Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännerna: ”Tess var social och älskade karaoke”

En man i 50-årsåldern har häktats misstänkt för mord på på Therése "Tess" Karlsson, 44.
"Tess" Karlsson hittades död i Arlanda-området i september. Foto: Mattias Nordahl

En företagare i 50-årsåldern har häktats sedan försvunna Therése ”Tess” Karlsson, 44, hittats död.

Sin sista tid i livet hade hon hittat rätt och börjat utbilda sig i vad som nära och kära beskriver som en vändning.

– Hon var full av glädje, säger en nära vän.

Sista gången hon såvitt känt sågs vid liv var den 18 augusti. Den 29 september hittade en privatperson kvarlevor i Arlandaområdet i norra Stockholm. Polisen har bekräftat att det var Tess som hittades – misstänkt mördad.

”Social - älskade karaoke”

Vännerna runt Therése "Tess" Karlsson är i sorg. Förlorad är deras vän som flera av dem beskriver som snällast av alla, med en särskild förkärlek för människor och djur. 

Social är en egenskap som återkommer.

När Tess Karlsson skrev på Facebook att hon kommit till en insikt och snart skulle skriva om den var det flera som väntade på en ny statusuppdatering. Men någon fortsättning kom inte. Veckorna gick – och i början på september gick hennes syster ut med en efterlysning. 29 september bekräftade polisen att man hittat Tess Karlssons kvarlevor i ett område nära långtidsparkeringen ute vid Arlanda i norra Stockholm.

Innan hon försvann beskriver personer i hennes närhet att hon var full av energi. Vänner berättar om lyckan Tess Karlsson kände över att hon äntligen kommit in på en sjuksköterskeutbildning efter att lämnat sitt förra jobb inom finansbranschen.

– Nu hade hon hittat rätt och jag upplevde att hon att var full av glädje över att livet precis hade tagit en ny vändning, säger en nära vän.

”Älskade karaoke”

Ett av Tess stora intressen var sång och musik. Restaurangägare i området där hon brukade vara beskriver henne som en gullig tjej som älskade att gå på karaokekvällar och sjunga, helst de lugnare låtarna. Väninnan beskriver hur vackert det var när Tess sjöng Leonard Cohens ”Halleluja” i kyrkan. Trots att hon var så förkyld gav uppträdandet gåshud, säger vännen. 

– Hon var som en syster för mig. Jag bor bara fyra kilometer från där hon hittades. Det är svårt att förstå att hon skulle behöva sluta sitt liv i en skogsdunge, säger en annan väninna.

I sin ungdom var hon elitgymnast.  

– Hon brydde sig verkligen om alla. Hon ville gärna hjälpa min son att gå ned i spagat och stå på händer. Det var en stund jag minns med värme. Det är så jag vill minnas henne. Hon brann verkligen för att hjälpa de svagaste och ville ingen något ont. Kanske lite godtrogen, det sa hon själv också, säger vännen.

Intresserad av det astrala

Ett annat intresse för Tess var det astrala och övernaturliga. 

– Hon var andlig av sig, intresserad av det astrala och vi hade många samtal om allt möjligt. Hon var en så go härlig vän som stöttade och hjälpte mig, på samma sätt som jag försökte hjälpa henne.

I tisdags anhölls en man i 50-årsåldern. Mannen, en företagare, begärdes på fredagen häktad på den lägre misstankegraden, skälig misstanke.

– Det är klart att jag är försiktigt positiv. Jag känner ett svagt hopp. Jag vill ju att det här ska klaras upp och att den som har gjort det här åker fast så att min syster får någon slags upprättelse, säger Tess syster Pernilla Karlsson.

Försvaras av stjärnadvokat

Åklagare Jenny Karlsson anser att det finns risk att företagaren flyr eller försvårar utredningen genom att förstöra eller gömma bevis om han får vara på fri fot.

Till häktningsförhandlingen i Attunda tingsrätt på fredagsförmiddagen kom företagaren i grå munkjacka och svart skinnjacka. Delar av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Företagaren täckte sig med en filt medan förhandlingen pågick – sedan beslutade rätten att han häktas, skäligen misstänkt för mord.

I rätten försvaras han av stjärnadvokaten Martin Cullberg.

– Jag kommer inte kommenterar den utredningen någonting. Jag har inga kommentarer i nuläget, säger han.

Mannen nekar till brott. 

Under utredningen har såväl polis som Therése syster Pernilla Karlsson vädjat om tips från den som kan ha sett något.

Mannen är klädd i grå munkjacka och svart skinnjacka under häktningsförhandlingen. Foto: OLLE SPORRONG

Systerns vädjan

Den som gjort iakttagelser vid restaurang Nancy's i Järfälla kvällen den 18 augusti uppmanas att ringa telefon 114 14. Det var där och då Tess senast sågs vid liv.

– Jag vill uppmana dem som har sett något att träda fram om de har någon information, har systern Pernilla Karlsson sagt.

– Det är en jättetung sorg, svårt att förstå att det ens händer.

Therése Karlsson förekom vid tidpunkten för försvinnandet som målsägande i ett misshandelsfall. Den 18 september skulle hon ha vittnat i rätten. I kartläggningen av Therése liv tittar polisen på det som "en av många saker" men någon  uppenbar koppling till det misstänkta mordet ska inte finnas.

– Jag kommenterar inte utredningen. Vi jobbar med kartläggning av hennes sista tid i livet och är i början av en stor utredning, säger polisens utredningsledare Christer Axling.