Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högg ihjäl släkting – döms för synnerligen grov misshandel

Mannen som högg sin släkting döms för synnerligen grov misshandel.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Efter en krogkväll med champagne och öl började släktingarna bråka. 

Det slutade med att en av dem dog -  av 13 centimeter djupa stickskador. 

Nu döms den yngre släktingen till drygt sex års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Knivskärningen skedde i augusti förra året då den skadade mannen hittades i ett grönområde mitt i ett bostadsområde i Jordbro i Södra Stockholm. 

Mannens liv gick inte att rädda trots upprepade återupplivningsförsök. Polisen inledde en förundersökning om mord och ett stort antal förhör hölls.  

Den åtalade mannen har erkänt i förhör att han huggit den äldre släktingen, men inte att det handlat om mord. 

Lekte med kniv

Enligt domen är det klarlagt att de två männen umgicks tidigare under den aktuella dagen, och att mannen som nu döms för misshandeln, lekte med en kniv hos bekanta. 

Tingsrätten skriver: 

"Det har inte framkommit något som tyder på att NN skulle ha haft något skäl att vilja döda sin släkting. Även om NN berättat om ett tjafs med (släktingen) och (släktingen) kan ha utövat något våld mot NN, framstår NN:s agerande som oförklarligt och högst irrationellt. Hans våldsutövning har i och för sig varit omfattande, men den framstår inte som instrumentell eller präglad av någon strategi."

I domen skriver de också att:

"Det är inte genom utredningen ställt utom rimligt tvivel att NN avsåg att döda (släktingen). Det finns inte heller tillräckligt underlag för att det ska kunna slås fast att NN förstod eller var praktiskt taget säker på att (släktingen) skulle dö."

"Jag minns att jag högg"

Rätten fortsätter i domen att uppehålla sig vid motiv och att 27-åringen inte uppsåtligen velat döda sin släkting:

"Skadebilden, med knivhuggen mot främst (släktingens) armar och ben, tyder snarast på att NN faktiskt kan ha haft något slags mental spärr och därmed mot att han varit likgiltig inför (släktingens) död. Trots att han hade goda möjligheter att hugga (släktingen) i bröstet eller andra vitala kroppsdelar tycks han nämligen ha undvikit att göra det."

Enligt 27-åringen var de båda släktingarna berusade och började bråka. Till en början nekade han helt, och skyllde på en större grupp okända män som ska ha dykt upp, men berättade efter ett tag i förhör att: 

– Jag minns att jag högg några gånger. 

Vittnen hörde skrik

Under utredningens gång har champagneflaskor och busshammare utretts som potentiella mordvapen. 

Grannar berättade för tidningen Mitti hur de hört skrik från platsen - och att polisen i flera timmar bedrev teknisk undersökning. Även den åtalade mannen fördes till sjukhus med skador. 

27-åringen har 20 avsnitt i sitt belastningsregister och dömdes så sent som förra året för att ha rispat en annan man med kniv i ansiktet. Tidigare har han också dömts till två års fängelse för rån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.