Mannen i Örkelljunga fick veta Akilovs plan – larmade inte polisen

"Jag visste inte om han var kapabel att utföra det som han nämnde när vi hade kontakt", har den tidigare misstänkte mannen i Örkelljunga sagt i förhör till polisen.
Rakhmat Akilov.
Foto: POLISEN
Fem personer dödades i terrordådet på Drottninggatan den 7 april.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 26-årige mannen i Örkelljunga fick veta Rakhmat Akilovs terrorplan – att "köra en stor bil i centret genom kuffarna".

Mannen har tidigare förminskat kontakterna men polisutredningen avslöjar nu i detalj hur Akilov – i sitt eget namn – berättade om sin kommande attack för honom.

Örkelljungamannen larmade inte polisen – och några veckor senare gjorde Akilov verklighet av sin terror.

– Det är utan tvekan så att det kunde lett till nån specialbevakning, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare.

Drygt två veckor efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året stormade tungt beväpnad polis en lägenhet i ett asylboende i Örkelljunga. Polisen tog med sig en då 26-årig man och förde honom till Kronobergshäktet i Stockholm för förhör.

Mannen misstänktes först för medhjälp till terroristbrott och stämpling till terroristbrott – men brottsmisstankarna avskrevs snabbt. När Expressen träffade honom kort tid efter att han släppts sa han:

– Jag älskar Sverige, det är mitt andra hemland. Jag skulle aldrig göra något ont mot Sverige.


LÄS MER: 26-åringen om sms:en från Rakhmat Akilov 


För Expressen berättade mannen att Akilov "lajkat två bilder" som han lagt upp på en rysk motsvarighet till Facebook och att de haft kontakt via chattappen WhatsApp:

– Plötsligt började han berätta om saker som han inte tyckte om i Sverige. Han skrev att han inte fick stanna här och att han ville dö. Jag tänkte att han verkade psykiskt sjuk, sa mannen till Expressen.

Men terrorutredningen avslöjar nu att kontakten mellan männen var betydligt mer omfattande och att de båda var aktiva i kommunikationen.

Rakhmat Akilov: ”Jag vill skrämma de här kuffarna”

Polisens granskning visar att de skickade sammanlagt 104 meddelanden till varandra – 43 från Akilov och 61 från mannen i Örkelljunga – under nästan ett dygn i mitten av mars förra året, alltså drygt tre veckor före terrordådet. Mannen använde ett alias i chatten medan Rakhmat Akilov använde sitt riktiga namn.

"Jag tänkte att han verkade psykiskt sjuk", har 26-åringen tidigare sagt om Rakhmat Akilov.
Foto: POLISEN

I chatten skriver Akilov:

"Låt oss träffas i morgon och umgås, jag behöver en koordinator. Jag vill skrämma de här kuffarna (de otrogna, reds anm) och ta farväl av livet!"


LÄS MER: Rakhmat Akilovs terrornätverk bestod av 13 män 


Några minuter senare utvecklade Akilov sina tankar för mannen:

"Jag vill köra med en stor bil i centret genom kuffarna. Och sen skjuter polisen mig och det är det. Inshallah".

I förteckningen över chattkonversationen framgår att Akilov också skrev till mannen: "tänk vi kan sno ihop en operation Inshallah. Jag är trött på det här livet broder."

26-åringens svar om IS-filmerna

Mannen i Örkelljunga är den ende av Akilovs chattkontakter inför och under terrordådet som polisen kunnat höra. I förhören frågar polisen också om varför han sökt och tittat på IS-filmer på nätet.

– Jag var nyfiken och hade inget att göra, svarade han i förhör om IS-filmerna och tillade att det inte betyder att han sympatiserar med IS.

För Expressen berättade mannen tidigare att Akilov "lajkat två bilder" som han lagt upp på en rysk motsvarighet till Facebook och att de haft kontakt via chattappen WhatsApp, men utredningen avslöjar att kontakten mellan männen var betydligt mer omfattande och att de båda var aktiva i kommunikationen.
Foto: POLISEN

Mannen pekade också på "nyfikenhet" som förklaring när han berättade att han hade skickat bland annat en bild på "en kille som har ett leksaksvapen" till Akilov.


LÄS MER: Terrorlarmet om Rakhmat Akilov som polisen missade 


Akilovs meddelanden till honom beskriver han som "vansinniga tankar" och att den misstänkte terroristen "verkade tokig" och att han blev rädd för honom.

POLISEN: Varför har du kontakt med och skickar bilder till en person som du upplever som konstig?

– Jag visste inte om han var kapabel att utföra det som han nämnde när vi hade kontakt, säger mannen.

26-åringen i Örkelljunga har beskrivit Akilovs meddelanden som "vansinniga tankar".

Drygt tre veckor efter att mannen tagit emot meddelandet från Akilov om att köra en stor bil "genom kuffarna" så dödar den misstänkte terroristen fem personer på Drottninggatan.

Avslutade kontakt

När Akilov i förhör får frågor om kontakten med mannen i Örkelljunga så säger han:

– Han fick veta att jag ville göra den här terrorattacken då valde han att avsluta kontakt med mig. Så han ville inte hålla kontakt med mig längre.

När han får meddelande från Akilov, där han skriver att han vill köra en stor bil "genom kuffarna" – hur kommer det sig att din klient inte vänder sig till polisen med de uppgifterna?

– Jag har ingen kommentar till det du läser upp. Jag har bara en kommentar och det är att han efter väldigt kort tid avfördes från utredningen. Det är en den enda kommentar jag har, säger mannens advokat Karl Harling.

"Det vore intressant att följa upp om inte den här typen av signal borde vara nåt så konkret som föranlett en specialbevakning av vederbörande", säger rättsexperten och tidigare åklagaren Sven-Erik Alhem.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Sven-Erik Alhem är rättsexpert och tidigare överåklagare. Han säger att det kan vara brottsligt att inte anmäla om man får reda på att så grova brott som mord är nära förestående:

– Men det är ju en grannlaga uppgift att leda i bevis att det verkligen är så. Det finns väldigt mycket tomt snack på nätet, så det ska nog ganska mycket till, säger han och tillägger att uppgifterna måste nå upp till en hög grad av konkretion och att personen inte själv kan råka illa ut.

Krypterade appar

Alhem menar att uppgifterna om Akilovs kontakt med mannen sätter fingret på en återkommande kritik som hörts sedan åtalet väcktes i tisdags – hur kommer det sig att Säpo inte snappade upp Akilovs kommunikationer om terrorplanerna?

– Det vore intressant att följa upp om inte den här typen av signal borde vara nåt så konkret som föranlett en specialbevakning av vederbörande. Det kan jag tycka, men det är alltid lätt med facit hand, säger Alhem.

Under veckan har Säpo pekat på svårigheten med att komma åt nätkommunikation som sker i krypterad form:

– Den här typen av kommunikation i krypterade appar är inte tekniskt sett avlyssningsbara i dag, sa Johan Olsson, operativ chef på Säpo, i onsdagens Studio 1 i Sveriges Radio.


LÄS MER: Rakhmat Akilov bad barndomsvän om hjälp 


Expressen har sökt vice chefsåklagare Hans Ihrman, som driver målet mot Akilov, med frågor om mannen i Örkelljunga fick frågan om varför han inte gick till polisen och om de övervägt att utreda om det kan röra sig om ett underlåtenhetsbrott att inte kontakta myndigheterna med uppgifterna om ett kommande terrordåd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.