Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Männen skendränkte, brände och dumpade Anton – vill ha mildare dom

– Jag tror faktiskt de tyckte det var kul, har Anton Olsson tidigare sagt till Expressen.Foto: PRIVAT
Den 21-årige "vännen".
Gasolbrännaren som användes för att bränna Anton Olsson.Foto: POLISEN

Vapnen: Glödande knivar och gasolbrännare. Skendränkning – sedan dumpade de unga männen Anton Olsson vid den iskalla Kalixälven.

Tortyrmännen från Kalix dömdes i september för den grova misshandeln av Anton Olsson – nu vill de slippa undan sitt straff. 

Det var vårvinter när den svårt nedkylde Anton Olsson kom in till akuten med punkterad lunga, brännskador och blånader över hela kroppen. En sjuksköterska anade oråd – och kontaktade polisen. I timmar dessförinnan hade Anton Olsson utsatts för en plågsam och utdragen misshandel - utförd av två män, 19 och 21 år gamla. 

– Jag tror faktiskt de tyckte det var kul, har Anton Olsson tidigare sagt till Expressen.

Han trodde att han och gärningsmännen var kompisar. Men det var innan den brutala misshandeln började. 

LÄS MER: Nya ”vännen” torterade och förnedrade Anton i timmar 

Brände bort bröstvårta

Det började med ett slag – sedan eskalerade misshandeln till ett fasansfullt scenario.

Anton tvingades dricka handsprit och ta droger. 21-åringen högg honom i låret – med road min. Sedan tog 19-åringen över kniven, gick ner på knä, förde sin hand ned till hans vänstra revben och stack in kniven i lungan. 

Det stannade inte där. Gärningsmännen plockade fram en gasolbrännare och började hetta upp knivar, för att stänga såret. 

De fick ned Anton i källaren och duschen där han kröp ihop i fosterställning, livrädd för vad som skulle komma härnäst. 19-åringen lade en handduk över hans ansikte och sade att han skulle döda honom om han tog bort den. Sedan slog de på filmkameran och urinerade på Anton Olsson. Filmen, som ingår i förundersökningen, visar att de slog honom med skiftnyckel och brynjärn medan de skendränkte honom, men det har Anton Olsson inget minne av. 

Sedan lämnade de honom – bara för att återvända med en presenning som de lade på golvet. Ovanpå ställde de en stol som de klädde med en sopsäck. Anton Olsson tvingades att sätta sig i stolen, varpå de slog honom med brynjärn, skiftnyckel och aluminiumrör. Då tog 19-åringen tog ett strypgrepp om Antons hals så att han drabbades av andnöd.

”Stinker bränt kött”

Med kniv och gasolbrännare brände de bort hans bröstvårta. Då kippade hans plågoandar efter luft och klagade över att det luktade för mycket bränt kött. Till slut tog de upp Anton ur källaren, men det var inte över än. Efter att ha sippat på ett glas alkohol blev allt groggy och Anton fann sig plötsligt vandrades bredvid en okänd man längs älven. Anton har minnesluckor - men misshandeln pågick även i en lägenhet där 19-åringen fortsatte slå honom. Under tiden städade 21-åringen undan bevis i huset.

På kvällen tog gärningsmännen med sig påsar med bevis till ett fågeltorn, varpå 19-åringen tände eld på bevismaterialet och tornet.

Rätten konstaterade att Anton Olssons berättelse av mardrömstimmarna hade stöd av omfattande teknisk bevisning. 

Bjöd in fler att vara med

Utöver filmen som fanns i 19-åringens telefon hittade polisen flera sms som han skrev till sin bror under dagen:

Han lever iaf. Kom innan vi gjort allt det roliga

Samt:

Vad ska vi göra. Dra ut han i skog och lämna elr

I närheten av ett fågeltorn, som gärningsmännen brände ned, lämnades han ensam. Han hittades drygt en kilometer därifrån, liggande på en promenadväg vid den ännu istäckta älven.

Männen medgav i tingsrätten att de utövat det våld som Anton Olsson berättat om. 19-åringen erkände dessutom erkänt att han bröt av Antons finger med en polygrip. 

Dömdes till mordförsök

Båda männen dömdes för försök till mord. 21-åringen fick tolv års fängelse. 19-åringen fick av hänsyn till sin ålder ett något lägre straff – åtta år och sex månader. Tillsammans ska de betala 194 750 kronor i skadestånd till Anton Olsson.

Det här överklagar nu männen. De vill att hovrätten ändrar tingsrättens dom från mordförsök till grov misshandel. Männen har också motsatt sig skadeståndsbeloppen och vill se ett lägre sådant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.