41-åringen häktas för vansinnesfärden

Den 41-årige mannen häktas misstänkt för grovt rattfylleri, vållande till annans död (grovt brott) och grov vårdslöshet i trafik.
Foto: Läsarbild
En kvinna miste livet och flera andra personer skadades under vansinnesfärden.
Foto: Läsarbild
Föraren är misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.
Foto: Läsarbild

Den 41-årige mannen misstänks för onsdagens vansinneskörning i Märsta, där en kvinna miste livet och flera andra personer skadades

Bara drygt sju timmar före det hade 41-åringen suttit i rätten – misstänkt för grov olovlig körning,

– Han är tidigare dömd för olika trafikbrott. Det framgår också att det finns risk för återfall i liknande brottslighet, säger åklagaren Ann-Marie Green.

Den 41-årige bilföraren greps i onsdags och anhölls kort därpå efter en vansinneskörning i Märsta. Vittnen berättade om en svart cabriolet, med två personer i, som kört i upp emot 120 kilometer och krockat med bilar. En äldre kvinna avled och flera personer skadades.

På fredagen häktades 41-åringen i Attunda tingsrätt, misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Enligt sin försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja medger han endast grovt rattfylleri.

– Han förnekar grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik, säger Henrik Olsson Lilja.

"Många vittnen"

Mannen sitter i häktet med restriktioner.

– Han får inte ta kontakt med folk utan tillstånd eller få besök utan tillstånd, säger åklagaren Ann-Marie Green. 

Enligt henne ser utredningsläget bra ut. Även bilens passagerare har förhörts.

– Det finns många vittnen till händelsen eftersom det var mycket folk i rörelse. Nu fick vi knappt fyra veckor på oss och ska höra olika personer och göra teknisk undersökning av bilen. 

Satt i rätten sju timmar tidigare

Men nu kommer nya uppgifter fram om den 41-årige mannen.

Endast drygt sju timmar före onsdagens vansinneskörning satt han i rätten i Attunda tingsrätt, åtalad för en annan grov olovlig körning, som Aftonbladet var först med att berätta. 41-åringen ska ha erkänt brott och åklagaren yrkade på bötesstraff. Drygt en halvtimme senare var förhandlingen slut. 

– Det var inte jag som hade den förhandlingen men jag känner till det. Det var en grov olovlig körning och det brottet kan man inte bli häktad för, säger Ann-Marie Green.

Mannen har även flera gånger tidigare dömts för trafikbrott.

– Det finns tidigare domar med trafikbrott.

Polis: "Ofta påverkad av alkohol eller droger"

En polisman som känner till 41-åringens brottsliga liv säger till Aftonbladet:

– Han har under många år kört bil utan körkort. Ofta påverkad av alkohol eller droger. Ofta i stulna bilar. Han stannar inte alltid när poliser vill kontrollera honom och hans fordon. Den här mannen är helt enkelt farlig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.