Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledaren läxade upp sin andreman – blev ihjälskjuten

Den misstänkte mannen gick fram till polisen efter skjutningen och började ställa frågor.
Foto: Polisen
Den skjutne gängledaren
20-åringen pekas ut som offrets högra hand – och mördare.
Foto: Polisen

Den utpekade gängledaren läxade upp sin närmaste man med en utskällning.

Två dagar senare svarade andremannen med att skjuta ihjäl ledaren med flera skott på nära håll, enligt misstankarna.
Efter skjutningen gick den misstänkte mannen fram till polisen – och försökte lura dem:
– Det kan vara min vän. Vem är det som är skadad? Vad är det som har hänt?, frågade han polisen. 

Det blev stökigt på platsen utanför lägenhetshuset i Dalen i södra Stockholm direkt efter skotten. Flera unga män kom fram till poliserna som hade ställt upp sig och spärrat av området.

En av dem var den nu misstänkte mördaren, som gick fram tillsammans med en grupp och frågade polisen:

– Vad är det som har hänt. Vem är det som är skadad?

– Vem är det som är skadad?

– Jag kan inte svara på någonting, grabbar, svarar polisen.

Den nu mordmisstänkte mannen svarar:

– Du måste, det kan vara min vän. Vem är det som är skadad? Vad är det som har hänt?

Nu har mannen åtalats misstänks för att ha avfyrat mordvapnet. Enligt misstankarna var det han, en 20-åring, som mördade sin barndomsvän med flera skott i huvudet och kroppen på nära håll.

Det blev stökigt på platsen utanför lägenhetshuset i Dalen i södra Stockholm direkt efter skotten. Polisen ställde upp en rad unga män med händerna upp och ansiktena mot en husvägg.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

”De var jättenära vänner”

Den misstänkte mördaren och offret växte upp tillsammans. I yngre tonåren fick polisen upp ögonen för dem då de misstänktes för butiksrån tillsammans. Kort därpå dömdes den misstänkte mördaren för narkotikabrott.

Både offret och den misstänkte mördaren har varit brottslingar en tid. Enligt polisen har de tillhört samma gruppering i Dalen, och de ska ha varit nära vänner.

Polisen pekar ut offret som ledaren för gänget. Den misstänkte mördaren ska vara hans närmaste man. I ett polis-PM, som är med i utredningen, kallas den utpekade skytten för offrets ”högra hand”. De syntes ofta ute tillsammans, enligt polisen.

– De var jättenära vänner, har en bekant till männen sagt.

Den 20-årige mannen misstänks ha skjutit sin vän med ”flera skott i huvudet och kroppen” den 16 december. Offret sköts i vardagsrummet i lägenheten, ”på nära håll”, enligt utredningen.
Foto: Privat

Gängledaren läxade upp misstänkte mördaren

Nu har åklagare Lisa dos Santos åtal i fallet. I stämningsansökan till Södertörns tingsrätt framgår att den 20-årige mannen misstänks ha skjutit sin vän med ”flera skott i huvudet och kroppen”.

Offret sköts i vardagsrummet i lägenheten, ”på nära håll”, enligt utredningen.

Enligt åtalet ska offret och den misstänkte ha umgåtts kvällen innan mordet.

Flera personer vittnar också om att det ”funnits en konflikt” mellan de två männen. Polisen uppger i utredningen att ”skjutningen bottnat i en intern konflikt”.

Två dagar innan mordet ska ledaren ha läxat upp sin högra hand, berättar ett vittne i förhör.

– Jag hör inte ordagrant någonting men jag hör andemeningen. Och det är att NN har ... ska liksom inte göra på det här sättet som han har gjort och det är, det är starkt ogillande ...

– Han får sig en uppläxning liksom.

Polisen: Mordet bottnar i intern konflikt

Vad uppläxningen handlade om mer specifikt är oklart.

– Jag påstår att det är en intern konflikt. Vi kommer gå igenom eventuella motiv i förhör under rättegången, jag kan inte kommentera det mer än att det rör sig om en intern konflikt, säger åklagare Lisa dos Santos.

I andra hand yrkar åklagaren på att 20-åringen ska dömas för medhjälp till mord genom att ”bistå okänd person” med information om var offret var, vilka som var i samma lägenhet och att dörren vår olåst.

– Det är ett reservyrkande, om det inte skulle anses vara bevisat att den åtalade var den som avfyrade vapnet så menar jag att hans agerande har gjort mordet möjligt. Men jag väcker ju åtal, så jag anser att jag har tillräcklig bevisning för det, säger Lisa dos Santos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.