Man fotade under kjolen – nu döms han

Frida Lindberg märkte inte själv när killen stoppade in sin mobilkamera under hennes kjol och tog bilder.
Foto: Jan Düsing

Den 39-åriga mannen stack in sin telefon under kjolen på 21-åriga Frida Lindberg och tog en bild.

Han friades av tingsrätten och hovrätten - men nu dömer Högsta domstolen honom.

– Jag blev så himla glad, jag ville bara hoppa omkring och kände mig så lätt i kroppen, det var jätteskönt, säger Frida Lindberg.

Det var hösten 2015 som den 39-åriga mannen stack in sin mobiltelefon under Frida Lindbergs kjol och fotograferade. Det hela hände när hon åkte i rulltrappan på Östermalms tunnelbanestation och det var hennes kompis som märkte att han fotade henne.

– Utan henne så hade han gått fri. Jag märkte inte att han fotade, utan bara att han stod väldigt nära. Sedan såg hon att det blixtrade och då konfronterade hon honom, säger Frida Lindberg.

Mannen friades av både tingsrätt och hovrätt, men har nu dömts av Högsta domstolen.

Mannen döms nu för sexuellt ofredande och döms att betala dagsböter.

– Jag trodde inte att han skulle bli dömd eftersom två redan nekat, men så kände jag ändå någonstans att det skulle gå vägen, för annars hade inte HD tagit upp det.

Friades först

Frida Lindberg upptäckte alltså inte att hon smygfotades av mannen, utan det var en kompis till henne som såg det. Och tingsrätten och hovrätten friade mannen just för att hon inte var medveten om angreppet när det skedde. Men Högsta domstolen är av en annan uppfattning:

"Avgörandet innebär att ansvar för sexuellt ofredande kan aktualiseras även i fall när den angripne inte har uppfattat gärningen under tiden den pågår. Det bör dock framhållas att utrymmet för att, med stöd av avgörandet, komma till rätta med fall av integritetskränkande fotografering är begränsat", står det i avgörandet från Högsta domstolen.

Händelsen inträffade i oktober 2015, och nu, över 1,5 år senare har alltså Frida fått upprättelse.

– I början så var det rätt jobbigt, jag var rätt uppmärksam omkring mig. Men nu känns det bättre, det är inget jag går och tänker på mer än att jag velat att han ska bli dömd. Men om jag åker rulltrappa så kollar jag bak, det har satt sig i ryggmärgen.

Har du något tips till andra tjejer som blir utsatta för det här?

– Först och främst, anmäl! Jag fattade inte själv att det var så stort utan det var tunnelbanevärden som anmälde åt mig, så jag har många personer att tacka egentligen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.