutne mannen förekom under flera punkter i belastningsregistret. 17-åringen är tidigare dömd för framkallande av fara för annan.

FAKTA/Shottaz och Dödspatrullen

Personerna som tillhör Shottaz och Dödspatrullen består av unga män från Rinkeby och Tensta som har växt upp i samma områden och som har känt varandra och begått brott tillsammans men som nu är fiender.

Källa: Polisen

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!