Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man erkänner angrepp mot ryska ambassaden

Övervakningsbilder visar hur mannen beväpnat sig med hockeyklubba.Foto: Polisen

För tre år sedan bröt sig mannen in och slog sönder bilar på ryska ambassaden.

I konfrontation med personalen blev han grovt misshandlad – men utredningen lades ned eftersom de misstänkta hade diplomatisk immunitet.

Nu har samma man, en lastbilschaufför i 40-årsåldern, häktats för nya angrepp mot ambassaden.

Övervakningsbilder visar hur han beväpnat sig med hockeyklubba och försökt forcera en garagedörr med sin bil vid olika tillfällen.

Den 6 januari slog säkerhetschefen på ryska ambassaden i Stockholm larm till polisen.

Övervakningsbilder från händelsen visar hur en backande bil först forcerade en vägbom och sedan misslyckades med att forcera garageporten på den diplomatklassade byggnaden som kallas "Ryska huset" på Lidingö.

När polisen anlände kunde man gripa en man i 40-årsåldern. I förhör menade mannen att han hade fastnat med foten mellan gasen och bromsen och att allt var en olycka.

Han försattes på fri fot – men bara dagar senare kom han i kontakt med ryska ambassaden och polisen igen.

På morgonen den 10 januari tog sig mannen in på ryska ambassaden på Kungsholmen genom att hoppa över ett staket. Inne på området började han slå på en diplomatregistrerad bil.

Beskrivs som agressiv

I anmälan beskrivs mannen som mycket aggressiv och utåtagerande. Innan polis anlände tog ambassadpersonal ner mannen på marken och band hans händer med spännband bakom ryggen.

Klockan 13.27 släpptes mannen från polisstationen.

Strax efter klockan 16 var han tillbaka vid "Ryska huset" på Lidingö – beväpnad med hockeyklubba. Övervakningsbilder som lämnats in till polisen visar hur mannen stegar fram, med klubba i hand, och sedan slår sönder en övervakningskamera vid byggnaden.

I förhör frågar polisen mannen varför han slagit sönder kameran.

– Jag var arg på grund av att de har satt upp en övervakningskamera utan tillstånd, det finns ingen skylt eller varning om att det står en kamera där och det känns obehagligt att bli filmad, svarar mannen.

Hur vet du att kameran är olaglig?

– Jag tror att den är olaglig.

Häktad för flera fall

Under lördagen häktades mannen misstänkt för flera fall av grovt olaga intrång och skadegörelse. I domstolshandlingar framgår att polisen har informerat Säpo om fallet.

– Han erkänner. Han säger att han var påverkad av alkohol när han hoppade över staketet. Vid ett annat tillfälle la han i backen fel vid huset på Lidingö, säger hans advokat Jan Freij.

Han fortsätter:

– Han är gift, han tjänar bra, är lastbilschaufför och såvitt jag vet så har han skött sig i övrigt.

I förhör har lastbilschauffören uppgett att bakgrunden till hans handlingar är missnöje över att inte få ryskt visum samt att "ryska diplomater beter sig som om de vore i Ryssland".

Mannen uppger även att han ville prata med ryska ambassaden om att han blivit utsatt av misshandel av personalen vid ett tidigare tillfälle.

Slog sönder rutor

För tre år sedan bröt sig mannen mycket riktigt in på ryska ambassaden och slog sönder rutor på bilar. Från personal fick mannen motta slag och sparkar mot huvudet som bland annat resulterade i en näsfraktur.

Händelsen utreddes som grov misshandel men fallet lades ned med motiveringen: ”Den person som skulle kunna misstänkas för brottet har diplomatisk immunitet”.

Brottsoffermyndigheten slog fast att mannen hade rätt till brottsskadeersättning på grund av misshandeln, men eftersom han själv hade varit drivande i förloppet jämkades ersättningen ner till noll kronor.

Expressen har sökt ryska ambassaden för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.