Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busschaufför slog ihjäl sin hustru efter 55 år

Bräckjärnet som användes vid dödsmisshandel i Gävle. Foto: Polisen
Efter 55 år tillsammans slog mannen ihjäl sin fru med ett bräckjärn. 78-åringen fick vanföreställningar på grund av sin demens, enligt Rättsmedicinalverket. Foto: Polisen

Efter 55 år tillsammans slog mannen ihjäl sin fru med ett bräckjärn.

78-åringen fick vanföreställningar på grund av sin demens, enligt Rättsmedicinalverket.

Nu döms han till rättspsykiatrisk vård för mordet.

– Hon var ju bra på att laga mat, säger mördaren om frun i förhör.

08.30 på morgonen en torsdag i december larmades polisen till det äldre parets lägenhet i Gävle. I bostaden hittades en allvarligt skadad kvinna och hennes man.

Mannen, en 78-åring, greps misstänkt för mordförsök. Dagen därpå meddelade polisen att kvinnan dött på sjukhus, mannen misstänktes därmed för mord.

78-åringen träffade kvinnan för 55 år sen, när han var 23 år gammal, framgår i polisutredningen. De levde ett bra liv ihop och fick barn, och fram till pensionen jobbade mannen som busschaufför. Men för några år sen förändrades han.

08.30 på morgonen en torsdag i december larmades polisen till det äldre parets lägenhet i Gävle. I bostaden hittades en allvarligt skadad kvinna och hennes man. Mannen, en 78-åring, greps misstänkt för mordförsök. Dagen därpå meddelade polisen att kvinnan dött på sjukhus, mannen misstänktes därmed för mord. Foto: Polisen

”Vantolkningar av verkligheten”

Mannen diagnosticerades med alzheimer. Enligt en rättspsykiatrisk utredning har mannen svårt med minnet, och han har ”utvecklat paranoida idéer gentemot offret”. Bland annat ska mannen ha trott att hustrun såg till att han diagnosticerades med demenssjukdom och att hon ”försökt lura honom på pengar”.

”Sammantaget bedöms dessa idéer utgöra vanföreställningar, det vill säga vantolkningar av verkligheten”, skriver Rättsmedicinalverket i utlåtandet.

I december gick vanföreställningarna så långt att mannen attackerade sin fru med ett bräckjärn. I utredningen framkommer att mannen ”varit arg på offret och i affekt attackerat henne”. Han slog hustrun flera gånger i huvudet med bräckjärnet.

”NN uttrycker ingen ånger över gärningen, han tycks känslomässigt vara närmast likgiltig över det som skett. På fråga hur det känns svarar NN att 'hon var ju bra på att laga mat'”, står i utredningen.

I februari åtalades han för mordet, nu faller domen i Gävle tingsrätt. 78-åringen döms för mord och får rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen har erkänt gärningen men menat att den borde rubriceras som grov misshandel och vållande till annans död.