Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man dömdes efter mord – släpps av hovrätten

35-åringen fångades på bild när han köpte en bensindunk som senare hittades i flyktbilen. Foto: POLISEN
Bilen besköts med ett stort antal skott från ett automatvapen. Foto: POLISEN

35-åringen dömdes till tolv års fängelse för medhjälp till ett gängmord i Östberga.

På fredagen försattes han på fri fot av Svea hovrätt – vilket talar för en frikännande dom.

Utgången är den senaste i raden av bakslag för polis och åklagare i den blodiga konflikten mellan kriminella nätverk i södra Stockholm.

Det blodiga gängkriget mellan de två kriminella nätverken i Östberga och Bredäng har rasat sedan 2013. Under åren som gått sedan dess har polisen kopplat flera mord och mordförsök till konflikten – men många av dåden har förblivit olösta i brist på bevis.

Nu drabbas polis och åklagare av ett nytt bakslag i det pågående gängkriget.

Den 35-åring som i tingsrätten dömdes till tolv års fängelse för mord och mordförsök i ett garage i Östberga ser ut att gå fri.

På fredagen försattes han på fri fot av Svea hovrätt.

Advokaten: ”Väntat”

– Det var rätt väntat från mitt perspektiv, säger hans försvarsadvokat Slobodan Jovicic.

– Jag är å hans vägnar givetvis lättad. Han har varit åtalad för ett väldigt allvarligt brott. 

Händelsen skedde i augusti 2017. Då öppnade en maskerad gärningsman eld med automatvapen mot tre män kopplade till det så kallade Östberganätverket. En av dem, en 21-åring, sköts till döds och ytterligare en skottskadades.

Sällskapet som besköts hade även ett barn med sig när skjutningen hände. Pojken lyckades springa från platsen och klarade sig oskadd.

Åtta åtalades – alla gick fria

För polis och åklagare är detta inte det första stora bakslaget i den blodiga gängkonflikten. Flera utredningar som gäller grova våldsbrott har gått till åtal – men slutat med frikännande domar.

I november 2017 sköts en utpekad ledare för Bredängsnätverket till döds i Mariehäll i Stockholm efter en biljakt.

Åtta män – bland dem den utpekade ledaren för Östberganätverket – åtalades för inblandning i mordet. Tingsrätten dömde två och friade sex. När hovrätten senare meddelade sin dom stod det klart att samtliga åtta frikändes för inblandning i mordet.

 

En man med kopplingar till Östberganätverket och hans flickvän blev beskjutna efter en biljakt. De två männen som åtalades frikändes i slutändan. Foto: Polisen

15 års fängelse blev frikännande dom

Ett annat dåd inträffade sommaren 2016. Då kraschade en man med koppling till Östberganätverket, och hans flickvän, in i ett träd efter en intensiv biljakt. Ur den jagande bilen klev flera gärningsmän som öppnade eld med automatvapen. Mannen från Östberga träffades av flera skott och fick livshotande skador. Hans flickvän klarade sig fysiskt oskadd.

Två män med koppling till Bredängsnätverket åtalades. En av dem friades i tingsrätten – den andre dömdes till 15 år och sex månaders fängelse för mordförsök. Hovrätten rev senare upp den domen och frikände även honom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!