Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man fälls och frias för Facebook-våldtäkten

Här ser man två av männen posera med ett vapen under livesändningen.
Det var i januari 2017 som våldtäkten i Uppsala sändes ut live på Facebook.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den så kallade Facebook-våldtäkten väckte stor uppmärksamhet.

Nu friar Högsta domstolen den man som filmade brottet från underlåtenhet att avslöja våldtäkten – men dömer honom för grovt förtal.

Det var den 22 januari i fjol som två män våldtog en kvinna i en lägenhet i Uppsala. En tredje man filmade händelsen – och sände det live på Facebook.

Händelsen har kommit att kallas för Facebook-våldtäkten och har väckt starka reaktioner.

Trion dömdes till fängelsestraff i både tingsrätten och hovrätten under fjolåret – men målet överklagades till Högsta domstolen.

HD tog upp Facebook-våldtäkt

Nu har domen fallit även där:

HD friar den man som filmade händelsen från underlåtenhet att avslöja våldtäkten. Så här skriver man i sin dom:

”För att någon ska dömas för underlåtenhet att avslöja ett brott måste avslöjandet kunna ske utan fara. En sådan fara kan vara att själv bli ansvarig för brottet. Genom domen klargör Högsta domstolen att om en person åtalas för ett brott ska ett alternativt yrkande om ansvar för underlåtenhet att avslöja brottet ogillas. I detta fall hade åklagaren i hovrätten påstått ansvar för delaktighet i våldtäkten. Personen kunde därför inte fällas för underlåtenhet att avslöja det brottet”.

Mannen döms dock för grovt förtal.

Rätten testade om mannens livesändning från mobilen omfattades av grundlagsskydd enligt den så kallade webbsändningsregeln.

Så resonerar Högsta domstolen

HD skriver i ett pressmeddelande:

”Domstolen uttalade att privatpersoner för sändningar på internet kan ha grundlagsskydd. Men det gäller inte ett rent spontanutflöde från en enskild sändare. Sändningen var i detta fall obestämd till format, inriktning och tid. Den rörde sig därför inte om ett skyddat program”.

I domen skriver rätten:

”Slutsatsen är att sändningen inte omfattas av det grundlagsskydd som följer av webbsändningsregeln”.

Straffet:

Fängelse i fyra månader.

I hovrätten dömdes mannen som filmade, då 24 år gammal, till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkten. Han friades från medverkan till våldtäkt. Övriga två, en 21-åring och 18-åring, dömdes till fängelse i två år och åtta månader respektive ett år och fyra månader för våldtäkt.

Alla tre överklagade men HD:s prövning rör bara den man som filmade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.