Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man våldtog Susanne – gick fri efter åklagarens misstag

Susanne Nyman utsattes för en våldtäkt i sitt hem i Kiruna på sin 30-årsdag.Foto: Privat
Susanne var blåslagen över hela kroppen efter våldtäkten.Foto: Privat
När Gällivare tingsrätt ändrade datum för omhäktning av mannen så missades det av åklagaren – något som gjorde att mannen försattes på fri fot.Foto: Privat

Mannen som våldtog Susanne kunde snabbt gripas – men efter en miss från åklagaren släpptes han fri.

Nu har mannen dömts och Susanne väljer att gå ut och berätta om den traumatiska händelsen.

– Det är inte vi brottsoffer som ska skämmas och dölja vår identitet. Det är gärningsmännen som har förstört våra liv genom att begå en sådan här gärning. 

I somras firade Susanne Nyman sin 30-årsdag med vännerna på krogen i Kiruna. Efteråt gick de hem till hennes lägenhet och hade efterfest. När de flesta hade lämnat visade det sig att även den nu dömde 25-årige mannen hade dröjt sig kvar.

– Jag bad honom att gå, men då drog han ner mig i sängen. Han tog tag i mina armar. Jag var helt blåslagen på hela kroppen, armar, höfter och ben. Han gick hela vägen.

Susanne polisanmälde våldtäkten, de förhörde henne och dokumenterade hennes skador. Senare samma dygn kunde mannen gripas och häktas. När det sedan var dags för omhäktning gjorde åklagaren ett misstag som fick förödande konsekvenser.

Susanne fick skador över hela kroppen vid våldtäkten.Foto: Privat

"Det får inte hända"

Gällivare tingsrätt ändrade datum, något åklagaren missade och därför inte dök upp. I stället för att omhäktas eller åtalas gick den 25-årige mannen fri. 

Susannes fall fick stor uppmärksamhet efter att tidningen NSD rapporterat om den juridiska missen och hennes liv vändes upp och ner. 

– Det får inte hända, särskilt inte när det gäller ett så pass allvarliga brott som detta. Det är en tragedi att först bli utsatt för en våldtäkt och sedan tvingas leva med vetskapen om att den misstänkte är på fri fot, sa hon till NSD.

Susanne berättar nu hur hon levde med en ständig rädsla, hade överfallslarm och tvingades flytta till ett skyddat boende.

– Jag fick plocka bort mina uppgifter överallt. Han visste ju var jag bodde och jag hade ingen koll på vilka han kände. Våldtäkten har påverkat mig mycket mer än vad jag trodde och jag vet inte om jag någonsin kommer att få mitt liv tillbaka. 

Susanne har gått i terapi och är fortfarande rädd för att gå ut ensam. Foto: Privat

Döms till fängelse och utvisning

Utredningen mot mannen fortsatte med nya analyssvar från NFC och kompletterande förhör. Han kunde senare gripas på nytt och åtalas. Den 9 februari i år fastställde hovrätten domen på två år och sex månaders fängelse med utvisning efter avtjänat fängelsestraff och förbud om att återvända till Sverige före 2027. Mannen ska också betala ett skadestånd till Susanne på 115 000 kronor.

– Först när domen kom kände jag stor lättnad, ett glädjerus över att jag äntligen skulle kunna gå vidare med mitt liv. Men sedan kom katastroftankarna, att han kanske skulle komma efter mig när han släptes fri, säger Susanne.

För att bearbeta den traumatiska händelsen har Susanne gått i terapi och hon är fortfarande rädd för att gå ut ensam. 

 

LÄS MER: Åklagarens miss – misstänkte våldtäktsmannen på fri fot 

Kan gå vidare till justitieombudsmannen

Nyligen bestämde hon sig också för att flytta ifrån lägenheten där hon utsattes för våldtäkten. 

– Jag går helst inte ensam utanför dörren och måste jag så pratar jag alltid i telefon. Jag kollar alltid fönstret innan för att se att det inte står någon utanför.

Susanne och hennes målsägandebiträde funderar på att ta åklagarens datummiss till justitieombudsmannen.Foto: Brottscentralen

Susanne Nyman väljer nu att gå ut och berätta om det som hände den där sommarnatten.

– Det är inte vi brottsoffer som ska skämmas och dölja vår identitet. Det är gärningsmannen som har utnyttjat våra kroppar och förstört våra liv genom att begå en sådan här gärning. 

Ingen internutredning inom åklagarmyndigheten

Susanne och hennes målsägandebiträde funderar nu på att ta den förödande datummissen vidare till justitieombudsmannen. 

Expressen har tidigare varit i kontakt med den ansvarige åklagaren som hänvisar till chefsåklagare Thomas Ennefors. I sitt svar förklarar han att det inte har gjorts någon internutredning inom åklagarmyndigheten, eftersom det inte går att avgöra om någon enskild ligger bakom misstaget.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Obehöriga äga ej tillträde: Här är Sveriges första gated community

Innanför muren på småländska idyllen: “Vill inte ha folk som kör in här”

Studien visar: Fel att gå 10 000 steg om dagen

Forskaren: ”Viktiga och bra resultat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.