Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Sanningen har kommit ikapp Knutbysekten”

Tre före detta pastorer i Knutby åtalas för brott – bland annat för flera fall av misshandel och sexuellt utnyttjande i beroendeställning. 

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult kommenterar åtalet:

– Jag utgår från att de tre misstänkta nekar till brott, säger han i Expressen TV.

Åtal kommer att väckas mot tre tidigare pastorer i den så kallade Knutbyförsamlingen, framgår i ett pressmeddelande:

”Tre före detta pastorer i Knutby Filadelfiaförsamling åtalas, bland annat för flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. En av de åtalade är den pastor som i media kallats Kristi Brud.”

I januari 2004 mördades pastorn Helge Fossmos fru och pastorn dömdes till livstids fängelse sedan för att ha förmått den 26-åriga ”barnflickan” Sara Svensson att utföra dådet. Svensson överlämnades till rättspsykiatrisk vård.

Åsa Waldau fotograferad 2009. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sjöshult: ”Uppgifter om märkligt sexualliv”

Enligt Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult visade mordutredningen redan då på en rad osunda förhållanden inom församlingen.

– Det fanns ett antal uppgifter om hur personer agerat i beroendeställning. Det mest uppmärksammade var barnflickan som begick mord på order av pastorn Helge Fossmo. Men det var en rad andra märkliga omständigheter runt församlingen, men också uppgifter om märkligt sexualliv, säger Fredrik Sjöshult i Expressen TV.

SVT:s Uppdrag granskning tog i fjol även upp vittnesmål från barn som vuxit upp i församlingen.

– Uppdrag granskning hade en gedigen granskning förra året om Knutbysekten och det som kommit fram nu är det man undrat om hur barnen hade det. Nu är de äldre i dag kan berätta och det som kommit fram är ett antal uppgifter om sexualbrott och utnyttjande i beroendeställning, säger Fredrik Sjöshult.

”Kommer fram hur barnen haft det”

Även forskare har intervjuat personer som växte upp i Knutby som berättar om sin barndom. Barnens uppgifter kan vara till stor grund till att åtal nu kommer att väckas, enligt Sjöshult.

– Den har säkerligen samma vittnesmål som i forskningsrapportern som åklagare har. När man lämnat sekten och blivit äldre inser man att det som var sektens norm är inte normen i övriga samhället och det är de vittnesmål som nu kommit ikapp Knutbysekten. 

– Det som kommer fram nu är hur barnen haft det. 

Vad hade ”Kristi brud” för roll i församlingen?

– Hon hade en central roll i församlingen med en rad anklaganden mot sig hon menade att hennes roll som Kristi brud var överdriven och att Helge Fossmo överdrev hennes roll. Efter mordutredningen ville man snarare ge sken av att Helge Fossmo var rötägget i församlingen och var den med osund moral och beteende.

– Men det har hela tiden funnits uppgifter om att det funnits även andra pastorer och personer inom församlingen som haft osund moral. 

”Uppgifter om barnaga”

Fredrik Sjöshult utgår från att de tre misstänkta som nu åtalas kommer att neka till brott.

– Det har funnits uppgifter om att det förekommit barnaga. Jag utgår från att de tre misstänkta nekar till brott. Men jag tror det hela bottnar i att det i sekten har det funnits inslag av bestraffningar och att de riktas mot barnen.

– I forskarrapporten och brottsutredningen finns det flera barn som vittnar om det. Handlar det också om sexuellt utnyttjande i beroendeställning utgår jag från att det är någonting av det som framkommit i tidigare utredningar som ligger bakom åtalet, säger han i Expressen TV.