Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man tryckte rå bacon i ansiktet på kvinnor i slöja

En man i 50-årsåldern höll upp rå bacon mot kvinnor med slöja på pendeltåget.Foto: Polisen
Mannen åt även av baconet och sa "jag hatar muslimer, jag hatar negrer".Foto: Polisen

En man i 50-årsåldern höll upp rå bacon mot kvinnor med slöja på pendeltåget, åt det och sa "jag hatar muslimer, jag hatar negrer".

Nu har mannen åtalats för ofredande och hets mot folkgrupp.

– Många muslimska kvinnor med huvudduk blir utsatta i kollektivtrafiken nästan dagligen, säger Shari Tingman, utredare på Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalas för två händelser av liknande karaktär.

Den 19 april 2015 gick han till angrepp mot tre kvinnor, samtliga iförda huvudduk, på ett pendeltåg i färd mot Märsta norr om Stockholm.

De utsatta kvinnorna har alla kunnat berätta om händelsen, plus ett vittne som hörde de rasistiska påhoppen. På övervakningsfilmer från tunnelbanevagnen ser man hur mannen följer efter kvinnorna, håller fram något i handen mot dem, som han senare äter.

 

LÄS MER: Rasistattack mot pojke på t-banan

 

"Jag var verkligen rädd"

Flera vittnar om att det var rå bacon som mannen hade i handen.

"Han gick fram till tre kvinnor som hade slöja på sig och höll baconet mot deras ansikten och deras händer. Han sade: "Vadå, får jag inte äta bacon?", berättar ett vittne i förhör, enligt åtalet.

Två av kvinnorna var endast på besök i Sverige och förstod inte vad mannen sa.

"Jag kunde urskilja "islam, islam" i hans prat. Mannens beteende var mycket aggressivt och jag var verkligen rädd för att den här mannen skulle attackera oss", säger en av de drabbade kvinnorna i ett förhör.

Den 19 april 2015 gick han till angrepp mot tre kvinnor, samtliga iförda huvudduk, på ett pendeltåg.Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Vaddå, får jag inte äta bacon?"

Kvinnorna reste sig upp och bytte platser, utan att svara mannen. Men han följde efter.

"Han fortsatte hela tiden att säga: "Vadå, får jag inte äta bacon?" och liknande meningar och tittade runt på olika människor. Han sade: "Jag hatar muslimer, jag hatar negrer." Han sade även: "Det här är Sverige, jag hatar muslimer"", fortsätter vittnet.

Mannen kunde gripas vid Märsta station och fördes sedan till Sollentuna polisstation enligt lagen om omhändertagande av berusade personer.

Kvinnorna reste sig upp och bytte platser, utan att svara mannen. Men han följde efter. Foto: Polisen

Polisen: "Många utsatta nästan dagligen"

På dagen ett år senare, den 19 april 2016, inträffade en liknande händelse med samma man vid tunnelbanestationen Hornstull i centrala Stockholm.

Mannen åtalas för att återigen ha skrikit rasistiska uttalanden, mot flera personer men främst mot en kvinna. Han åtalas för ofredande och hets mot folkgrupp i de två ärendena.

I samband med att polisen efterlyste en man som utfört en rasistattack mot en 12-årig pojke på tunnelbanan berättade Shari Tingman, utredare på Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, att attacker mot kvinnor med huvudduk är vanliga - framför allt i kollektivtrafiken.

– Många muslimska kvinnor med huvudduk blir utsatta nästan dagligen. Tyvärr har det nästan blivit vardagsmat för dem, och man orkar inte göra en polisanmälan för det leder oftast ingenstans, säger Shari Tingman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.