Den 21-årige mannen gjorde obscena gester inne i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALLDen 21-årige mannen gjorde obscena gester inne i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALL
Den 21-årige mannen gjorde obscena gester inne i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALL
Mannen och hustrun höggs ihjäl. Foto: Alex LjungdahlMannen och hustrun höggs ihjäl. Foto: Alex Ljungdahl
Mannen och hustrun höggs ihjäl. Foto: Alex Ljungdahl
Den dödade mannen hade lämnat uppgifter om dödsskjuningen utanför Karolinska tidigare i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHLDen dödade mannen hade lämnat uppgifter om dödsskjuningen utanför Karolinska tidigare i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL
Den dödade mannen hade lämnat uppgifter om dödsskjuningen utanför Karolinska tidigare i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL

Man pratade med polisen – mördad av kompisgäng

Publicerad

Mannen hade lämnat uppgifter till polisen om dödsskjutningen utanför Karolinska i januari.

Sedan höggs han och hustrun ihjäl.

– Mycket tyder på att ett av motiven var att hindra honom från att ha mer kontakt med polisen, säger Olof Calmvik, åklagare.

De fyra kompisar som är häktade för dubbelmordet misstänks nu också för grovt övergrepp i rättssak.

Morgonen den 7 mars tog sig fyra unga män in hos ett par i 40-årsåldern i Hallonbergen i Sundbyberg, nordväst om Stockholm. Inne i lägenheten högg de ihjäl kvinnan. Mannen flydde men blev kappsprungen och dödad.

Motivet till attacken: Mannen hade kontaktat polisen med uppgifter om en dödsskjutning utanför Karolinska universitetssjukhuset den 22 januari. Det bekräftar nu åklagaren Olof Calmvik.

Mannen var bekant med kompisgänget som misstänks ha utfört mordet. Kompisarna kopplas enligt åklagaren till knarkförsäljning.

Tre av kompisarna satt redan häktade – men några av dem som ännu var på fri fot besökte uppgiftslämnaren och mördade honom och hans hustru, enligt åklagaren.

 

LÄS OCKSÅ: Misstänkte trippelmördaren: Jag är ett geni på att fuska 

 

"170 procent frisk"

De grövsta misstankarna riktas mot en 21-årig man. Han är häktad på sannolika skäl för alla tre mord. Sedan han greps har 21-åringen gjort obscena gester i rättssalen och blivit av med sin advokat efter att ha riktat "mycket allvarliga anklagelser" mot denne.

I en sinnesutredning har 21-åringen berättat för rättspsykiatern att han är “170 procent frisk” – men läkaren höll inte med utan rekommenderade en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Bevisläget är mycket bra, enligt åklagaren.Foto: Alex Ljungdahl

Nu berättar åklagaren Olof Calmvik att den mördade mannen – uppgiftslämnaren – hade hamnat i en konflikt med den 21-årige mannen.

– Mordoffret var bekant med flera av de som sitter häktade och det har funnits en pågående konflikt mellan honom och 21-åringen. De har en historia och kände varandra relativt väl.

Åklagaren: Mycket bra bevisläge

Åtal närmar sig mot de totalt åtta kompisar som är häktade för dödsskjutningen vid Karolinska och dubbelmordet i Hallonbergen.

– Bevisläget är mycket bra när det gäller båda händelser. Flera av de häktade har berättat om händelserna och en person, en 16-åring, har erkänt medhjälp till dubbelmordet. Vi har också säkrat avgörande teknisk bevisning i båda fall, säger Calmvik.

Han fortsätter:

– Spår och annan teknisk bevisning binder de misstänkta till dubbelmordet den 7 mars. Vad gäller 22 januari har vi beslagtagit vapen och har teknisk bevisning och filmer, bland annat övervakningsfilmer, från området.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

MEST SETT I DAG