Mannen som högg sin släkting döms för synnerligen grov misshandel. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Mannen som högg sin släkting döms för synnerligen grov misshandel. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Högg ihjäl släkting – döms för synnerligen grov misshandel

Publicerad

Efter en krogkväll med champagne och öl började släktingarna bråka. 

Det slutade med att en av dem dog -  av 13 centimeter djupa stickskador. 

Nu döms den yngre släktingen till drygt sex års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Knivskärningen skedde i augusti förra året då den skadade mannen hittades i ett grönområde mitt i ett bostadsområde i Jordbro i Södra Stockholm. 

Mannens liv gick inte att rädda trots upprepade återupplivningsförsök. Polisen inledde en förundersökning om mord och ett stort antal förhör hölls.  

Den åtalade mannen har erkänt i förhör att han huggit den äldre släktingen, men inte att det handlat om mord. 

Lekte med kniv

Enligt domen är det klarlagt att de två männen umgicks tidigare under den aktuella dagen, och att mannen som nu döms för misshandeln, lekte med en kniv hos bekanta. 

Tingsrätten skriver: 

"Det har inte framkommit något som tyder på att NN skulle ha haft något skäl att vilja döda sin släkting. Även om NN berättat om ett tjafs med (släktingen) och (släktingen) kan ha utövat något våld mot NN, framstår NN:s agerande som oförklarligt och högst irrationellt. Hans våldsutövning har i och för sig varit omfattande, men den framstår inte som instrumentell eller präglad av någon strategi."

I domen skriver de också att:

"Det är inte genom utredningen ställt utom rimligt tvivel att NN avsåg att döda (släktingen). Det finns inte heller tillräckligt underlag för att det ska kunna slås fast att NN förstod eller var praktiskt taget säker på att (släktingen) skulle dö."

"Jag minns att jag högg"

Rätten fortsätter i domen att uppehålla sig vid motiv och att 27-åringen inte uppsåtligen velat döda sin släkting:

"Skadebilden, med knivhuggen mot främst (släktingens) armar och ben, tyder snarast på att NN faktiskt kan ha haft något slags mental spärr och därmed mot att han varit likgiltig inför (släktingens) död. Trots att han hade goda möjligheter att hugga (släktingen) i bröstet eller andra vitala kroppsdelar tycks han nämligen ha undvikit att göra det."

Enligt 27-åringen var de båda släktingarna berusade och började bråka. Till en början nekade han helt, och skyllde på en större grupp okända män som ska ha dykt upp, men berättade efter ett tag i förhör att: 

– Jag minns att jag högg några gånger. 

Vittnen hörde skrik

Under utredningens gång har champagneflaskor och busshammare utretts som potentiella mordvapen. 

Grannar berättade för tidningen Mitti hur de hört skrik från platsen - och att polisen i flera timmar bedrev teknisk undersökning. Även den åtalade mannen fördes till sjukhus med skador. 

27-åringen har 20 avsnitt i sitt belastningsregister och dömdes så sent som förra året för att ha rispat en annan man med kniv i ansiktet. Tidigare har han också dömts till två års fängelse för rån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag