Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ted Erikssons ord efter domen

På torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom mot mannen: Han döms till fem års fängelse och utvisning.
Foto: / NICLAS HAMMARSTRÖM
Ted Eriksson
Polismannen Ted Eriksson utsattes för en oprovocerad knivattack vid Medborgarplatsen.
Foto: / POLISEN

Polismannen Ted Eriksson utsattes för en oprovocerad knivattack vid Medborgarplatsen.

På torsdagen meddelade tingsrätten sin dom mot mannen som åtalats för mordförsöket.

Domen: Fem års fängelse och utvisning.

– Det känns bra att det blev fällande dom för mordförsök. Det är korrekt mot vad som har hänt och något annat hade varit helt fel, säger Ted Eriksson.

Den 31 augusti i fjol befann sig polismannen Ted Eriksson, 34, tillsammans med en kollega på Medborgarplatsen och Björns trädgård på Södermalm i Stockholm. De patrullerade i området i samband med en uppmärksammad demonstration mot utvisning av afghaner från Sverige.

Plötsligt utsattes Ted Eriksson för en oprovocerad knivattack genom ett hugg i nacken. Av tursamma tillfälligheter drabbades han bara av lindriga skador.

Kort efter dådet kunde en man gripas i samband med attacken mot Ted Eriksson.

Utvisas ur Sverige

På torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom mot mannen: Han döms till fem års fängelse och utvisning.

Mannen ska också betala 100 000 kronor i skadestånd till Ted Eriksson för kränkning.

I domen skriver tingsrätten:

"Tingsrätten instämmer i åklagarens bedömning att det är försvårande att NN attackerar en polisman som är i tjänst och på det sätt som han gör det. Att attacken inte orsakade några större skador påverkar straffvärdet i mildrande riktning."

Åklagare Daniel Suneson yrkade på ett straffvärde för en vuxen på tio års fängelse för mordförsök i sin slutplädering. På grund av mannens unga ålder döms han inte till det fulla straffet.

Mannen har levt i Sverige som ensamkommande flyktingbarn. När dådet på Medborgarplatsen inträffade var han inskriven som 17 år gammal. Uppgifter i utredningen har talat för att mannen dock är flera år äldre än så.

Döms inte som vuxen

Åklagaren påkallade en medicinsk åldersbedömning som landade i att mannen var i vart fall 18 år gammal när han utförde knivattacken. Dock sträckte sig inte slutsatserna så långt att man kunde konstatera att han även var äldre än nästa spann – 21 år gammal – vilket hade inneburit att han bedömts som en vuxen.

Ted Eriksson säger att han är nöjd med domen.

– Det känns bra och viktigt att det har blivit en dom för mordförsök. Det är besvärligt att man inte kan fastställa ålder till hundra procent men det är en diskussion för andra personer, säger han.

Hur har den här tiden varit?

– Det har varit en extremt kämpig tid som tagit mycket tid och energi. Vänner och familj har fått stå åt sidan, säger Ted Eriksson och fortsätter:

– Det är viktigt att polisen utsatthet diskuteras. Det är ändå vi som ska hjälpa människor när de blir utsatta. För att vi ska kunna göra ett bra jobb är det viktigt att vi är trygga, säger han.

Flera människor som varit i kontakt med mannen under hans tid i Sverige har uppfattat att han har psykiska problem. En rättspsykiatrisk undersökning landade i att många av hans symtom troligen i hög grad är simulerade och fingerade. Slutsatsen var att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därför inte är lämplig för att dömas till rättspsykiatrisk vård.

Mannen döms även för två fall av misshandel som inträffade på en gymnasieskola innan mordförsöket på Medborgarplatsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.