Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amir Amiri mördade kvinna – lämnade henne i soprum

Amir Amiri, 21, slog och stack ihjäl den äldre kvinnan.
21-åringen i samband med en häktningsförhandling vid Skellefteå tingsrätt.
Foto: CLIFF KARLSSON

Amir Amiri, 21, slog och stack ihjäl en äldre kvinna innan han lämnade henne död i soprummet för grannarna att upptäcka.

Motivet kan ha varit Amiris desperata behov av pengar, enligt domen.

Han döms till 14 års fängelse och utvisning för mord.

Lördagseftermiddagen den 14 oktober hittade två grannar en kvinna i 90-årsåldern död i ett soprum i Norsjö i Västerbotten. Spåren ledde polis till Amir Amiri, då 20 år, som greps och anhölls samma kväll.

På strumpor som tillhör mannen har polisen hittat kvinnans blod – ett fynd som hör till åklagarens tyngsta bevisning.

Soprummet.
Foto: POLISEN.

I januari åtalades han för mord. Enligt åklagaren dödade han kvinnan genom att utsätta henne för "trubbigt våld mot huvudet" liksom att sticka med "ett eggvasst föremål mot bålen och ena benet". Han åtalades också för ringa narkotikabrott efter att polisen hittat drogtabletter i hans ägo.

Amir Amiri.

"Skulle inte ta på mig det på 40 år"

Det närmaste utredningen kommit ett svar kring mordmotiv är 21-åringens "pressade" ekonomiska situation. En tid före mordet besökte Amir Amiri kommunkontoret i Norsjö och beklagade sig över att han inte fått pengar på flera månader.

Enligt domen frågade han en integrationssamordnare på kontoret om hon "ville att han skulle dö av svält."

Kammaråklagare Petra Lundbergs linje är att mordet kan ha varit ett rånförsök som spårat ur. Skellefteå tingsrätt anser att ett desperat pengabehov "inte är osannolikt" när det kommer till mordmotiv, men noterar samtidigt att kvinnans värdesaker inte var stulna.

Själv har Amiri konsekvent nekat till mordmisstankarna.

Det var i oktober som kvinnan hittades död.
Foto: RICKE

Efter en dryg månad i häkte sa han i förhör:

– Jag har suttit här i 40 dagar och även om jag skulle sitta i 40 år kommer jag inte ta på mig det här mordet.

Kvinnans blod på hans strumpor

Förhörsledaren uppmanade Amir Amiri att vara ärlig.

– Jag är ärlig mot mig själv. Helt ärlig, blev svaret.

Han kan inte förklara varför kvinnans blod hittats på hans strumpor.

Här inne hittades kvinnan död.
Foto: POLISEN

I samband med åtalet sa hans advokat Linda Sundlöf:

– Han förnekar helt att han har någon inblandning i det här, däremot har han ju befunnit sig i anslutning till det här soprummet i samband med att ambulansen kom dit.

Amiri skickades aldrig på rättspsykiatrisk undersökning. Redan under utredningens gång landade en så kallad paragraf 7-undersökning i att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Döms till 14 års fängelse

Nu meddelar Skellefteå tingsrätt att Amiri döms för mord. Straffet: 14 års fängelse. Efter avtjänat straff utvisas han med förbud att någonsin återvända. Blodet på strumporna lyfts i domen fram som tung bevisning mot Amiri.

"Sammantaget finner tingsrätten att det inte framkommit några konkreta belägg för det skulle kunna vara någon annan som var gärningsman än Amir Amiri", skriver tingsrätten.

Domstolen låter meddela att straffet hade varit 16 års fängelse om Amir Amiri varit 21 år gammal vid mordtillfället, men nu får han så kallad åldersrabatt.


I en tidigare version av artikeln stod att Amiri genomgick en stor rättspsykiatrisk undersökning efter rättegången. Det stämmer inte, han har bara genomgått den mindre varianten, en så kallad paragraf 7-undersökning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.