Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man pratade med polisen – mördad av kompisgäng

Den 21-årige mannen gjorde obscena gester inne i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALL
Mannen och hustrun höggs ihjäl. Foto: Alex Ljungdahl
Den dödade mannen hade lämnat uppgifter om dödsskjuningen utanför Karolinska tidigare i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL

Mannen hade lämnat uppgifter till polisen om dödsskjutningen utanför Karolinska i januari.

Sedan höggs han och hustrun ihjäl.

– Mycket tyder på att ett av motiven var att hindra honom från att ha mer kontakt med polisen, säger Olof Calmvik, åklagare.

De fyra kompisar som är häktade för dubbelmordet misstänks nu också för grovt övergrepp i rättssak.

Morgonen den 7 mars tog sig fyra unga män in hos ett par i 40-årsåldern i Hallonbergen i Sundbyberg, nordväst om Stockholm. Inne i lägenheten högg de ihjäl kvinnan. Mannen flydde men blev kappsprungen och dödad.

Motivet till attacken: Mannen hade kontaktat polisen med uppgifter om en dödsskjutning utanför Karolinska universitetssjukhuset den 22 januari. Det bekräftar nu åklagaren Olof Calmvik.

Mannen var bekant med kompisgänget som misstänks ha utfört mordet. Kompisarna kopplas enligt åklagaren till knarkförsäljning.

Tre av kompisarna satt redan häktade – men några av dem som ännu var på fri fot besökte uppgiftslämnaren och mördade honom och hans hustru, enligt åklagaren.

 

LÄS OCKSÅ: Misstänkte trippelmördaren: Jag är ett geni på att fuska 

 

"170 procent frisk"

De grövsta misstankarna riktas mot en 21-årig man. Han är häktad på sannolika skäl för alla tre mord. Sedan han greps har 21-åringen gjort obscena gester i rättssalen och blivit av med sin advokat efter att ha riktat "mycket allvarliga anklagelser" mot denne.

I en sinnesutredning har 21-åringen berättat för rättspsykiatern att han är “170 procent frisk” – men läkaren höll inte med utan rekommenderade en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Bevisläget är mycket bra, enligt åklagaren. Foto: Alex Ljungdahl

Nu berättar åklagaren Olof Calmvik att den mördade mannen – uppgiftslämnaren – hade hamnat i en konflikt med den 21-årige mannen.

– Mordoffret var bekant med flera av de som sitter häktade och det har funnits en pågående konflikt mellan honom och 21-åringen. De har en historia och kände varandra relativt väl.

Åklagaren: Mycket bra bevisläge

Åtal närmar sig mot de totalt åtta kompisar som är häktade för dödsskjutningen vid Karolinska och dubbelmordet i Hallonbergen.

– Bevisläget är mycket bra när det gäller båda händelser. Flera av de häktade har berättat om händelserna och en person, en 16-åring, har erkänt medhjälp till dubbelmordet. Vi har också säkrat avgörande teknisk bevisning i båda fall, säger Calmvik.

Han fortsätter:

– Spår och annan teknisk bevisning binder de misstänkta till dubbelmordet den 7 mars. Vad gäller 22 januari har vi beslagtagit vapen och har teknisk bevisning och filmer, bland annat övervakningsfilmer, från området.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!