Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man misstänks ha dödat elva män runtom i landet

Mannen åtalas. Foto: TT NYHETSBYRÅN

En 24-årig man misstänks ha dödat elva andra män.

Mannen anklagas för att ha sålt fentanyl via internet – elva män från olika delar av landet ska ha dött av drogen.

– Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger Britt-Louise Viklund, åklagare, i ett pressmeddelande.

De nu döda männen var mellan 24 och 35 år gamla och kom från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Fentanylanalogen, som de köpte via internet, klassades i oktober 2017 som en hälsofarlig vara och i december 2017 som narkotika. ”Det räcker med en mycket liten dos för att den ska vara dödlig”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Nu åtalas en 24-årig man i Linköpings tingsrätt, misstänkt för att ha sålt drogerna till männen. 24-åringen nekar till brott.

Våren 2018 dömdes två bröder till fängelse för åtta fall av vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl till personer som överdoserade och dog.

”Är ett uppsåtligt brott”

Åklagare i det nya fallet, Britt-Louise Viklund, vill att drogförsäljarna ska kunna straffas hårdare.

– Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger hon.

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos.